Ženska biatlonska štafeta v težkih razmerah Rusinjam

Kljub močnemu deževju preko noči in brez napovedanih snežnih padavin je organizatorjem v Oberhofu z velikimi napori le uspelo pripraviti dokaj korektnih dva kilometra proge in stadionski del s streliščem, ki so jih potrebovali za večerno tekmo ženskih štafet 4 x 6 km. Prvo biatlonsko zmago v letu 2012 so v težkih razmerah pred skoraj 20.000 gledalci na Rennsteig Areni osvojile članice ruske štafete.

V precej vetrovnih pogojih je vodilna Nemka Magdalena Neuner po zadnjem streljanju kar štirikrat zavila v kazenski krog in prepustila zmago Rusinjam v postavi Ana Bogali-Titovec, Svetlana Slepcova, Olga Zajceva, Olga Vilukina. Slednje so porabile trinajst dodatnih nabojev, drugouvrščene Norvežanke (Fanny Welle-Strand Horn, Elise Ringen, Synnoeve Solemdal, Tora Berger) pa so po slabšem začetku v prvi predaji z dvema kazenskima krogoma in skupno enajstimi popravki zaostale le 5,9 sekunde. Tretje so bile Francozinje (Marie Dorin Habert, Anais Bescond, Marine Bolliet, Sophie Boilley), ki so si prav tako privoščile dva kazenska kroga z dvanajstimi dodatnimi naboji in zaostankom že več kot minute za zmagovalkami. Razočarane Nemke so se uvrstile na četrto mesto.

Slovenskih predstavnic zaradi letošnje okrnjene ženske ekipe tudi tokrat ni bilo na štartu, zato pa so popoldanski trening izkoristili vsi člani reprezentance, ki se udeležujejo svetovnega pokala na vzhodu Nemčije. Trenerja sta predvsem skrbno spremljala debitanta Simona Kočevarja, Jakova Faka, Janeza Mariča in Klemna Bauerja, ki bodo zastopali barve Slovenije na jutrišnji moški štateti. Pod žarometi ob 18.20 uri bodo s številko 11 na prsih poskušali preseči letošnji dosežek iz prve štafetne preizkušnje v Hochfilznu.


Simon Kočevar [foto: Tomaž Šušteršič]

Na štart bomo postavili ekipo, ki je sestavljena iz tekmovalcev, ki so bili najboljši na zadnjem državnem prvenstvu v skupinskem štartu, le v obratnem vrstnem redu od njihovih uvrstitev, kar pa je seveda bolj naključje,” se je nasmehnil glavni trener Uroš Velepec. “Fantom popolnoma zaupam in se tekaško lahko merijo z najboljšimi, le na strelišču morajo biti zanesljivi in tudi nekoliko drzni v teh vetrovnih razmerah, ko bo treba streljati tudi dovolj hitro. Oberhof nam je do sedaj vedno kar ustrezal, zato si tudi tokrat obetamo uvrstitev med osem najboljših. Proga bo težka, zato bo še toliko bolj lahko prišel do izraza naš tekaški potencial. Po ženski tekmi smo videli, da je tukaj vse mogoče in tudi dveminutni zaostanki se lahko nadoknadijo. Prav tako lahko dobri strelci naredijo napake, zato so možni preobrati vse do konca tekme. Zanesljivo smo na tekaškem nivoju za uvrstitev med peterico, ponavljam pa, da moramo streljati kot konkurenčne ekipe,” je sklenil napoved Velepec.

Prvo slovensko predajo bo prvič popeljal na progo Simon Kočevar: “To je zagotovo precejšnja odgovornost, vendar bom poskusil vse narediti tako kot na treningih, kar pomeni natančno ustreliti in solidno odteči svoj del. S tem želim napraviti drugim članom štafete dobro izhodišče, sebi pa nabrati čim več izkušenj za naslednje tekme svetovnega pokala.


Rezultati: Svetovni pokal .: Štafeta (ž)


Leave a Comment