Zasledovanje prineslo Faku drugo najboljšo uvrstitev sezone

Jakov Fak je še enkrat dokazal, da stopničke zanj letos niso več daleč, saj je šprintersko uvrstitev izboljšal še za eno mesto in na moški zasledovalni tekmi osvojil odlično 5. mesto. Zmaga je s prepričljivo prednostjo pripadla Nemcu Arndu Peifferju, ki je zadel vseh dvajset tarč.

Fak je bil leže strelsko brezhiben in se je zavihtel celo do tretjega mesta, v položaju stoje pa je bil dvakrat manj natančen, kar ga je potisnilo za vodilnega v svetovnem pokalu Martina Fourcada. Čeprav zaradi prehlada še vedno ni v najboljši tekaški formi, je kljub napadu Američana Burkea in Rusa Ustjugova uspel do cilja obdržati peto mesto in si prislužiti že drugo podelitev cvetja šestim najboljšim na slovitem Holmenkollnu. S tem dosežkom je v trenutni razvrstitvi svetovnega pokala napredoval na 18. mesto.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Krasno. Povsem nekaj drugega je tekmovati za takšne rezultate, kot pa se boriti za trideseterico. Tekaško sicer še nisem dovolj močan, vendar se z dobrim streljanjem lahko doseže tudi takšen uspeh. Pred zadnjim strelskim postankom sem cel krog tekel sam, če bi tekel v skupini, bi se lahko še malo spočil in morda posledično zadel tudi zadnji strel. Že na šprintu sem streljal z debelejšo rokavico, da pri teh nizkih temperaturah zaščitim prst, ki mi je ozebel lani. Zaenkrat s tem nimam posebnih težav, le občutek za strel je malo manj intenziven in malenkost bolj počasi moram streljati. Komaj čakam skupinski štart, kjer bi prav tako rad leže zadel vse tarče, ohranil priključek z najboljšimi in si v zaključku izboril še eno takšno uvrstitev,” bi se od Osla rad poslovil Jakov Fak.

Zaradi petih nepobeljenih tarč (1,1,2,1) je Klemen Bauer zdrsnil na 29. mesto, Janez Marič, ki je bil le trikrat nenatančen v položaju stoje (0,0,1,2), pa je popravil uvrstitev za štirinajst mest in prečkal ciljno črto kot 42.

Vsi trije so nekako dosegli tiste uvrstitve, kamor glede na trenutno stanje, sodijo. Jakov je sposoben prve peterice, Klemen bi moral boljše streljati in bi lahko ohranil dvajseterico, Marič pa je sestavil dober nastop, ki mu je tudi omogočil napredovanje. Jutri bomo najverjetneje imeli na skupinskih štartih le Tejo in Jakova, ki pa lahko ponovita dosežke, pri čemer računamo na takšen nastop Teje, kot na današnjem zasledovanju,” je sklenil z oceno slovenskih nastopov Uroš Velepec.

Peiffer je prevzel vodstvo po prvem streljanju stoje, ko je zmagovalec šprinta Jevgenij Garaničev zgrešil eno tarčo, in s stoodstotno strelsko statistiko ohranil položaj vodilnega vse do cilja. Rus, ki je do tedaj zasedal drugo mesto, je bil enkrat nenatančen tudi še na zadnjem strelskem postanku (0,0,1,1), domačin Emil Hegle Svendsen (0,1,0,1) pa mu je drugo mesto izmaknil v zaključku tekme prav na delu proge, ki pelje tekmovalce za streliščem proti cilju.

Biatlonke in biatlonci se bodo jutri za leto dni poslovili od Norveške s skupinskima štartom ob 13.15 in 15.15 uri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oslo


Leave a Comment