Zadnja moška biatlonska štafeta Rusom, Slovenci 11.

Zadnjo moško štafetno preizkušnjo letošnje sezone so v Sočiju zanesljivo osvojili ruski biatlonci (Šipulin, Loginov, Mališko, Ustjugov), ki so potrdili vlogo favoritov na domačem prizorišču. Slovenska štafeta je v nekoliko obrnjenem vrstnem redu, kot smo jo bili vajeni letos (Peter Dokl, Jakov Fak, Janez Marič, Klemen Bauer), zasedla 11. mesto (2+12).


Peter Dokl [foto: Tomaž Šušteršič]

V prvi predaji je zelo solidno opravil svoj nastop Dokl, ki je sicer porabil tri dodatne naboje za deset tarč (0+1, 1+2), vendar na progi ni veliko zaostal, saj je predal Faku na 10. mestu le s 17,9 sekundami zaostanka. Ta je prvo polovico nastopa opravil odlično, se zavihtel do drugega mesta, nato pa je sledilo streljanje stoje. Tam sta bili danes manj uspešna oba vmesna slovenska člena in hotelska sostanovalca Fak (0+0, 1+3) in Marič (0+3, 1+3). Oba sta morala po streljanjih stoje po enkrat v kazenski krog. Če je bil zaostanek Faka ob predaji na 7. mestu še obvladljiv (27,5 sekunde), pa je bil Marič ob predaji Bauerju na 13. mestu že več kot dve minuti za najboljšimi. Strelišče v Sočiju pa je očitno pisano na kožo Bauerju, ki je brez napake zadel vseh deset tarč, s tekom nadoknadil nekaj zaostanka in Sloveniji kljub slabemu izhodišču priboril končno 11. mesto.

Vse je šlo zelo avtomatično in lahko le rečem, da se tukaj resnično počutim odlično na streljanjih. Zaradi treh dobrih predstav še ne želim zganjati pretirane evforije, temveč si bom predvsem poskušal zapomniti te občutke za naslednje nastope. Prihod na strelišče je takšen, da se lahko dobro pripravim za streljanje, kjer se najbrž tudi skriva delček uspeha. Skupaj smo imeli dobro priložnost za boljši rezultat, vendar se nam je to naredilo že nekajkrat letos in med šibkejšimi členi sem bil tudi že sam, zato iz tega ne smemo ustvarjati drame. Vsakomur lahko spodleti in to smo videli tudi že pri največjih favoritih,” je ohranil trezno glavo Klemen Bauer.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Imeli smo lepo priložnost za uvrstitev na stopničke, ali pa vsaj med šesterico najboljših, zato sem kar nekoliko razočaran. Napake enega tekmovalca bi se dale nadoknaditi, dveh od katerih je eden celo naš najboljši, pa seveda ne. Čeprav je Peter veliko popravljal, je bil dovolj hiter, da se je dalo še veliko narediti. Pri Jakovu so bili streli prepoceni zgrešeni, zato se ne morem otresti občutka, da se je nanje premalo osredotočil. Janez je streljal prepočasi in seveda tudi premalo zanesljivo, zato smo tam izgubili največ časa. Klemen pa je prikazal fantastičen nastop s hitrim in natančnim streljanjem, ki pa ni moglo več bistveno popraviti prevelikega časovnega zaostanka,” je ocenil zadnji letošnji ekipni nastop glavni trener Uroš Velepec.

Ruska štafeta je kljub kazenskemu krogu (1+6) slavila drugo zmago sezone in s tem osvojila tudi končno štafetno razvrstitev. Na drugem mestu so za 38,3 sekunde zaostali Nemci (Lesser, Birnbacher, Peiffer, Doll; 0+13), prvič letos pa so s tretjim mestom in zaostankom 42,9 sekund stopili na zmagovalni oder češki biatlonci (Slesingr, Soukup, Janov, Moravec; 0+13).

Ob 15.30 uri se bodo pomerile še ženske štafete, med katerimi pa ne bo slovenskih predstavnic.


Rezultati: Svetovni pokal.: Soči :. Štafeta (m)


Leave a Comment