V Hochfilznu zmaga Norvežanom, Slovenci 18.

Slovenska štafeta v postavi Jakov Fak, Klemen Bauer, Peter Dokl in Lenart Oblak je v Hochfilznu na Tirolskem zasedla 18. mesto. S 30. kilometri so najhitreje opravili Norvežani, drugi so bili Francozi, tretji pa Rusi. Naslednje nastope naših biatlonk in biatloncev bomo lahko spremljali na Pokljuki. Tekmovanje se bo začelo v četrtek z moškim šprintom.

Fak, ki ima v Avstriji za seboj fantastično tekmovanje, je danes začel zelo hitro in prišel kot prvi na strelišče. Tam je moral popravljati zadnji strel, ki ga je nato popeljal na peto mesto, a to ga ni zaustavilo pri nadaljnjem dobrem teku. Tudi streljanje v stoje je bilo blizu kazenskega kroga, saj je Jakov za pokritje vseh tarč porabil tri dodatne naboje. Štafeto je z zelo dobrim tekom nato predal kot peti s skoraj enajstimi sekundami zaostanka za vodilno Rusijo.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Bauer trikrat v kazenski krog

Dober strelski nastop v leže je uspel tudi Bauerju, ki je ustrelil šestkrat ter odšel s strelišča s šestim časom ter z nekoliko zmanjšanim zaostankom za takrat vodilno ekipo Norveške, ki je bila na streljanju 100-odstotna. Klemen je bil nato odličen na smučeh in ob prihodu na streljanje v stoje zasedal že drugo mesto. Tu pa se stvari niso razpletle pa načrtih, saj si je naš biatlonec prislužil kar tri kazenske kroge.

Dokl je ob startu zasedal 12. mesto, z minuto in 46. sekundami zaostanka za vodilnimi Norvežani. Po prvem streljanju je še nekoliko nazadoval, saj je moral popravljati dvakrat, tako da se je v nov krog odpravil kot 14. Peter se je na drugem streljanju odrezal bolje, porabil le šest nabojev in tako napredoval na 12. mesto.

Oblak premierno v štafeti

Oblak, ki je danes prvič nastopil na štafetni preizkušnji z biatlonsko elito, se je na pot podal kot 14. Sedmi strelski postanek za ekipo se je iztekel solidno, saj je Lenart porabil sedem nabojev, streljanje v stoje pa se je končalo na enak način. Naš mladi biatlonec je v cilj prišel z 18. časom.

Jakov Fak, ki ima za seboj odličen konec tedna v Hochfilznu, je po današnji tekmi, na kateri je bil najmočnejši slovenski člen, dejal: “Naredil sem malo preveč napak na streljanju stoje. Največjo napako pa sem naredil pri izboru rokavic. Zdelo se mi je, da ni tako mraz, kot je v resnici bilo in tako vzel tanjše rokavice. Potem sem imel težave, saj pri streljanju nisem imel pravega občutka. Drugače pa sem dal vse od sebe in na progi poskušal priboriti čim več.


Peter Dokl [foto: Tomaž Šušteršič]

Velepec: Bauer potopil štefetni nastop

Trener Uroš Velepec pa je menil: “Mislim, da so trije opravili nalogo tako kot je treba. Za Petra in Lenarta, ki nista standardna člana ekipe, smo vedeli, da ne bosta čisto v stiku z najboljšimi. Sta pa spodobno opravila s svojim delom. Sploh Lenart, ki je bil prvič na takšni tekmi in se ni čisto najbolje znašel. Štafeto je potopil Klemen s streljanjem stoje. Z osmimi streli zadeti dvakrat je slabo. Po dobrem začetku Jakova in prvem krogu Klemna je izgledalo, da bomo v stiku z najboljšimi, toda že po dveh predajah smo bili daleč zadaj. Uvrstitev je slaba, a to je biatlon. Če ne narediš vsega pravilno se hitro potopiš,” in dodal še nekaj besed o prihajajočih dneh: “Jutri zvečer se dobimo na Pokljuki, kjer bomo do četrtka opravili še nekaj treningov. Poskušali bomo umiriti glave, potem pa seveda sledi napad.

Do zmage je predvsem po zaslugi izjemnega streljanja (0+1) prišla štafeta Norveške v postavi Lars Helge Birkeland, Ole Einar Bjoerndalen, Vetle Sjastad Christiansen in Hendrik L’Abe-Lund, drugi so bili Francozi Vincent Jay, Jean Guillaume Beatrix, Alexis Boeuf in Martin Fourcade (0+6), ki so zaostali 34,5 sekunde, tretji pa Rusi Anton Shipulin, Andrei Makoveejev, Evgeny Ustyugov in Dmitry Malyshko (0+9) z 46.6 sekunde zaostanka.

Zadnja preizkušnja v Hochfilznu pride na vrsto ob 14.30, ko se začne ženska štafeta, na kateri pa ne bomo videli slovenskih predstavnic. So pa na vidiku že nove tekme svetovnega pokala. Karavana najboljših biatlonk in biatloncev se bo namreč kmalu preselila na Pokljuko, kjer bomo lahko od 13. do 16. decembra videli šest tekem. Tekmovanje se bo začelo z moškim šprintom.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hochfilzen :. Štafeta (m)


Leave a Comment