Vprašljiv nastop Faka v moški štafeti

Svetovni prvak v disciplini posamično in svetovni podprvak v mešani štafeti Jakov Fak se je zjutraj zbudil s težavami v sinusih, zato je v spremstvu reprezentančnega zdravnika Mateja Svetca obiskal zdravnika v bližnjem Siegsdorfu.

Ugotovljeno je bilo, da sta glavobol in splošno slabo počutje posledica akutnega vnetja sinusov, zato sva se z lokalnim zdravnikom, ki ga je obravnaval, odločila za antibiotično terapijo. Ob tem bo izvajal tudi priporočeno lokalno nego nosne sluznice s fiziološko raztopino, pil čaje in vitaminske pripravke, ter po potrebi vzel dodatna zdravila. Ob terapiji in higienskih ukrepih lahko pride do hitrega izboljšanja zdravstvenega stanja že v štiriindvajsetih urah, lahko pa težave trajajo tudi več dni, zato bomo zjutraj ponovno ocenili njegovo zdravstveno stanje in se takrat odločili o nadaljnih korakih v zvezi s tekmovanjem in treningi,” je ocenil situacijo Svetec.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Na današnjem treningu so se glede na situacijo pripravljali standardni člani štafete Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik in rezervist Peter Dokl. “V upanju, da bo Jakov lahko jutri vseeno nastopil, smo prijavili našo optimalno štafetno postavo v zasedbi Bauer, Marič, Rupnik in Fak. Če to ne bo možno, kar je precej velika verjetnost, bo v zadnji predaji namesto njega nastopil Dokl. S prvo postavo bi bili lahko uvrščeni nekje med šestim in osmim mestom pri solidni predstavi vseh členov. V primeru, da bi bili odlični, je vse možno, kar kaže tudi naš rezultat med mešanimi štafetami. V skrajnem primeru, če bi morebiti zatajili vsi v drugi postavi z Doklom, pa smo med devetindvajsetimi prijavljenimi štafetami lahko tudi devetnajsti,” je komentiral glavni trener Uroš Velepec.

Še najmanj pa je diagnoza razveselila samega Jakova Faka.”Seveda bom razočaran, če ne bom mogel nastopiti, vendar bom strogo spoštoval navodila zdravnikov, saj zdravja ni vredno preveč preizkušati. Težko pomagam ekipi v štafeti, če nisem stoodstotno pripravljen oziroma je učinkovitost lahko celo nasprotna. Če morebiti ne bi šlo jutri, si želim vsaj nastopa na tekmi s skupinskikm štartom, ki je tudi velika priložnost zame,” se nadeja Fak.

Štart moških štafet 4 x 7,5 km bo ob 15.15 uri.

Leave a Comment