Štafeta brez Faka do 14. mesta

Po dnevu premora so na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu nastopile moške štafete, kjer so kljub slabšemu začetku Bjoerndalna slavili Norvežani. Slovenska postava brez obolelega Jakova Faka se je s 14. mestom uvrstila v prvo polovico nastopajočih.


Peter Dokl in Vasja Rupnik [foto: Tomaž Šušteršič]

S prvo predajo jo je na progo popeljal Klemen Bauer, ki je s tremi dodatnimi naboji pokril vseh deset tarč (0+1, 0+2), kar je zadoščalo za peto mesto predaje. “S tem nastopom sem nekako izpolnil svoj osebni cilj, torej opraviti s streljanjem brez obiska kazenskega kroga in s čim manj popravki. V začetku sem poskušal malo raztegniti skupino, ker sem se dobro počutil v smučini. Vsekakor je bil to tudi še dodaten preizkus pred tekmo s skupinskim štartom, kjer bom nastopil v nedeljo. Sneg, ki je padel preko noči in današnje visoke temperature so spet nekoliko poslabšali pogoje na progi, zato je bilo kar naporno,” je v cilju povedal Bauer.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Janez Marič je imel na strelišču nekaj več težav, saj je na strelišču porabil vseh šest dodatnih nabojev (0+3, 0+3), vendar vseeno obdržal štafeto med prvo deseterico. “Moja zadnja tekma prvenstva se ni izšla po mojih željah. Že v položaju leže sem naredil dve korekciji, da sem se nekako izognil kazenskemu krogu. Trije popravki pa vendarle poberejo tudi pol minute časa, ki jih na progi ne moreš nadoknaditi. Podobno je bilo v položaju stoje, kjer sem prav tako trikrat napolnil puško z dodatnimi naboji. Poleg tega sem rahlo prehlajen, kar mi je povzročalo še dodatne težave z dihanjem na progi,” je pojasnil Marič.

Tretja predaja je pripadla Vasji Rupniku, ki tekaško ni mogel obdržati položaja ob menjavi štafete. Štirikrat je posegel po dodatnih nabojih (0+1, 0+3) in predal zadnjemu členu ekipe na trinajstem mestu. “Na strelišču je še nekako šlo, tudi stoje, ko sem moral trikrat popravljati, na progi pa sem bil preveč šibek. Zjutraj sem se namreč zbudil z glavobolom in podobnimi bolezenskimi simptomi kot moj sostanovalec Jakov, zato je glede na moje zdravstveno stanje, nastop vseeno zadovoljiv,” je bilo mnenje Rupnika.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Jakova Faka je v zadnji predaji nadomestil Peter Dokl, ki slovi kot najboljši strelec ekipe, pa je vendarle moral obkrožiti kazenski krog in končal tekmo na 14. mestu. “Od zadnjega streljanja Jakova v mešani štafeti sem prepustil strelski primat njemu in mi naslov niti ne pripada več. Nekoliko nepredvideno sem dobil priložnost za ta nastop, kjer se je v streljanju leže lepo izšlo, stoje pa sem moral pač več tvegati. Štirje tekmovalci so bili pred menoj že na strelskih mestih, zato sem tudi sam pohitel, da bi na račun hitrega streljanja pridobil kakšno mesto. Tudi s popravljalnimi streli mi ni uspelo podreti vseh tarč, zato je bil kazenski krog neizbežen,” je ugotavljal Dokl.


Peter Dokl [foto: Tomaž Šušteršič]

Pri takšnem razpletu do zadnje predaje, bi tudi Jakov danes težko nadoknadil več kot morda za osmo mesto. Pohvaliti gre Klemna, ki je opravil svojo predajo po pričakovanjih. Redko se je do sedaj izognil kazenskemu krogu, tokrat pa pozitivna predstava, kar mu bo prav gotovo pomagalo tudi na skupinskekm štartu. Janez in Vasja sta tarnala nad zdravjem, zato gre razumeti njun tekaški del. Peter je na ležečem streljanju prikazal zelo dobro predstavo, stoje pa je tvegal in postrelil tarče v pičlih sedemnajstih sekundah, kar je rezultiralo v več popravkih kot običajno in celo s kazenskih krogom. S tem nismo izgubili praktično nič, resda pa nismo v tisti situaciji tudi nič pridobili. Glede na vse tekme, kjer smo bili nekajkrat fantastični, odlični ali zelo dobri, je to prvi ponesrečen nastop. Mora pa biti jasno, da smo menjali najboljšega tekmovalca z najslabšim, zato so se tudi naše možnosti na stavnicah že pred tekmo precej poslabšale. Kar nas mora zanimati za naprej, je predvsem vprašanje, ali se bo lahko Jakov pozdravil in nastopil v nedeljo,” je komentiral glavni trener Uroš Velepec.

Norvežani v postavi Ole Einar Bjoerndalen, Rune Bratsveen, Tarjei Boe in Emil Hegle Svendsen (1+7) so po kazenskem krogu Bjoerndalna v prvi predaji, vendarle v zaključku izmaknili zmago Francozom. Martin Fourcade si je na zadnjem streljanju privoščil kar tri popravljanja, kar je izkoristil Svendsen in s strelsko ‘ničlo’ popeljal Vikinge do drugega štafetnega zlata na tem prvenstvu. Jean Guillaume Beatrix, Simon Fourcade, Alexis Boeuf in Martin Fourcade (0+10) so z zaostankom slabe pol minute za zmagovalci, premagali Nemce za 23 sekund. Simon Schempp, Andreas Birnbacher, Michael Greis in Arnd Peiffer so z enakim strelskim izkupičkom kot Francozi, na domačem terenu osvojili tretje mesto.

Na jutrišnji tekmi ženskih štafet 4 x 6 km ob 15.15 uri slovenskih predstavnic ne bo na štartu, kot je žal že praksa v letošnji sezoni.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Ruhpolding :. Štafeta (m)


Leave a Comment