V Hochfilznu zmaga Boeju, Fak sedmi

Biatlonci so se še za teden dni pomudili v Hochfilznu, ki je od Annecyja-Le Grand Bornanda prevzel tretjo postajo letošnjega biatlonskega svetovnega pokala. Francosko prizorišče zaradi pomanjkanja snega in visokih temperatur ni bilo zmožno organizirati tekem, zato so se namesto njih ponudili Tirolci, ki so imeli tekmovališče že pripravljeno.

Danes je biatlonce na moškem šprintu pozdravil sneg, čeprav so se tekmovalci še včeraj sončili na treningu. Zelo neenakovredni tekmovalni pogoji med tistimi s štartnimi številkami bolj v ospredju in tistimi bolj zadaj, so žal onemogočili še boljšo uvrstitev Jakovu Faku, ki je z odliko streljal (0,0) in s 7. mestom dosegel svojo najboljšo letošnjo uvrstitev. “Nastop je bil dober, vendar rezultat žal ni povsem realen. Strelsko sem naredil perfektno, tekaško pa tudi sam nisem bil povsem zadovoljen in prav na tem segmentu bova s trenerjem še delala. Predvsem sem želel sestaviti popoln nastop ne glede na rezultat. Žal so štartne številke odigrale svojo vlogo. Pred temi tekmami sem si vzel nekaj časa zase in opravil v okolici Hochfilzna dva treninga s češko ekipo, medtem ko je naša reprezentanca za dva dni odšla domov,” je po tekmi pojasnil Fak. “Končno imam dobro izhodišče pred zasledovalno tekmo in to bom poskusil maksimalno izkoristiti. Spet se bom osredotočil predvsem na čimboljši nastop in tako tudi rezultat ne sme izostati,” je še pristavil najboljši slovenski predstavnik.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Dobro se je odrezal tudi Klemen Bauer, ki je bil hiter na progi (številka 82, šesti čas teka), vendar dvakrat manj natančen na strelišču v položaju stoje, kar pa ga je vseeno poneslo do 16. mesta in s tem daleč najboljše letošnje uvrstitve. “Dejstvo je, da nisem v celoti izkoristil danih pogojev. V takem primeru bi lahko bistveno lažje prišel do odmevnega rezultata. V streljanju stoje sem se poskusil zbrati za vsak strel posebej in še posebej zadnjega mi je žal, ker tarča ni padla. Še v zasledovanju želim postaviti strelsko piko na ‘i’ in izboljšati ali vsaj obdržati pozicijo,” je napovedal Bauer.

Vasja Rupnik se je uvrstil na 82. mesto (1,1), Peter Dokl je končal kot 90. (2,1) in Janez Marič na 97. mestu (0,4).

Tekma je bila popolna loterija, saj bi Jakov s štartno številko 50 ali več zanesljivo stal na stopničkah. Tokrat resnično ni imel sreče z vremenom. Tekmovalci iz prve in druge štartne skupine so tekli v močnem sneženju, ko je bilo na progi že 3-4 centimetre novega snega, kasneje pa je sneg ponehal in proga je postala bistveno hitrejša, kar pa žal ni povsem izkoristil Klemen, ki je pustil nepokriti dve tarči. Žrtev teh pogojev je bil tudi Vasja, ki je streljal dokaj solidno zanj, vendar na zelo počasni progi ni mogel nadoknaditi izgubljenega na strelišču. Dobro je začel tudi Janez, ki pa se mu je tekma podrla na streljanju stoje. Tudi Peter bi moral bistveno bolje ustreliti, da bi lahko upal na boljši izplen. Vsekakor smo pokazali, da smo konkurenčni in ob enakih pogojih za vse, bi danes zanesljivo lahko slavili uvrstitev med prve tri,” je bila ocena glavnega trenerja Uroša Velepca.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Vsi trije z zmagovalnega odra so danes napadli bolj iz ozadja. Prvo zmago sezone je vknjižil lanski zmagovalec skupnega svetovnega pokala, Norvežan Tarjei Boe (št. 55), ki si je z eno zgrešeno tarčo (1,0) pritekel le štiri sekunde prednosti pred Francozom Martinom Fourcadom (št. 75). Ta je zadel le osem od desetih tarč (1,1) in še vedno za 13,2 sekunde prehitel strelsko brezhibnega ruskega biatlonca Timofeja Lapšina (št. 70) na tretjem mestu.

Program iz Annecy-Le Grand Bornanda ostaja nespremenjen tudi v Hochfilznu. Jutri ob 14.30 uri se bodo na štart šprinterske 7,5-kilometrske tekme postavile biatlonke. Poleg Teje Gregorin in Andreje Mali bo prvič letos branila slovenske barve še Lili Drčar, ki je na nedavnem tekmovanju IBU pokala v Val Ridanni-Ridnaunu osvojila spodbudno uvrstitev in s tem dobila priložnost za nastop na svetovnem pokalu.

Hochfilzen pa še zdaleč ni edino prizorišče, ki ta konec tedna gosti biatlonska tekmovanja. Kar pet tekem IBU pokala se bo odvilo v Obertilliachu, regionalni pokal v biatlonu (nekdanji alpski pokal) pa je bil iz Ruhpoldinga prestavljen na Pokljuko. V soboto in nedeljo bodo na gorenjski planoti na sporedu šprinterske preizkušnje med biatlonci iz osmih držav.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hochfilzen


Leave a Comment