Tiha želja skakalcev je medalja


Novinarska konferenca skakalcev pred novo sezono [foto: Matevž Peršin/SZS]

Sezona tekmovanj v smučarskih skokih se bo pričela ta konec tedna v finskem Kuusamu. V ta namen je Smučarska zveza Slovenije (SZS) za sedmo silo pripravila novinarsko konferenco, kjer so se predstavili slovenski skakalci, ki bodo nastopili na severu Evrope.

Lovše: “Fante ne kritizirat”

V pretekli sezoni je bilo kar nekaj pomislekov o tem ali so fantje iz pravega testa in ali bodo izkoristili svoj potencial, v katerega mi nismo nikoli dvomili. Nekaj časa so se borili in lovili same sebe, na ključnem dogodku sezone, na svetovnem prvenstvu v Oslu pa so osvojili bronasto medaljo. Seveda mi nebi bili Slovenci, če nebi takoj začeli dvomiti v to, če je bila to prava bronasta medalja in ali je imel kateri od tekmecev smolo. Mislim, da bo ta sezona pokazala, da so fantje iz pravega testa. Toda nič se ne more narediti brez trdega dela. Na SZS smo z vodstvom oziroma z iniciativo odbora za skoke, ki ga vodi g. Jasnič, naredili vse, da imajo letos dober proračun, ki omogoča kakovosten trening. Imajo novo vodstveno ekipo, ni pa čisto nova, saj je, če govorim o trenerjih, prišla iz selekcij iz katerih so ti fantje. Iz vsega srca jim želim uspešno sezono, vas, predstavnike medijev pa prosim, da se uspehov skupaj veselimo vsaj 24 ur. Potem napišite kaj kritičnega, če je potrebno, saj smo vsi lahko predmet kritik. Lani so se takoj pojavili pomisleki in kritike in to ni dobro. Tem fantom je treba dajati spodbudo. Šport je šport, so dnevi, ki so težki, ko ne veš zakaj nekaj ni v redu, seveda pa so tudi dnevi zmagoslavij in uspehov. Prepričan sem, da je ta generacija prava in kot predsednik bom naredil vse, da jim damo pogoje, da bodo lahko dobro delali,” je dejal predsednik SZS Tomaž Lovše ter dodal, da bo celoten proračun nordijskega dela zveze znašal 2,3 milijona evrov, samo za skakalce in kombinatorce pa 1,2 milijona, pri čemer jim za zdaj manjka še približno 50.000 evrov.

Novi zapleti v Planici

Zadovoljen sem, da smo dobili tekmo sezone svetovnega pokala za ženske v Ljubnem, v mesecu februarju. Organizacijski komite v Ljubnem pripravlja vse potrebno, da bo prireditev na visokem nivoju. Stvar, ki ni razveseljiva, pa je to, da smo imel v Planici pritožbo enega izmed tistih, ki so se javili za opravljanje del. S tem bomo verjetno zamujali tri ali štiri mesece. Računali smo, da bomo lahko v Planici decembra, najkasneje januarja lahko trenirali. To je v tej sezoni zdaj bolj težko, to pa pomeni, da bomo morali pridobiti nova sredstva, da bomo lahko opravili vse aktivnosti po programu,” je zmajeval z glavo predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič.

Cilji znova (pre)visoki

V prvem ciklu svetovnega pokala bodo slovenski skakalci do tekem v švicarskem Engelbergu lahko nastopali s šestimi tekmovalci. Glavni trener Goran Janus je za prvi del sezone na Finskem in Norveškem že izbral šesterico. Slovenijo bodo zastopali Robert Kranjec, Jernej Damjan, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jure Šinkovec in Dejan Judež, medtem ko bo preostala trojica članov A ekipe – Rok Zima, Mitja Mežnar in Primož Pikl sezono začela v celinskem pokalu. “V četrtek smo se vrnili iz petdnevnih priprav v Klingenthalu, kjer smo bili na ledeni smučini. Trening je bil uspešen, imeli smo odlične pogoje. Preizkusili smo opremo, tako Elanove kot Fischerjeve smuči in tekmovalne drese in mislim, da imamo dober paket za uvod v svetovni pokal. Malo smo se primerjali tudi s Poljaki in Finci. Za svetovno prvenstvo v poletih v Vikersundu imamo konkretne cilje. Posamezno želimo ene uvrstitve med šesterico, ene med petnajsterico in ene v trideseterico, ekipno želimo med šesterico, tiha želja pa je seveda medalja,” je cilje na svetovnem prvenstvu v poletih razkril Janus ter dodal, da si na tekmah svetovnega pokala želijo dvakrat do tretjega mesta, trikrat do šestega in osemkrat do 15. mesta, v skupnem seštevku pa enkrat do 15. in enkrat do 20. mesta, za novoletno turnejo enkrat skupno do 12. in enkrat do 20. mesta.

Kranjec v dobri formi

Glavno slovensko orožje bo v letošnji sezoni Robert Kranjec, ki je s svojo trenutno formo zadovoljen: “V bistvu je bila forma na zadnjih pripravah solidna, kakšne napake se še zgodijo, a jih bom odpravil s tekmami. Bilo je super, da smo se primerjali z drugimi reprezentancami. Kondicijski pripravam smo dali velik poudarek. Po testih, ki smo jih opravili, je vse kot mora biti.” V letošnjem poletnem delu je Jernej Damjan izpustil praktično vse tekme, vendar je kljub temu trdo delal: “Poletnih priprav nisem izpustil, izpustil sem samo tekme. Poleti nisem toliko skakal in mislim, da je to pripomoglo k temu, da si zdaj še bolj želim na tekme. Zadovoljen sem z vsem, kar je bilo narejeno. Pri skokih težko govoriš na podlagi treningov in kondicije, tekme bodo pokazale kaj smo naredili in kam sodimo.

Mežnar pred težko nalogo

Lepo je videti, da imamo kvoto šestih imam pa že nalogo, da imamo kvoto sedmih. To pomeni, da začenjam v celinskem pokalu, potem pa bomo videli, sigurno so možne menjave. Za enkrat sem zadovoljen s poletnimi pripravami. Toliko, kolikor smo imeli letos poleti dobrih priprav na skakalnici, jih še ni bilo. Kar se tiče kondicije sem dobil na mišični masi, dobil sem moč v stegna, kar se pozna na teži. Mislim, da bo sedaj, ko se začenjajo tekme in bodo treningi malo manj obsežni, prišla ta svežina,” je potek priprav obrazložil Mitja Mežnar, njegovim besedam pa se je pridružil tudi Dejan Judež: “Želja je stabilizirati in nadgraditi skoke s poletne sezone. Cilj je uvrščanje med trideset v svetovnem pokalu. Čez poletje sem dobro treniral, tako da se veselim prihajajoče zime.

Leave a Comment