SP: Zmaga gre na Norveško, Teja deveta


Teja Gregorin [foto: Črt Slavec]

Popoldan so se na pokljuško progo podala tudi dekleta. Prva je startala Teja Gregorin, ki je poskrbela za najboljši slovenski rezultat dneva. S tremi zgrešenimi streli je zasedla 9. mesto, brez pribitka treh minut pa bi bila zanesljivo zmagovalka. Sicer pa je na posamični preizkušnji zmagala Norvežanka Tora Berger, druga je bila Finka Kaisa Mäkärainen, tretje mesto pa je osvojila Francozinja Marie Laure Brunet.

V ospredju so bile strelsko razpoložene tekmovalke. Zmagovalka Tora Berger je bila ena izmed peterice, ki je na strelišču podrla vseh 20 tarč in tako razveselila norveški tabor, ki je bil kar malce razočaran po nastopih svojih moških tekmovalcev. 29-letna olimpijska prvakinja v tej disciplini pa se je na Rudnem polju sploh prvič povzpela na zmagovalni oder: “Super je, da sem vsaj jaz dosegla dober rezultat za našo reprezentanco. Še nikoli nisem tako dobro streljala na posamični preizkušnji. Tekla nisem najhitreje, a sem vse nadoknadila na strelišču.

Odlična Finka Kaisa Mäkärainen je za novo zmago kljub enemu zgrešenemu strelu zaostala le slabi dve sekundi: “Izgubila sem jih na zadnjem vzponu, kjer je bila gneča in sem se skušala prebiti mimo ostalih tekmovalk. Vesela pa sem tudi drugega mesta.” Finka je drugo mesto na Pokljuki osvojila tudi pred tremi leti, in sicer v sprintu, v skupnem seštevku letošnjih šestih tekem pa še vedno vodi prek Ekholmovo in Zidkovo.

Dobre volje pa je bila seveda tudi natančna Francozinja Marie Laure Brunet: “Danes nisem delala napak in zelo sem zadovoljna. Tora in Kaisa sta bili boljši, a dosegla sem svoj cilj, saj sem oblekla rdečo majico za trenutno vodstvo v seštevku posamičnih preizkušenj.

Po slabih rezultatih slovenskih fantov so vtis popravila naša dekleta. Z izjemno hitro predstavo je navdušila Teja Gregorin, ki je na koncu zasedla 9. mesto, boljše streljanje pa bi jo popeljalo na zmagovalni oder: “Res sem se dobro počutila na progi, na strelišču pa sem napravila tri napake. Predvsem si težko odpustim zgrešene strele stoje, vedno je kakšen preveč. Čakam na dan, ko bom rekla, da sem vse naredila maksimalno dobro, in tudi če bom takrat na koncu četrta, bom zadovoljna. Vzdušje pa je bilo enkratno in obljubim, da se bom v soboto bolj potrudila.” Gregorinova je letos dosegla že pet uvrstitev med najboljšo deseterico.

Točke je za 36. mesto osvojila tudi Andreja Mali. Zgrešila je samo dvakrat, a bila malce počasnejša v smučini. “V primerjavi z moško tekmo se je veter precej umiril in tekmovalke nismo imele slabih razmer. Žal mi je le zadnjega zgrešenega strela, saj bi mi sploh na 15-kilometrski preizkušnji tista minuta prišla še kako prav. Sneg je bil namreč zelo počasen,” je po tekmi povedala Malijeva in z nasmehom na ustih dodala, da bosta v soboto s Tejo stali na zmagovalnem odru.

Tadeja Brankovič Likozar novih točk za svetovni pokal ni osvojila, ob ponesrečenem strelskem nastopu pa je kljub temu našla nekaj svetlih točk za sobotni sprint. “Iz sedmih zgrešenih strelov bom skušala potegniti kar največ. V teku sem videla, da lahko napadam, spodbuja pa me tudi streljanje stoje. Super je, ko sije sonček in tudi domača publika me motivira,” je dodala Tadeja, ki bo v soboto zagotovo izboljšala današnje 73. mesto.

Svoje varovanke je ocenil tudi trener Tomaš Kos: “Teja je pokazala visok nivo pripravljenosti, škoda je le streljanja leže, ko bi morala biti bolj zbrana. Tega je sposobna in to bo v soboto zagotovo popravila. Andreja se na Pokljuki ne znajde najbolje zaradi klime, je pa danes odlično streljala, a je na strelišču zapravila preveč časa. Na treningih teh težav nima, v soboto pa bo hitro streljanje še pomembnejše. Tadeja je svojo priložnost zapravila v ležečem položaju, a tudi to se izboljšuje. V soboto s streljanjem ne bo tako obremenjena, ker je na sporedu sprinterska tekma. Tekla je dobro, motivacija pa ji je seveda padla po prvih zgrešenih strelih. A tudi to je treba odmisliti, moramo se boriti tudi takrat, ko nam ne gre najbolje.

Jutri imajo biatlonci in biatlonke prost dan, a zagotovo ne bodo počivali. Na sporedu je namreč uradni trening, v soboto jih namreč čakata sprinterski preizkušnji.


Rezultati: Svetovni pokal .: Pokljuka :. Posamično (ž)
Fotogalerija: 16.12.2010, Pokljuka .: Posamična tekma[foto: Črt Slavec]

Leave a Comment