Zmaga (spet) v avstrijske roke, Hvala peti

Prva engelberška preizkušnja tega vikenda gre ponovno v avstrijske roke. Zmagovalec nedeljske tekme v Sočiju preteklega konca tedna Andreas Kofler se je še drugič letos povzpel na najvišjo stopnico odra za zmagovalce. Tam sta se mu pridružila še Poljak Kamil Stoch in rojak Gregor Schlierenzauer. Tudi Jaka Hvala je vse bližje svojim prvim stopničkam v svetovnem pokalu – danes je bil peti.


Nasmejani trojec (od leve proti desni): Kamil Stoch, Andreas Kofler in Gregor Schlierenzauer. [foto: FIS]

Poljaki so se prebudili

Če ne štejemo ekipne tekme so Poljaki na šestih tekmah skupno zbrali zgolj 48 točk. Danes pa jim je uspelo vtis z začetka sezone popraviti. Vodja poljske reprezentance Lukasz Kruczek si je po koncu tekme lahko upravičeno nadel najbolj prešeren nasmeh, saj je njegov lanskoletni najboljši varovanec Stoch v prvi seriji s skokom 132,5 m ugnal vse tekmece. Poljaki so dobre skoke kazali že včeraj na prvih obeh uradnih treningih – po drugem je kar prva tri mesta na razpredelnici krasila poljska zastava, zato ni bilo presenečenje, da si je po prvi seriji tudi Dawid Kubacki s skokom 132 m zagotovil mesto pod vrhom, bil je peti, vendar na koncu zasedel deveto mesto.

Kofler do zmage z 9. mesta

Stochu vodstva iz prve serije ni uspelo ubraniti. Njegov finalni skok 134 m je zadoščal za končno drugo mesto, vendar je bil na koncu presrečen in vidno zadovoljen s svojim rezultatom. Andreas Kofler je do zmage z odlično daljavo z nižjega zaletišča skočil z devetega mesta, po tem ko ga nihče od tistih, ki so še čakali na svoj nastop, ni uspelo prehiteti. Stocha je ugnal le za desetinko točke, zato je bila njegova 12. zmaga v svetovnem pokalu še toliko slajša.

Slovenci ekipno odlični

Jaka Hvala je še enkrat dokazal, zakaj si zasluži ime trenutno našega najboljšega skakalca. Znova je pokazal dobro pripravljenost in samozavestno nastopil na švicarskem prizorišču, ki mu je očitno zelo pri srcu. Tu je namreč v lanskem kontinentalnem pokalu že skočil tudi do odra za zmagovalce in postavil rekord skakalnice (142,5 m). Hvala je bil po prvi seriji na tretjem mestu, čeprav je skočil tri metre in pol dlje od Stocha (136 m). Za vodilnim Stochom je pred finalom zaostajal za slabo točko, od drugega mesta, katerega je zasedal Gregor Schlierenzauer pa so ga ločile pičle štiri desetinke točke. V drugo je svoj skok skrajšal na 129 m in to je bilo dovolj za ponovno izboljšanje dosežka kariere. Tekmovanje je končal na petem mestu.

Dosegel sem super rezultat. Naredil sem dva super skoka, še posebno tistega v prvi seriji, kjer sem imel tudi nekaj sreče z vetrom. Ravno takrat se je obrnil. Sem zelo vesel petega mesta in skokov na današnji tekmi. Trenutno se ne počutim nič bolj obremenjen. Na svoj skok se poskušam čim bolj skoncentrirati. Lepo je, da je tudi Jurij prišel nazaj ter da nas je več, ki smo zmožni skočiti med najboljšo deseterico,” je po tekmi dejal Jaka, ki se v drugi seriji ni spominjal vodilne pozicije v Kuusamu. “Zbral sem se na svoj skok, tako kot ponavadi. Morda sem čutil še nekoliko več pritiska kot na tekmi v Kuusamu. Sem vesel, da se mi je uspelo zbrati in narediti dober skok.


Jaka Hvala [foto: FIS]

Jurij Tepeš je po prvi seriji zaključeval najboljšo deseterico s 128,5 m. V finalu je svojemu skoku dodal kar nekaj metrov (134 m) in napredoval za dve mesti. Kot smo pri Petru Prevcu že vajeni, je ta ponovno iz ozadja naskakoval višja mesta. Finale je začenjal s 27. (125 m), končal pa ga je na 14. mestu, na katerega se je povzpel z izboljšano daljavo 132 m. “Glede na razmere na včerajšnjih kvalifikacijah, danes razmere niti niso bile tako spremenljive. Zame se je tekma zelo dobro odvila, saj sem napravil veliko boljše skoke kot v zadnjem času. S tekmo sem zelo zadovoljen. Vsak finale je vrhunska uvrstitev. Štartal sem na finale. Bil sem osmi. Nimam se kaj pritoževati, saj je to zelo dobra uvrstitev. Prvič po treh ničlah sem znova nekoliko začutil kako se skače, tudi občutke sem dobil nazaj. Počasi prihajam zraven,” pa je razmišljal Ljubljančan.


Peter Prevc svojega včerajšnjega kvalifikacijskega nastopa ni uspel ponoviti [foto: GEPA]

Čestitam Jaki, Juriju in Petru. Škoda, da je Jaka v finalni seriji naredil drobno napako, Peter pa zelo grobo v prvi seriji. Kljub temu smo dosegli lep ekipni uspeh. Moramo biti potrpežljivi,” je po tekmi razmišljal glavni trener Goran Janus ter nekaj besed spregovoril tudi o menjavi velikosti skakalnic, ki so jo bili deležni skakalci v zadnjem obdobju: “Iz manjše skakalnice na večjo ni težava. Nekoliko večji zalogaj je prehod na manjšo skakalnico, vendar se ne bi orientiral na to.

V nedeljo bo skakalnica Gross Titlis gostila še eno tekmo. Prva serija se bo tako kot danes začela ob 13.45, še prej bodo ob 12.15 na sporedu kvalifikacije. Nedeljska preizkušnja bo zadnja pred razburljivo 61. novoletno turnejo štirih skakalnic, ki se bo s 30. decembrom začela v Oberstdorfu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Engelberg :. Uradni rezultati
Izjava: Jaka Hvala (.mp3)
Izjava: Jurij Tepeš (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment