Trenerji so se dolgočasili na treningu biatloncev

Za biatlonkami in biatlonci je dolgo in uspešno pripravljalno obdobje. Tekme svetovnega pokala v švedskem Östersundu so že pred vrati, prav tako tudi domače tekme na Pokljuki. Vrhunec letošnje sezone bo zagotovo svetovno prvenstvo na Češkem ter tekme na domačih tleh. Za pokljuške tekme je drugače že prijavljenih 36 reprezentanc in več kot 280 tekmovalk in tekmovalcev.

Na prvih tekmah sezone v Östersundu bodo nastopili Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Peter Dokl, Teja Gregorin in Andreja Mali. Na tekmi mešanih štafet bodo slovenske barve najverjetneje branili ti, ki so na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu osvojili srebrno odličje (Fak, Bauer, Gregorin in Mali). Dokl in občasno tudi Marič bosta tekom sezone mesto v reprezentanci prepuščala tudi Simonu Kočevarju.


Biatlonci (na sliki Simon Kočevar, Jakov Fak, Janez Marič) so na Pokljuki opravili kvalitetni trening [foto: Tomaž Šušteršič]

Ekipa je pripravljena, zrela in mislim, da bomo to lahko kmalu pokazali. Na treningih je bilo zadnjih 14 dni dolgčas, saj je vse teklo po planu. Jaz sem samo spremljal, kar je bilo načrtovano, tudi Tomaš se je že naveličal vseh tistih ničel, tako da mislim, da se bo ta dolgčas prekinil s štafeto v nedeljo,” je treninge v zadnjih dneh opisal glavni trener reprezentance Uroš Velepec ter spregovoril tudi o naših tekmecih: “Fourcade je že pokazal, da je v odlični formi, saj je premagal Svendsna in Bjoerndalna. Sigurno bo on tisti, ki ga bo težko premagati, tako kot okoli dvajset drugih.

S simulatorji do boljšega strelskega izkupička

Na treningu so biatlonci uporabljali tudi simulatorje. “Simulator je samo del celega treninga, zaradi njega strelec ne postane takšen, da ne bo nikoli nič več zgrešil. To pomaga pri finesah, ki se drugače ne opazijo na normalnem strelišču. Klemen je nekako najbolj rabil ta vizualni kontakt, da vidi, kako izvaja strel in to mu je zagotovo pomagalo. Zaveda pa se, da zdaj pride na vrsto še tisti del, ko mora znanje prenesti na teren,” je o novostih spregovoril strelskih trener Tomaš Kos ter odgovoril Velepcu: “Sicer ni res, da sem se že navadil vseh tistih ničel, res pa je, da jih je bilo v tem pripravljalnem obdobju več kot v preteklih letih. Res je, da smo imeli interne tekme brez konkurence, a je to vseeno nek pokazatelj. Realno stanje bomo videli, ko bodo prišli v stik z drugimi ekipami, ko bo prisoten dodaten pritisk.

Leave a Comment