FOTO: Z osmim mestom moška štafeta izpolnila pričakovanja


Klemen Bauer [foto: Tomaš Šušteršič]

Slovenska moška štafeta v postavi Peter Dokl, Janez Marič, Vasja Rupnik, Klemen Bauer je prikazala zelo dober nastop na biatlonskem svetovnem prvenstvu, kjer je osvojila 8. mesto. Zadnjo štafetno tekmo sezone so z zlatom proslavili norveški biatlonci.

Slovenski kvartet je kot prvi v vrsti popeljal na progo Peter Dokl. Zaradi šibkejšega tekaškega tempa in treh popravljalnih strelov (0+1, 0+2) je končal svojo četrtino tekme na 18. mestu in pridelal nekaj več kot minuto zaostanka, vendar je tlakoval pot za uspešno vzpenjanje slovenske štafete proti deseterici.

Že drugi mož postave Janez Marič je z dobro strelsko predstavo (0+1, 0+0) dvignil ekipo na deseto mesto in zmanjšal zaostanek na dobrih štirideset sekund. Tretjega po vrsti je trener pahnil v boj Vasjo Rupnika. Ta je prikazal enega svojih najboljših strelskih nastopov, saj je tako leže kot stoje zadel s petimi streli vsakič po pet tarč. “Seveda sem zelo zadovoljen s tem dosežkom. Predvsem s strelskim delom sem opravil tako, kot mi ponavadi uspeva na treningih. Tudi tek mi je šel dobro, vendar pa sem izbral napačne smuči, ki niso stekle navkreber. Nastop v celoti je bil vseeno skorajda optimalen,” se je veselil Rupnik.

Logatčan je štafeto prevzel na desetem mestu in jo na desetem tudi predal zadnjemu slovenskemu zastopniku Klemnu Bauerju. Prvo polovico svoje četrtine je sestavil brez napake na strelišču, kar je dvignilo štafeto na 6. mesto. Pred zadnjim strelskim postankom so bile vse možnosti odprte tudi za naskok na zmagovalni oder, saj je svojo priložnost izpustila iz rok do zadnje predaje vodilna nemška postava. Michael Greis je trikrat zaokrožil v kazenskem krogu, Ihanec pa bi moral še enkrat pokazati strelsko predstavo iz učbenikov. Roka mu je zadrhtela trikrat in le dva dodatna naboja sta zadela črni piki na tarčah, kar je Bauerja pospremilo v dodaten 150-metrski krog na stadionu. Iz njega je izstopil kot deveti, pred seboj pa je imel bronastega s posamične tekme, Avstrijca Sumanna. Z borbenim tekom je hitro izničil prednost severnega soseda in osmi pripeljal štafeto skozi cilj.

Po tekmi kljub izpolnjenemu načrtu štafete, ni skrival razočaranja: “Vsi trije fantje pred menoj so pripravili odlično izhodišče, ki sem ga sam nadgradil le polovično. Na odločilnem zadnjem streljanju, kjer sem imel lepo možnost za kolajno, se mi je zatresla roka in priložnosti nisem izkoristil. V zadnjem delu tekme sem se poskušal oddolžiti za kazenski krog in sem iztisnil iz sebe največ kar sem lahko, ter uspel prehiteti še Avstrijce, ki so do takrat zasedali osmo mesto. Kljub vsemu smo izpolnili pričakovanja, kar dokazuje osmo mesto med 26 ekipami z le nekaj več kot minuto zaostanka za svetovno biatlonsko velesilo Norveško.”

Temu je pritrdil tudi glavni trener Uroš Velepec: “Danes smo imeli veliko priložnost, ki se je nihče ni nadejal. Pred tekmo nismo pričakovali, da bi se nam to lahko zgodilo, še posebej ob dejstvu, da smo nastopili brez Jakova, kar pomeni vsaj minuto ali celo minuto in pol počasnejšo štafetno postavo. Fantje so šli zelo borbeno na štart, zaradi nekakšne interne tekme med nami, Čehi in Švicarji, ki si vsi želimo ohraniti deseto mesto v pokalu narodov. To tekmo smo z osmim mestom dobili, kar je bil tudi naš glavni cilj in tudi realen domet. Zaostanek dobre minute za najboljšimi pa malo boli, saj daje vedeti, da smo bili le nekaj več kot pol minute oddaljeni celo od kolajne. Fantje so dali danes od sebe največ kar znajo in zmorejo in tudi Klemnov maksimum je pač tekma z enim kazenskim krogom. Do sedaj se mu na štafeti še ni uspel izogniti in čeprav smo upali, da tokrat ne bo tako, se je zavrtel v njem. Če potegnemo črto, je osmo mesto fantastična uvrstitev v tej biatlonski konkurenci.

Norvežani (Ole Einar Boerndalen, Alexander Os, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Boe; 2+10) so zmagali pred domačini Rusi (Anton Shipulin, Evgeny Ustyugov, Maxim Maksimov, Serguei Sednev; 0+10) in ukrajinsko štafeto (Olexander Bilanenko, Andriy Derzemlya, Serhiy Semenov, Serguei Sednev; 0+10) na tretjem mestu.

Jutrišnji spored napovedujeta dve najbolj razburljivi biatlonski preizkušnji. Na obeh tekmah s skupinskim štartom imamo Slovenci po enega predstavnika. Teja Gregorin in Klemen Bauer bosta sklenila slovenske nastope tega prvenstva in poskušala v biatlonski formuli 1 še zadnjič doseči cilje, ki si jih je reprezentanca zadala za tekme posameznikov in posameznic.

Štafetna tekma je pokazala, kaj bi še lahko izboljšal v glavi do jutrišnje tekme skupinskega štarta. Upam, da na tej zadnji tekmi izkoristim priložnost, ki sem si jo izboril s 15. mestom v šprintu, kjer sem se uvrstil vanjo in dokažem, da znam ustreliti, kar bi najbrž prineslo tudi dober rezultat,” ni izgubil upanja Bauer.

Kakšnega velikega taktiziranja na tekmah s skupinskim štartom ne more biti. Pomerilo se bo trideset najboljših biatlonk in biatloncev in v teh razmerah, ko postaja sneg hitrejši tako kot danes, bo to hitra tekma z majhnimi razlikami. Potrebno bo biti zelo zbran in v primeru brezvetrja si bodo lahko tekmovalci privoščili za zmago največ eno zgrešeno tarčo. Klemen in Teja imata možnosti, saj sta tekaško dovolj močna, da sledita najboljšim in če jima uspe podreti tudi tarče, ni strahu, da ne bi prišla v pozicijo za visoko uvrstitev,” je prepričan Velepec.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Khanty Mansijsk :. Štafeta (m)
Fotogalerija: 09.03.2011, Khanty Mansijsk :. Štafeta (m)


Leave a Comment