Biatlonci preizkusili prvi sneg na Pokljuki


Trening slovenskih tekmovalcev in tekmovalk [foto: Tomaž Šušteršič]

Ker se je Športni center Pokljuka že včeraj odel v belo, so članice in člani slovenske biatlonske reprezentance lahko preizkusili snežno podlago kar na domačem prizorišču tekem svetovnega pokala. Danes so opravili že drugi dan treninga na snegu in oba trenerja sta bila z videnim zadovoljna.

Če zapade sneg že oktobra, ga sprejmemo kot posebno darilo z neba. Zelo se ga razveselimo in je še kako dobrodošel. Za naše treninge je to le še dodana vrednost. Ker vrhunski tekmovalci ne potrebujejo dolgotrajnejšega prilagajanja na sneg, bomo lahko kar hitro prenesli intenzivnost tudi na smuči in jo stopnjevali. Velikih težav ali skrbi v tem trenutku nimamo in tudi zdravstveno stanje reprezentantov je v redu. Pomembno je, da morebitni izpadi ne vplivajo na proces treninga. Nekateri so glede na merjenja zadržali nivo iz preteklih let, nekateri pa so tudi bistveno napredovali in tega se lahko pred sezone le veselimo. Edino kar bi me lahko skrbelo je, da me sedaj nič ne skrbi,” je na pol v šali prve letošnje snežne treninge komentiral glavni trener A ekipe Uroš Velepec.

Ugotovitvam o prvem snegu se je pridružil tudi najboljši slovenski biatlonec pretekle sezone Klemen Bauer. “Krasno, da je sneg prišel že tako zgodaj. Prehod s tekaških rolk mi ni povzročil nobenih preglavic, kar je le še dodaten dokaz, da jesenski trening na ledeniku ni nujen. Pravzaprav je sneg prišel kot naročen za zadnji del treninga pred tedenskim počitkom in obdobjem regeneracije. Pri streljanju na rolkah sem povečal konstantnost zadetkov in to sedaj prenašam še na smuči. Letos smo odpravili grobe napake in korigiramo le še manjše detajle, ki so pomembni za boljše strelske dosežke, kar je bil glavni cilj. Tek mi tudi v preteklih letih ni delal težav, zato je bil trening podoben dosedanjemu.

Najuspešnejša biatlonka Teja Gregorin pa se je na Pokljuki počutila kot baletka. “Ha, ha, res smo na nekaterih poledenelih delih proge kot plesalke. Vsekakor bolje tako, kot da bi morali potovati na priprave v kakšno mnogo bolj severno deželo. Zame je to že tretji trening na snegu in mi gre v redu. Ponavadi potrebujem nekaj dalj časa za privajanje, tokrat pa mi je hitro steklo in tudi streljanje gre v skladu z željami.

Bolj jedrnat je bil najizkušenejši član moške ekipe Janez Marič: “Dobro smo trenirali, zato pričakujem, da bomo tudi dobro želi. Več bomo lahko ocenjevali šele po kakšnem dobrem mesecu. Če se bo sneg obdržal bodo treningi do takrat v redu, če pa se bo otoplilo, bomo tudi rolkali spet malo težje.

Tadejo Brankovič Likozar, veteranko v slovenski ženski ekipi je s tribune v naročju varuške spremljala hčerkica Maša. O njej pa je nekaj besed spregovoril trener Tomaš Kos: “Tadeja je preko poletja spet postala zelo samozavestna in to je dobra napoved za zimo. Spet ima tudi boljši občutek za streljanje, zato sem vesel zanjo. Nismo sicer še pričakovali snega, vendar je to tudi za tekmovalke dobra novica. Dobivajo občutek za drsenje na snegu, pogoji pa so takšni, da bomo lahko do konca tedna naredili tudi še nekaj hitrejših treningov, ki smo jih imeli v načrtu. Zaenkrat sem lahko zadovoljen s razvojem dogodkov.«

Sneg je v teh dneh že preizkusil tudi Jakov Fak. “Na treningih mi gre v redu in telesno sem dobro pripravljen, le psihično sem ves čas obremenjen, ker še vedno nimam potrebnega soglasja iz Hrvaške biatlonske zveze. Kmalu bomo stopili v mesec november in to bi bil sedaj skrajni čas, da mi ga končno izdajo, da bom lahko v novi sezoni začel tekmovati pod slovensko zastavo.

Poleg A reprezentantov se na Pokljuki za nastope na IBU pokalu pripravlja še slovenska B ekipa in srbska reprezentanca, ki tekmuje v svetovnem pokalu. Njihov trener Tihomir Milosavljević se po dvanajstih dneh na Rudnem polju počuti že skoraj kot doma. “Osebje centra je zelo prijazno in pogoji za treninge so krasni. Sedaj imamo še sneg in več si ne bi mogli želeti.” Tekmovalci pod vodstvom Boštjana Lekana delajo v skladu s programom treninga B ekipe. “Zadovoljen sem z njihovim delom in zavzetostjo, ki jo kažejo. V ekipo se je po zdravstvenih težavah vrnila tudi Lili Drčar in skupaj optimistično zremo sezoni naproti.

Slovenskim ekipam se bodo v primeru zadostne snežne podlage po napovedih na progah pod Viševnikom novembra pridružili še člani in članice češke in italijanske biatlonske reprezentance. Športni center Pokljuka tako poleg turističnega središča postaja vse bolj priljubljen tudi kot vadbeno središče številnih vrhunskih biatloncev in smučarjev tekačev.


Fotogalerija: 27.10.2010, trening biatloncev


Leave a Comment