SP: Švedsko obarvana Pokljuka


Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer, Jakov Fak [foto: Črt Slavec]

Na Pokljuki smo danes še zadnjič letos uživali v družbi najboljših biatloncev in biatlonk sveta. Preizkušnja mešanih štafet je potrdila sloves najrazburljivejše biatlonske discipline, saj je bilo napeto vse do ciljne črte, ki jo je prvi prečkal švedski junak Carl Johan Bergman. Pičle tri desetinke so za zmago zaostali Ukrajinci, tretji pa so bili dolgo časa vodilni Francozi. Ruski kvartet je osvojil četrto mesto, odlična peta pa je bila slovenska štafeta, kar je njen najboljši rezultat v svetovnem pokalu.

Švedi so ta konec tedna osvojili kar dve zmagi. Po tem ko je včeraj na sprinterski preizkušnji blestel Björn Ferry, so se danes veselili še štirje mušketirji. Helena Ekholm, Anna Carin Zidek, Fredrik Lindström in že omenjeni junak tekme Carl Johan Bergman so do zmage prišli v zadnjih metrih, zato je bilo rajanje še slajše. “Björn je včeraj odlično nastopil in pred današnjo preizkušnjo sem imel dober občutek. Krasno je biti na vrhu. Na Pokljuki je vedno zelo lepo, najlepše pa je tekmovati pred to izjemno publiko,” je misli zmagovalcev na novinarski konferenci povzel Fredrik Lindström. Švedi so tako potrdili sloves ene najmočnejših ekip sveta, med drugim so bili tudi svetovni prvaki leta 2007.

Drugo mesto so osvojili Ukrajinci v postavi Olena Pidhrušna, Vita Semerenko, Sergej Semjonov in Sergej Sednev. “Vesel sem, da je našemu zadnjemu članu Sergeju Sednevu uspelo in smo pokazali, česa smo sposobni. Redko se zgodi, da je toliko reprezentanc tako izenačenih,” je povedal Semjonov.

Na tretjo stopničko je stopila francoska četverica, ki je stvari v svoje roke prevzela kmalu po začetku tekme. Marie Laure Brunet, Marie Dorin in Vincent Jay so bili pripravljeni na zmago, a je zadnjemu članu Martinu Fourcadu na koncu zmanjkalo nekaj moči. V imenu Francozov je spregovoril olimpijski prvak v sprintu Jay: “Dekleti sta odpravili odlično delo, jaz pa sem na strelišču napravil preveč napak, zato sem malce razočaran.

S slovensko štafeto smo dihali od začetka do konca. Najprej smo ploskali ob podrtih tarčah Andreje Mali, potem pa smo kar leteli po progi s Tejo Gregorin, ki je kot za stavo prehitevala svoje tekmice in z desetega mesta napredovala na sedmo. Štafetno palico je nato v roke dobil Klemen Bauer. Energičen Ihanec je na noge dvignil prav vse obiskovalce, saj je pridobil še eno mesto. Zadnjo predajo sta opravila z Jakovim Fakom in po Rudnem polju se je razširil glas “Dajmo, Jaka.” Spet je upravičil naše zaupanje, dal vse od sebe in zaostanek za vodilno ekipo občutno znižal. Na koncu je Slovenijo popeljal do sijajnega petega mesta in celotna naša ekipa je zasijala od sreče.

Po tekmi so povedali:
Andreja Mali: “Pred tekmo nisem bila preveč vesela, ker sem dobila mesto v prvi skupini. Na koncu pa je bilo vse v redu. Strelsko sta mi uspeli dve lepi ničli, tudi sam ritem je bil precej boljši kot na prejšnjih tekmah. Vedela sem, da so tekmovalke v moji skupini zelo hitre, zato si napake nisem smela privoščiti.

Teja Gregorin: “Spet sem dvakrat ustrelila mimo, kar je letos že tradicija. S streljanjem v stoje res nisem zadovoljna. Na vseh tekmah me je to stalo še višje uvrstitve. Tekaški del sem opravila tradicionalno dobro, pohvalila bi serviserje, ob tem pa tudi organizatorje, ki so sijajno pripravili proge.

Klemen Bauer: “Zjutraj sem se počutil odlično in upam, da sem se vsaj za malenkost oddolžil gledalcem za tista dva ponesrečena nastopa. Pomembno je, da sem tudi pri sebi dobil potrditev, da sem sposoben doseči dober rezultat. Če nastopam sproščeno, potem na plan res pridejo tiste lepe uvrstitve. Dobro je, da sem na tak način zaključil prvi tekmovalni cikel.

Jakov Fak: “Lepo se mi je zdelo nastopati pred domačo publiko, ki se je danes veselila skupaj z nami. Imeli smo noro podporo in takšno bi si želeli povsod. Upam, da smo vsi skupaj izpolnili njihova pričakovanja in bodo v našo družbo prišli tudi v prihodnjih letih. Pohvalil bi servisno ekipo in svoje sotekmovalce, ki so dejansko dali svoj maksimum iz sebe. Pokljuka mi bo ostala v lepih spominih tudi zaradi dobrega sodelovanja z novinarskim središčem in vsemi slovenskimi novinarji. Užival sem v novinarski vlogi, ko sem intervjuval Petra Kauzerja, vesel pa sem seveda tudi dveh dobrih uvrstitev.

Uroš Velepec, trener: “V slogu Srečka Katanca bi tekmovalcem povedal le ‘Kapo dol’. Naredili so, kar smo od njih pričakovali. Andreja je ustrelila dve ničli, Teja je opravila svoje, fanta sta bila popolnoma brez napake. Fantastično streljanje, hiter tek. V igri smo bili celo za zmago ali stopničke, a tekmeci pred nami na koncu pač niso zgrešili. Za konec bi povedal le še, da je bilo nekaj stvari odličnih, nekaj povprečnih, nekaj pa slabih. Prav veliko počitka si ne bomo vzeli. Zdaj bomo nekaj dni samo tekli, psihološki pritisk v zadnjih dneh je bil namreč zelo velik.

Tomaš Kos: “Tak rezultat smo potrebovali. Danes je bilo res super. Ekipa se je morala potruditi za skupen uspeh in pomembno je, da nam je uspelo. S tem smo si dvignili samozavest pred tekmami, ki nas čakajo po novem letu. Tekmovalci gredo zdaj na počitek. Zadnji tedni so bili namreč zelo naporni.


Rezultati: Svetovni pokal .: Pokljuka
Fotogalerija: 19.12.2010, Pokljuka .: Mešane štafete[foto: Črt Slavec]

Andreja Mali in Teja Gregorin [foto: Črt Slavec]

Leave a Comment