SP: Znova dvojna nemška zmaga, Gregorinova 16.


Teja Gregorin [foto: Klemen Zibelnik]

Tekmo ženske biatlonske formule ena v Fort Kentu je premočno dobila Nemka Magdalena Neuner. Z Andreo Henkel sta si na prvem in drugem mestu le izmenjali uvrstitvi z zasledovanja. V zaključku tekme si je nekaj dodatnih mest pridobila naša najboljša biatlonka Teja Gregorin, ki je zadnjo tekmo pred marčevskim svetovnim prvenstvom zaključila kot šestnajsta.

Biatlonka iz Ihana je štartala iz prve vrste, saj je pred tekmo zasedala deveto mesto skupne razvrstitve svetovnega pokala. Prvo polovico tekme je tekla vštric z najhitrejšimi desetimi in se le enkrat zavrtela v kazenskem krogu. Drugo polovico je bila manj uspešna na strelišču, kjer ni uspela podreti štirih tarč (0,1,2,2), zato pa je do izraza spet prišla njena tekaška pripravljenost. Z borbenostjo in hitrim drsalnim korakom si je pridobila tri mesta, ter v cilju končala tekmo na 16. mestu. “Res sem precej časa izgubila tudi med streljanjem na strelišču, dodatno pa še v kazenskih krogih. Stoje mi je malo nagajal tudi veter, nekaj pa je k nenatančnosti pripomogla še psihična izčrpanost. Tu se bo treba spet vrniti k osnovam in jim v obdobju priprav na svetovno prvenstvo spet nameniti več pozornosti. Za razliko od teka, kjer se počutim odlično, in se mi je zdel po občutku danes celo boljši kot včeraj, se iz ZDA vračam z manjšo strelsko učinkovitostjo, kot bi si jo želela. Fantje v servisu so v času od moške tekme očitno našli tudi rešitev za smuči, saj so bile takšne kot sem jih vajena in lahko rečem, da sem imela celo nadpovprečno dobro pripravljene,” je bil komentar Gregorinove.

Zanjo prvi skupinski štart sezone je odtekla tudi Andreja Mali. Z natančnejšim streljanjem od Gregorinove (0,1,1,1) se je dokopala do 22. mesta, ki ji je prineslo devetnajst novih točk svetovnega pokala, kjer je trenutno 28.

Šestnajsto mesto Gregorinove ni slab dosežek, vendar je s svojim trenutnim tekom sposobna bistveno več in zato bo tudi potrebno storiti več. Predvsem več tvegati na streljanju in hitreje zapuščati strelišče. Tekaška forma mora ostati, strelsko pa je naša skupna naloga, da jo pripravimo bolje. Od te ameriške turneje smo vsi že pošteno izmučeni in prezebli, zato je skrajni čas, da se vrnemo domov, kjer se bomo v miru pripravljali za odhod v Rusijo,” je sklenil biatlonsko gostovanje v ZDA glavni slovenski trener Uroš Velepec.

Prvi dve mesti sta pripadli nemškima biatlonkama Magdaleni Neuner in Andrei Henkel. Neunerjeva, ki je bila v ospredju vse od začetka in je bila obenem tudi strelsko zelo natančna (0,0,0,1), je zadnjo četrtino tekme odtekla popolnoma v svojem tempu, saj so tekmice zaostajale že preveč, da bi jo lahko resneje ogrozile. Zato pa se je bil toliko bolj srdit boj za drugo mesto. Darya Domracheva (1,0,0,0) in Henklova (0,0,1,0) sta istočasno še zadnjič zapustili strelišče, vendar pa je bila slednja hitrejša in Belorusinja se je morala zadovoljiti s tretjim mestom.

Komentar dogajanja na moški tekmi pa je pristavil še Anže Globevnik, vodja servisa slovenske ekipe: “Na tem prizorišču smo preizkusili nekaj novih maž in ena izmed njih se je izkazala kot še posebej primerna za zelo hladne vremenske razmere. Uporabili smo jo tudi včeraj in vse je bilo v redu, danes pa se na tekmi ni obnesla. Na jutranjem testu in prva dva kroga tekme so smuči odlično drsele, proti koncu tekme pa so bile nenormalno počasne in nad tem sta tarnala oba naša tekmovalca. Ne vemo še točno, kaj je botrovalo temu, zato smo za žensko tekmo še enkrat testirali nekaj dodatnih maž in njihovih priprav. Kot se je pokazalo kasneje, smo z drugo izbiro zadeli v polno in pri ženskah ni bilo več težav. Največkrat imajo slovenski tekmovalci zelo dobre in konkurenčne smuči, nekajkrat povprečne, redko pa se zgodi, da ne uspemo najti prave formule. Zares nam je bilo žal, da se je to zgodilo prav danes, ko je imel Jakov dobre možnosti za odličen nastop.

Slovenska ekipa se po štirinajstdnevni odsotnosti v ZDA jutri vrača nazaj na staro celino. Že v sredo se bodo spet zbrali na Pokljuki, kjer se bodo pripravljali za vrhunec letošnje biatlonske sezone, svetovno prvenstvo, ki bo v prvi polovici marca potekalo v ruskem Khanty Mansiysku.


Rezultati: Svetovni pokal .: Fort Kent :. Skupinski štart (ž)


Leave a Comment