Žan Košir: “Komaj čakam nadaljevanje sezone!”

Po dobrih dveh mesecih bodo v četrtek s paralelnim veleslalomom v Združenih državah Amerike (Telluride) sezono svetovnega pokala nadaljevali tudi alpski deskarji na snegu. Tržičan Žan Košir se po dvomesečnih pripravah na avstrijskih ledenikih počuti odlično in upa, da se bo dobro delo že na decembrskih tekmah obrestovalo ter ˝pretopilo˝ v vrhunske rezultate.


Žan Košir [foto: arhiv Fan Club Žan Košir]

27-letni Košir prihaja v zrela tekmovalna leta, zato ga sedemnajsto mesto na oktobrskem uvodu v paralelnem slalomu na Nizozemskem ni zadovoljilo. “Naš uvod v sezono je specifičen. Izredno hiter dvoranski paralelni slalom je, če se izrazim po kolesarsko, neke vrste prolog v dolgo etapno dirko, ki pa se zares pričenja v decembru,” pravi Košir, ki je v Landgraafu, ta mu sicer “leži”, za las zgrešil finale. Dobri prvi kvalifikacijski vožnji je sledila napaka v drugi in ostal je izven finala. “Ostal sem brez finalnih dvobojev, toda dobil sem potrditev, da sem povsem konkurenčen in torej ni bilo razloga za pesimizem.

Že nekaj dni po uvodni tekmi so skupaj z ekipo zastavili priprave na tirolskem Kaunertalu, ki so jih kasneje nadaljevali na koroškem Mölltalu. Jesenski pogoji so bil odlični – vreme sončno, sneg kompakten. “To nam je omogočilo optimalno izvedbo načrtovanih programov, tako da vsi že nestrpno čakamo na nadaljevanje sezone,˝ je optimističen Košir, ki ameriškega prizorišča sicer nima v najboljšem spominu (lani je končal na 21. mestu). Se pa zato toliko bolj veseli vseh novosti, ki se obetajo njemu osebno in pa deskarski karavani kot celoti.


Žan Košir [foto: arhiv Fan Club Žan Košir]

Na ameriški tekmi bom pričel sodelovati z novim opremljevalcem snežnih desk. Z dosedanjim opremljevalcem, ki je veliko pripomogel k mojem razvoju in karieri, sva se namreč zaradi drugačnih pogledov o razvoju opreme razšla, tako da bom sezono začel na deskah Oxess, s katerimi je med drugimi tekmoval tudi bivši trener naše reprezentance Švicar Gilles Jaquet. S švicarskim proizvajalcem bomo tekom sezone skušali razviti desko, ki bo ustrezala mojemu tekmovalnemu slogu. V tej sezoni, ko ni največjih tekmovanj, je več časa za eksperimente in spremembe pri načinu dela ter opremi – seveda vse s ciljem, da bo na OI v Sočiju vse optimalno,” že v prihodnost gleda Košir, ki ga veseli tudi dejstvo, da so mu v teh kriznih časih ob strani ostali osebni opremljevalci in pokrovitelji, pridobil pa je tudi novega generalnega pokrovitelja. “Cenim dejstvo, da ugledna slovenska podjetja v meni prepoznavajo dobrega partnerja za sodelovanje na marketinškem področju,” je zadovoljen najbolje uvrščeni slovenski deskar na zadnjih olimpijskih igrah v Vancouvru, ki je zelo pozitivno sprejel tudi novost, ki počasi prihaja v tekmovalni program alpskega deskanja.


Žan Košir ob posvetu s trenerjem Petrom Kotnikom[foto: arhiv Fan Club Žan Košir]

Tako imenovani “triple slalom” (vzporedno slalomiranje treh alpskih deskarjev) namreč kmalu utegne nadomestiti klasični paralelni slalom tudi v svetovnem pokalu. “Dejstvo je, da bosta v Sočiju na sporedu dve alpski deskarski disciplini. Z veliko gotovostjo lahko trdim, da bomo poleg klasike (paralelni veleslalom) za medalje deskali tudi v ˝triple˝ slalomu in ne v paralelnemu slalomu. Nov format je atraktiven za gledalce in posledično tudi medije, predvsem televizijo. 27 finalistov, le tri vožnje, posledično manj taktiziranja in čakanja na napake tekmeca. Tekme bodo časovno krajše. Vse te spremembe alpsko deskanje potrebuje,” meni Košir, ki se veseli tudi novih prizorišč tekem v letošnjem programu svetovnega pokala v Italiji, Avstriji in Švici.

Na spremembe in nove proge se hitro prilagodim, mislim da je to moja konkurenčna prednost,” še dodaja Košir, ki je pred odhodom v Ameriko vse slovenske ljubitelje deskanja povabil na ogled katere od tekem na evropskih prizoriščih v decembru in kasneje po novem letu. “Na prvi januarski tekmi me že tradicionalno spremlja klub navijačev. Letos bo to 13. januarja v Avstriji (Jaureling), kjer bo zagotovo zelo zanimivo, saj je to pravzaprav ‘domača’ tekma trenutno prvega alpskega deskarja Benjamina Karla in se zato obeta pravi spektakel,” zagotavlja Tržičan, ki hkrati upa, da se bodo slovenski deskarji na tekmi svetovnega pokala že naslednje leto predstavili tudi na enem od slovenskih prizorišč, bodisi Rogli bodisi Mariborskem Pohorju, ki že imata izkušnje z organizacijo tekem na najvišjem nivoju.


Izjava: Žan Košir (.mp3)Žan Košir [foto: arhiv Fan Club Žan Košir]

Leave a Comment