Zaradi slabih smuči ob točke

V avstrijskem Hochfilznu je bila ob močnem sneženju na sporedu 12,5-kilometrska moška zasledovalna preizkušnja na kateri smo imeli dva predstavnika, Jakova Faka in Klemna Bauerja. Slednji je zasedel 44., Fak pa 52. mesto, medtem ko je slavil Nemec Birnbacher.

Prvi se je s starta pognal Norvežan Boe, štiri sekunde kasneje je začel teči Francoz Martin Fourcade, temu pa je čez 13 sekund sledil Rus Lapšin. Fak je svoj nastop začel sedmi po vrsti, 25 sekund za Boejem, Bauer pa je prišel na vrsto 16., 46 sekund za Norvežanom.

Fak je začel zelo spodbudno in prehitel dva tekmeca, vendar mu na progi zaradi težkih pogojev in slabše pripravljenih smuči. Na prvem streljanju stoje je dvakrat zgrešil in tako nazadoval po lestvici. Bauer je prišel na prvo streljanje kot 16. in pokril štiri tarče. Na naslednjem streljanju se je izkazal Bauer s 100-odstotnim izkupičkom. Fak je enkrat zgrešil. Bauer je nato pridobil nekaj mest in na tretjem streljanju znova pokril štiri tarče, Fak pa je po dveh zgrešenih strelih ponovno izgubil nekaj mest. Na zadnji strelski postaji sta oba zadela le tri tarče in ciljno črto prečkala kot 44. oziroma 52.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Streljanje je bilo še kar v mejah zmožnosti, vendar smuči niso stekle kot bi morale, zato tudi rezultat ni bil blesteč. Veliko energije sem porabil na progi, zato tudi strelsko ni šlo gladko. Nekaj novih točk bi mi prav prišlo, vendar v zaključku z nekonkurenčnim materialom nisem mogel zadržati niti uvrstitve med 40 najboljših,” je ugotavljal Klemen Bauer.

Tekma se je začela slabo, ker sem se moral tekaško preveč naprezati, da sem lahko držal priključek s konkurenco. Hitro mi je postalo jasno, da morda spet nimamo najbolje pripravljenih smuči. Ker je vse povezano s streljanjem, tudi tam ni šlo po načrtih. Moja predstava o poteku tekme se je že v začetku podrla in do konca ni bilo možno več veliko popraviti. Čudežev enostavno ni bilo možno narediti,” je komentiral Jakov Fak.

V razburljivem koncu tekme so se za prvo mesto borili Nemec Birnbacher (0, 0, 0, 0), Norvežan Bjoerndalen (0, 0, 0, 0) in Francoz Simon Fourcade (1, 0, 0, 0). Nemec je legendo biatlona ugnal za nekaj centimetrov, Fourcade pa je prišel na tretje mesto z dobro sekundo zaostanka.

Trener Uroš Velepec je po tekmi dejal: “Fanta sta imela slabe smuči, na začetku pa tekla ‘na polno’ samo, da bi ostala v skupini. V takih pogojih nista več mogla dobro streljati. Očitno je, da imamo s smučmi problem; v takem snegu ni bilo mogoče narediti kaj več.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hochfilzen (m)


Leave a Comment