Teja Gregorin znova med deseterico

Biatlonsko olimpijsko generalko je v ruskem Sočiju na ženski posamični 15-kilometrski preizkušnji osvojila Belorusinja Darja Domračeva. Teja Gregorin se je znova uvrstila v najboljšo deseterico, Andreja Mali pa je z 21. mestom osvojila točke svetovnega pokala.

Kljub trem zgrešenim tarčam (0,2,0,1) se je Gregorinova z zelo dobro tekaško predstavo zavihtela na 10. mesto. “Ne morem stopiti iz deseterice, napredovati pa tudi ne morem,” se je najprej pošalila najboljša slovenska biatlonka. “Proge so resnično zelo težke in brez prave tekaške forme nimaš tukaj kaj početi. Na srečo sem sama v dobri kondiciji, nekoliko pa še šepa strelska forma, zato danes tudi tri dodatne minute. Ker napake niso bile velike, bo morda že na naslednjih tekmah boljše. Leže sem raje streljala nekoliko bolj počasi in zanesljivo, stoje pa je še vedno prisoten strah, ker se zavedam, da mi v zadnjem času ne gre povsem po željah. Prizorišče pa mi je že sedaj zelo všeč, lepo urejeno in upam, da ga bom zapustila s prijetnimi spomini,” je še dodala Gregorinova, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala napredovala na 13. mesto.

Tudi Andreji Mali je uspel zelo soliden nastop, s katerim se je desetič v letošnji sezoni uvrstila med prejemnice točk svetovnega pokala. Zgrešila je le eno tarčo na zadnjem strelskem postanku. “Možno bi bilo streljati tudi brez napake, vendar sem se v zadnjem položaju stoje slabo postavila. Smučka mi je zdrsela, morala sem se prestaviti in strel je šel mimo. Vedela sem, da lahko le z dobrim streljanjem prikažem dober rezultat, ker je tekaško potrebno biti tukaj res vrhunsko pripravljen. Še ene osvojene točke, s čimer pa sem tudi zadovoljna,” je bil komentar Malijeve.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Lahko smo kar zadovoljni, čeprav spet lahko ugotovim, da bi Gregorinova že z eno zadeto tarčo več lahko konkurirala za cvetlično podelitev, še s kakšno več pa tudi za uvrstitev na vrh. Prikazala je zelo dober tek, s tempom kot smo ga planirali in za kakršnega sva se tudi dogovorila. Vzponi na progi so res zelo strmi, vendar ne prestrmi zanjo, kar je dober obet tudi za olimpijske tekme. Pohvala gre tudi Malijevi za osvojene nove točke. Sneg je zelo nenavaden, na posameznih delih proge tudi zelo različen, kar pa so znali naši serviserji obrniti nam v prid in pripraviti zelo dobre smuči za obe tekmovalki. Tudi strelišče je lahko kar precej vetrovno, zato je potrebno paziti na vsakem strelskem postanku. Zaenkrat smo s celotno ureditvijo bodočega olimpijskega prizorišča zadovoljni, čeprav nekatera gradbena dela še potekajo. Logistika funkcionira odlično, namestitev je dobra, le prehrana je šibka točka organizatorjev, na kar pa opozarjajo prav vse reprezentance,” je strnil prva opažanja glavni trener Uroš Velepec.

Belorusinja Domračeva je kljub dvema minutama pribitka zaradi zgrešenih tarč (0,0,0,2) premočno prehitela vse tekmice. Na drugem mestu je z zaostankom 34,6 sekunde končala tekmo domača biatlonka Olga Zajceva, ki je zadela vseh dvajset tarč. S tretjim mestom pa se je morala zadovoljiti zmagovalka letošnjega svetovnega pokala, Norvežanka Tora Berger (0,1,0,0).

Moška posamična 20-kilometrska tekma bo na vrsti ob 15.30 uri po srednjeevropskem času.

Fourcade do sedme zmage, Fak 23., Bauer 28.

Biatlonski center Laura v Sočiju je gostil še prvo moško biatlonsko tekmo svetovnega pokala, kjer je mojstrstvo že sedmič v tej zimi prikazal Francoz Martin Fourcade. Jakov Fak in Klemen Bauer sta vsak s po dvema nepokritima tarčama zasedla 23. oziroma 28. mesto in prišla do novih točk svetovnega pokala.

Fak je bil tokrat premalo natančen na obeh stoječih strelskih postankih, saj je večina njegovih tekmecev v brezvetrju streljala brez napake ali pa so si privoščili največ po eno. Na težki progi pa tekaško tudi še ni na ravni, kjer bi pribitek dveh minut lahko zmanjšal v teku. Strelska predstava Klemna Bauerja je bila celo nad pričakovanji, saj je zgrešil eno tarčo po prvem obisku strelišča in nato zgolj še eno na zadnjem streljanju. Janez Marič je zasedel 65. mesto (1,0,2,1), Peter Dokl pa 78. mesto (1,2,2,0).

Če ne piha veter na strelišču, kot je bilo danes na moški tekmi, potem je enostavno potrebno ustreliti brez napake. Zgrešeni streli Jakova sicer niso bile velike napake, pa vendarle tarči dvakrat nista padli. Zaradi težke proge je tekmo pričel nekoliko bolj z rezervo, kasneje pa iz kroga v krog ni dodajal tempa, kot je pri njem v navadi. V njegovi trenutni formi je na teh progah in s takšnim streljanjem težko pričakovati več od prikazanega. Čeprav je tudi Klemen zgrešil dvakrat, pa je pri njem vseeno potrebno vzeti v zakup, da je bila to ena od njegovih najboljših stoječih strelskih predstav. Le teči bi moral hitreje, saj sta se z Bjoerndalnom ves čas vozila skupaj in očitno oba mislila, kako sta hitra, sicer bi Klemen moral potegniti naprej. Janez nam je pritekel nekaj prepotrebnih točk za pokal narodov, kjer ohranjamo deseto mesto, Peter pa je kljub spodbudnemu teku enostavno zgrešil prevečkrat,” so bile ugotovitve glavnega trenerja Uroša Velepca.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Martin Fourcade je z neverjetnim tekom ugnal Nemca Andreasa Birnbacherja na drugem mestu in Ukrajinca Sergeja Semenova na tretjem mestu. Strelska statistika obeh slednjih je bila stoodstotna, Francoz pa si je privoščil napako že prvič v položaju leže, a vseeno zmagal s prednostjo slabih sedmih sekund.

Biatlonke in biatlonci se bodo v smučino spet postavili v soboto na moški (ob 13. uri) in na ženski (ob 16. uri) šprinterski preizkušnji. Nedelja je v Sočiju rezervirana za štafetne nastope.


Rezultati: Svetovni pokal.: Soči :. Posamična preizkušnja (m)
Rezultati: Svetovni pokal.: Soči :. Posamična preizkušnja (ž)


Leave a Comment