Vnovič Bergman, Marič za las do točk

Drugi šprint sezone je v Hochfilznu osvojil Šved Bergman, ki je bil tudi eden izmed najboljših strelcev. Od petih Slovencev se je najvišje uvrstil Janez Marič, ki je s 35. mestom prišel do svojih prvih točk svetovnega pokala letos.

Tekmo, ki je potekala v idealnih zimskih pogojih, je od slovenskih predstavnikov kot prvi začel Jakov Fak. Štartna številka 12 mu ni prinesla sreče, saj je bil na strelišču neuspešen trikrat v položaju stoje in spričo nepodrtih tarč, je bila skromnejša tudi uvrstitev, ki ga je s 43. mestom izločila iz boja za nove točke svetovnega pokala.”Razloge za tri zgrešene tarče lahko pripišem le prehitremu prihodu na strelišče. Čeprav sem veliko razmišljal o tem, da bo to pomemben dejavnik, sem pričakovanja primerno realiziral samo v prvi polovici tekme. Tekmo sem imel pod nadzorom do prihoda na položaj stoje. Prepozno sem popustil tempo, poleg tega so tarče za stoje še kakšnih 40 metrov bližje progi in puške enostavno nisem uspel umiriti. Škoda je seveda vsake izpuščene priložnosti in če v Östersundu ni bila moja napaka za slabše predstave, sem tukaj popolnoma sam odgovoren,” je bilo žal Jakovu Faku.

Janez Marič je s 35. mestom prikazal svojo najboljšo predstavo letos. Nepobeljeni je pustil dve tarči (1,1) in še posebej v položaju leže bi lahko padlo vseh pet. Z izboljšanim tekaškim nastopom je za zmagovalcem zaostal minuto in devetnajst sekund. “Prav gotovo smo imeli danes dobro ali celo odlično pripravljene smuči, vendar tega žal nismo izkoristili. Leže sem naredil napako pri drugi tarči, kar me je stalo boljše uvrstitve. Za dober rezultat je enostavno potrebno ustreliti ‘ničlo’ ali si privoščiti največ eno strelsko napako, še posebej v pogojih kot so bili danes. Tekaško še ne dosegam optimuma, sem pa tekel kolikor mi je ‘duša’ dopuščala,” je bil vidno boljše razložen Janez Marič.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Nastop v zasledovalni preizkušnji si je poleg Mariča in Faka izboril tudi Peter Dokl. Z brezhibnim in tretjim najhitrejšim streljanjem je prišel do 51. mesta. “Seveda sem vesel te predstave in uvrstitve v zasledovalno tekmo, ki mi jo je omogočilo brezkompromisno in natančno streljanje. Letos mi je to zaenkrat uspevalo predvsem na treningih in redkeje na tekmah,” je razložil Peter Dokl.

Klemen Bauer in Vasja Rupnik sta nastopila solidno v teku, vendar vse svoje upe pokopala na strelišču. Bauer je zadel šest tarč od desetih in mu je zasledovanje ušlo za las z 61. mestom. Rupnik pa je zadel le štirikrat, kar ni moglo biti boljše od 89. mesta.”Tega enostavno ne razumem. Včeraj sem na treningu izmed šestdesetih strelov zgrešil le nekajkrat, danes pa takole. Ne najdem prave razlage za streljanje v ležečem položaju. Seveda ti takšna predstava že v prvi polovici tekme pobere veliko energije in motivacije, ki bi jo sicer lahko usmeril v boljši tekaški del,” ni bil zadovoljen Klemen Bauer.

Zato pa se je že druge letošnje zmage veselil Carl Johan Bergman. Podrl je vseh deset tarč in bil s prednostjo 9,2 sekunde hitrejši od Rusa Andreja Makovejeva in 19,2 sekunde od Švicarja Benjamina Wegerja, ki se je po lanskem drugem mestu na Pokljuki, drugič v karieri zavihtel na zmagovalni oder. Vsi trije so prikazali brezhibno streljanje.

Naslednjo tekmovalno priložnost bodo slovenski biatlonci spet iskali v soboto, ko bo v Hochfilznu ob 11.00 uri na sporedu 12,5-kilometrsko zasledovanje.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hochfilzen :. Sprint (m)


Leave a Comment