Damjan pokleknil, Wellinger veliki zmagovalec

Zadnjo tekmo poletne velike nagrade v smučarskih skokih v nemškem Klingenthalu smo nestrpno pričakovalo, kot že dolgo ne. Jernej Damjan je namreč branil skupno vodstvo 79 točk pred Nemcem Andreasom Wellingerjem. Prvi odgovor je dala že prva serije, kjer je Nemec pristal pri 135,5 m in vodil, Damjan pa je ob močnem vetru v hrbet skočil le 101,0 m ter tako na 48. mestu obstal brez finalne serije. Skupnega zmagovalca je tako odločala finalna serija, kjer je imel adute v rokah 18-letni Wellinger. Mladenič se je zbral in v finalu s 133,0 m potrdil suvereno zmago ter tako nadoknadil velik točkovni manjko proti Damjanu.

Razočaranje je prisotno predvsem zaradi tega, ker sem vedel, da sem sposoben povsem normalno odskakati ter ohraniti prvo mesto tudi v primeru Wellingerjeve zmage. V prvi seriji nisem imel niti najmanjših pogojev za uvrstitev v finale. Poskusil bom pozabiti in se pripraviti na zimo,” je po tekmi razmišljal Damjan.


Andrea Wellinger se je veselil skupne zmage v poletni veliki nagradi [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Wellingerju sta se na zmagovalnem odru pridružila Avstrijec Andreas Kofler (133,0; 133,5) in finski povratnik Janne Ahonen (127,0 130,5).

Med točkami smo imeli tokrat dva slovenska predstavnika. Peter Prevc (121,0; 133,0) je po odličnem drugem napredoval iz 28. na 10. mesto. Matjaž Pungertar (122,0; 119,0) je zadnje dejanje sezone končal kot 27. Izven finalne serije je ostal Jurij Tepeš (114,0 / 41.)


Jernej Damjan [foto: GEPA]

Damjan za 21 točk prekratek

Jernej Damjan je v letošnji sezoni nastopil na devetih tekmah poletne velike nagrade. Izpustil je le uvodni dve preizkušnji v nemškem Hinterzartnu in poljski Wisli. Njegova forma se je iz tekme v tekmo stopnjevala, vrhunec pa je dosegla v japonski Hakubi, kjer je prvič ugnal vso konkurenco. Odlične rezultate pa je nadaljeval tudi na rusko-kazahstanski turneji, kjer se je na kar treh tekmah uvrstil na drugo mesto. Na koncu sezone je v svojo bero točk končal pri 419 točkah.

Izhodišče je bilo dobro. Tekmo ne bi označil za ravno težko. Jernej je dobil najslabše pogoje, tako da niti možnosti ni dobil za uvrstitev v finalno serijo. Smučarski skoki so šport v naravi. Žirija bi sicer morala več pokazati, več dati od sebe. Vzpostaviti bi morala fair play. Čestital bi Petru za njegov odličen finalni skok. Poletje smo dobro odskakali, predvsem v pokalu narodov smo dosegli največje število točk do sedaj. Na koncu skupno drugo mesto Jerneja in četrto Matjaža, kar sta dva lepa dosežka. Ostaja pa nekaj grenkega priokusa. Možnost je bila, vendar tako je v šport,” je tekmo in sezono analiziral glavni trener Goran Janus.

Skupna zmaga je tako odšla Wellingerju (440 točk), drugi je Damjan (419), tretji pa Norvežan Anders Bardal (323). Na nehvaležnem četrtem mestu je končal Matjaž Pungertar (320).


Rezultati: Poletna velika nagrada .: Klingenthal
Lestvice: Poletna velika nagrada .: Klingenthal
Izjava: Jernej Damjan (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment