Ted Ligety v Kranjski Gori z veliko prednostjo do zmage


Na veleslalomu so bili najboljši Alexis Pinturault, Ted Ligety in Marcel Hirscher [foto: GEPA]

Kranjska Gora je bila danes prizorišče veleslalomske tekme svetovnega pokala za moške, s katero se je začel 51. Pokal Vitranc. Predzadnja preizkušnja sezone v tej disciplini je potekala po progi Podkoren 3, na kateri so imeli tekmovalci odlične pogoje za nastope, saj so organizatorji kljub visokim temperaturam v zadnjih dneh progo pripravili vrhunsko.

Prva vožnja je minila v znamenju odličnega nastopa Teda Ligetya. Američan je progo presmučal brez napak in na odmor odšel z ogromno prednostjo. Drugouvrščeni Massimiliano Blardone je namreč zaostajal že 1,22 sekunde. Vsi ostali pa še mnogo več.

Hud padec Floriana Eisatha

Številnim gledalcem, ki so se zbrali v ciljni areni in uživali v soncu ter predstavah najboljših veleslalomistov, je zastal dih v finalni vožnji ob nastopu Italijana Floriana Eisatha. Približno na polovici proge je namreč padel, pri čemer je z veliko hitrostjo priletel v zaščitno mrežo in tam negibno obležal. Z akijem so ga odpeljali v dolino, zdravniki pa so sporočili, da naj bi 28-letni Italijan utrpel zlom nadlahtnice in izpah leve rame.


Ted Ligety [foto: GEPA]

Ligety tudi v drugo za razred boljši

Na vrhu pa se sicer ni veliko spremenilo. Suvereno zmago je slavil Ligety, ki je odlično nastopil tudi na drugi progi. “Danes sem smučal zelo dobro. Navdušen sem nad zmago. Na zadnjih tekmah nisem našel pravih občutkov. Samozavest se mi je sedaj dvignila. Mali kristalni globus sicer še ni oddan, vendar je v veliki prednosti Hirscher,” je po tekmi menil Ligety, ki se je Hirscherju, danes trejeuvrščenemu, v veleslalomu približal na 92 točk. Drugo mesto je zasedel Francoz Alexis Pinturault, ki je na lanskoletni tekmi Pokala Vitranc z drugim mestom prvič resneje opozoril nase.

Vnovič slovenska ničla

Pred prvim slovenskim tekmovalcem smo videli 35 nastopov. Janezu Jazbecu, ki je na preteklih dveh veleslalomih svetovnega pokala prišel do točk, danes vožnja ni uspela najbolje. Ob nekaterih manjših napakah je čez celotno progo izgubljal na času ter ob prihodu čez ciljno črto zasedel 33. ter bil na koncu uvrščen na 38. mesto “Za nekoliko slabši nastop je kriva tudi bolezen, ki me je pestila v zadnjih dveh dneh. Že na ogrevanju se nisem počutil dobro, pred štartom pa sem imel mehke noge. Na progi nisem dovolj napadal. Sicer pa so se organizatorji zelo potrudili in pripravili najboljšo progo v letošnji sezoni. Po mojem mnenju bo zdržala do konca,” je po tekmi dejal Janez Jazbec ter se usmeril proti koncu sezone: “Že v ponedeljek me tu (op.p. v Kranjski Gori) čaka tekma evropskega pokala v veleslalomu. Skupno sem trenutno četrti, do konca pa sta še dve tekmi. Želim se povzpeti med najboljše tri. Prihodnjo sezono bom v svetovnem pokalu vedno štartal s številkami med 36 in 40. S to mislijo bo veliko lažje pričeti sezono. Pričakujem, da bom večkrat ponovil uspehe zadnjih dveh tekem in tako še napredoval po štartni listi.


Janez Jazbec [foto: GEPA]

Tudi ostalim slovenskim fantom se v drugo vožnjo žal ni uspelo uvrstiti. Žan Kranjec, ki je v preteklih dneh na tekmah mladinskega svetovnega prvenstva osvojil kar tri medalje, je danes drugič v karieri nastopil na preizkušnji najvišjega ranga in zasedel 42. mesto. Matic Skube, ki ima za seboj že več tekem, je pristal na 55. mestu, Patrick Jazbec pa je tretji zaporedni nastop v Kranjski Gori končal s 56. časom. Miha Kuerner je odstopil po drugem merjenju vmesnega časa, Klemen Kosi pa je bil diskvalificiran.
Vsi tuji trenerji so pohvalili delo organizatorjev, saj so pripravili vrhunsko snežno podlago. Trdijo, da je Kranjska Gora ena najlepši tekem v svetovnem pokalu. Vsekakor je bila želja uvrstitev v finale, za kar smo imeli realne možnosti. Janez je bil v zadnjih dneh bolan, kar se je danes poznalo pri njegovem smučanju. Vzelo mu je moči in občutke. Ostali pa bi morali za preboj med trideseterico prikazati vrhunske vožnje,” je po tekmi dejal glavni trener za tehnične discipline Marko Jurjec ter pohvalil vožnjo Ligetya, kateri je delal tehnično čiste zavoje.

“Valenčič bo med deseterico”

Pokal Vitranc se jutri nadaljuje s slalomsko preizkušnjo, ki se začne ob 9.30, na startu pa bo ponovno tudi šesterica slovenskih smučarjev. Bodo vknjižili kakšno točko? “Mitja Valenčič je tekmovalec sposoben za deseterico. To je visoka napoved, vendar tekmujemo na domačem terenu. Tu smo velikokrat smučali. Z malo sreče nam to lahko uspe. Tudi Matic Skube je v dobri formi, vendar bo nastopil bolj iz ozadja. Z dovolj napadlo vožnjo mu lahko uspe preboj med trideseterico. Zavedati pa se je potrebno, da se z napadlo vožnjo povečajo možnosti za odstop,” je napovedi za jutrišnji slalom strnil Jurjec.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Veleslalom (m)
Fotogalerija: 10.03.2012, Kranjska Gora :. Veleslalom


Leave a Comment