Vse več kritik na koledar


Planica [foto: Klemen Zibelnik]

Mednarodna smučarska zveza (FIS) je v letošnjem koledarju tekem svetovnega pokala predvidela 31 tekem. Poleg tega bodo najboljši skakalci sveta nastopili tudi na petih tekmah na februarskem svetovnem prvenstvu v Oslu. Za prihodnjo sezono 2011/12 pa je predvidenih kar 33 tekem svetovnega pokala, zato so se številni tekmovalci, trenerji in strokovnjaki ostro odzvali na širjenje koledarja.

Takšen trend ni pošten do tekmovalcev,” meni glavni nemški trener Werner Schuster ter nadaljuje: “Takšnega tempa od tekmovalcev preprosto ne moremo pričakovati. Najboljši tekmovalci nastopajo tudi na tekmah poletne velike nagrade, zato ne vem ali je ta razvoj v interesu vseh vpletenih strani. Najbolj me jezi dejstvo, da se bo novoletna turneja v Bischofshofenu zaključila v četrtek zvečer, v soboto pa je že tekma v poletih v Harrachovu. Pot med obema prizoriščema pa tudi ni kratka. To je neverjetno.

Podobnega mišljenja je tudi Toni Innauer, ki je pred kratkim odstopil z mesta direktorja avstrijskih nordijskih disciplin: “Na koncu sezone v Planici bodo skakalci povsem ‘obrabljeni’. Tekmovalci bodo morali enostavni vzeti premor, saj takšnega tempa ne bodo preživeli.

Izgradnja novih skakalnic na novih prizoriščih prinaša smučarske skoke na nov nivo. Nisem prepričan, da si je Walter Hofer že ogledal koledar, saj bi ugotovil, da ni niti enega prostega termina,” je razočaranje nad prepolnim koledarjem izrazil Thomas Morgenstern.

Direktor tekem svetovnega pokal Walter Hofer se je na kritike odzval z dejstvom, da je vedno večji pritisk vzhodno evropskih držav. Tu se v kratkem pričakuje izgradnjo novih sodobnih skakalnih centrov, ki bi lahko gostili tekme svetovnega pokala. “Govorimo od dveh ali treh prizoriščih, ki bi bili prijetna osvežitev v koledarju svetovnega pokala. V teh državah so smučarski skoki postali tržno zanimivi, njihovi skakalci pa so postali tudi kvalitetnejši,” je nastalo situacijo razložil Hofer.

Številni menijo, da bi nekatera prizorišča potrebovala zamenjavo. Tako si tekmo svetovnega pokala v italijanskem Predazzu ogleda vsega okoli 500 gledalcev. “Takšna prizorišča bi morala gostiti tekme nižjega ranga,” meni nekdanji ruski trener Wolfgang Steiert.

vir: skijumping.de

Leave a Comment