Biatlonci do srebra zlatega značaja


Klemen Bauer, Teja Gregorin, Andreja Mali, Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Naši biatlonki in biatlonca so na mešani štafeti svetovnega prvenstva v nemškem Ruhpoldingu poskrbeli za navdušenje slovenskih navijačev in se z dosežkom zapisali v zgodovino. Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak so si namreč po odličnih tekaških in strelskih predstavah priborili srebrno odličje.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Andreja je s slovenskim nastopom začela zelo dobro in Tejo pospremila na pot z dvanajstim časom. Gregorinova je stopnjevala tempo in po koncu svojega nastopa zasedala že peto mesto. Temu je sledil odličen tek Klemna, nato pa še vrhunsko streljanje Jakova, kar je našo ekipo ob prihodu čez ciljno črto popeljalo na prvo mesto.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Po pregledu streljanj norveške ekipe, je sodniška komisija nato ugotovila, da je bil eden izmed strelov, ki ni pokril tarče, uspešen, kar je norveškemu času na koncu odvzelo 28 sekund. Skandinavci v postavi Tora Berger, Synnöve Solemdal, Ole-Einar Björndalen in Emil Hegle Svendsen so tako popolnoma zasluženo prišli do zlata. Andrea Henkel, Magdalena Neuner, Andreas Birnbacher in Arnd Peiffer iz Nemčije pa so osvojili bron.


Jakov Fak na ciljni črti [foto: Tomaž Šušteršič]

Glavni trener Uroš Velepec tekmo pokomentiral z naslednjimi besedami: “Bili smo zelo sproščeni, treningi, ki smo jih opravili pa so zelo dobro prispevali k tekaški in strelski formi. Vedeli smo, da če vsi naredijo tisto, kar je potrebno, kar je v štafeti najbolj pomembno, bomo konkurenčni. Nismo pa vedli, da smo lahko tako zelo konkurenčni. Imeli smo tudi odlične smuči, vse se je poklopilo, tako kot se v štafeti mora.” Prvi mož slovenskega strokovnega tabora se je z mislimi že na prihajajočih preizkušnjah “Pričakovanja so zdaj kar visoka, toda moramo biti realni. Tekme bodo naporne, toda tudi če ne bo več stopničk, vemo, da smo že zelo veliko naredili. Bistveno je, da ostanejo sproščeni. Tekmovalci in tekmovalke vedo, da so dobri, tako da jim ne bo težko nastopati.


Celotna slovenska ekipa [foto: Tomaž Šušteršič]

Mislim, da nihče ni pričakoval tega rezultata, tako da nas ta zelo veseli. Vedeli smo, da lahko dosežemo zelo dober rezultat, če se vsi štirje odrežemo odlično, toda velikokrat se je že nekaj zalomilo. Danes se ni in zelo smo veseli tega uspeha,” se je v cilju smejalo Gregorinovi. Podobnega mnenja je bil tudi Bauer: “Moj nastop ni bil optimalen, predvsem kar se tiče streljanja. Na srečo so bili tu popravni streli. Še eno dejstvo, ki je pripomoglo našemu rezultatu je to, da so ostali zgrešili večkrat kot po navadi. Na srečo se je izteklo brez kazenskega kroga, kar je glavni pogoj za vrhunski rezultat. Tek je bil na moje veliko veselje na zelo visokem nivoju, tako kot v preteklih tednih. Zgleda, da so priprave odlično uspele, tako da z veseljem pričakujem naslednje tekme.


Biatlonci na podelitvi cvetja [foto: Tomaž Šušteršič]

Mislim, da sem danes naredil svoj maksimum, zelo sem vesel z celotno ekipo in zase. To je velika spodbuda za naprej. Tudi na naslednjih tekmah bom dal vse od sebe in mogoče bo to dovolj še za kakšno kolajno, bomo videli,” ostaja optimističen Fak.

Zgleda, da nam tista Pokljuka kar ustreza. Kot smo že rekli, pripravljali smo se tako, da je bilo prisotnega čim manj stresa in očitno je bila to prava pot do teh strelskih nastopov. Vedno sem trdil, da znamo streljati, vsi znajo stvari narediti tehnično perfektno. Toda problemi so bili pred tem v glavi, danes pa se je vse posrečilo, vsi so strelsko in tekaško odlično nastopili. To je na koncu pripeljalo do tega krasnega rezultata, ki se ga zelo veselimo,” je na koncu dodal še trener Tomaš Kos.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Ruhpolding :. Mešane štafete


Leave a Comment