Biatlonci prvič domujejo v Franciji

Končno so tudi Francozi dočakali biatlonski svetovni pokal na svojih tleh. Le Grand Bornand z bližnjim Annecyem bo od četrtka do nedelje prvič v zgodovini Francije gostil najboljše svetovne biatlonce in biatlonke. Slednje se bodo že danes ob 14.15 uri pomerile na štafetni preizkušnji 4 x 6 km.

Slovenskih predstavnic žal tudi tokrat ne bo na štartu, saj trenutno v Sloveniji enostavno nimamo na voljo tekmovalk, ki bi bile kvalificirane za nastope v svetovnem pokalu, zato prisotne trojice (Teja Gregorin, Andreja Mali, Anja Eržen) ni možno kar tako dopolniti npr. z eno od mladink;” je pojasnil vodja ekipe Matej Oblak, ki se je na prizorišču pridružil reprezentantom.


Le Grand Bornand prvič gosti tekme svetovnega pokala [foto: Tomaž Šušteršič]

V sončnem in še vedno dokaj hladnem dopoldnevu pa je bil na moškem treningu prisoten kvartet slovenskih tekmovalcev, ki se bo jutri na štafetni tekmi 4 x 7,5 km potegoval za potrditev nacionalne olimpijske norme. Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič in Simon Kočevar so zaenkrat zadovoljni z videnim, le proge so nekoliko nenavadno trasirane, saj je biatlonski stadion stisnjen v jedro turističnega kraja, ki živi pretežno od rekreativnih alpskih smučarjev. Zato ne čudi, da od tu prihajata znana alpska smučarka Tessa Worley in alpski smučar Steve Missillier, sicer pa je domačinka tudi svetovna prvakinja in dobitnica dveh medalj na olimpijskih igrah, biatlonka Sylvie Becaert.

Prvi vtis je varal

Prvi vtis je bil, da so proge izjemno lahke, brez ekstremnih vzponov, kot smo jih bili vajeni v Hochfilznu in še pred tem v Östersundu. Izkazalo pa se je, da je proga precej zahrbtna, zelo tehnično zahtevna z množico zavojev, kratkih vzponov in spustov. Ves čas je potrebno biti pozoren na tempo, veliko delati in kontrolirati svoje telo. Pomembno bo tudi znanje smučanja, saj je zaradi zavojev potrebno veliko prestopati, pospeševati, paziti na idealne smeri smučanja, ipd. Mislili smo, da se bo vse odločalo na strelišču, po dveh dnevih pa že lahko rečemo, da bo potrebno dobro razporediti moči na progi, ker se bo tudi tu marsikaj odločalo. Vremensko gledano je velika sprememba glede na prejšnji dve prizorišči. Čeprav stadion leži ves dan v senci, imamo okrog veliko sonca, malo vetra na strelišču in se po dveh dnevih treninga že veselimo novih tekem. Vsi tekmovalci so zdravi, svetovni pokal teče dalje in vsak teden smo bližje olimpijskim igram,” je strnil vtise iz Francije glavni trener Uroš Velepec.


Simon Kočevar, Jakov Fak, Janez Marič in Klemen Bauer so dobro razpoloženi [foto: Tomaž Šušteršič]

Novo prizorišče vedno prinaša več prilagajanja kot tista, ki smo jih že vajeni od prej. Občutek je res lahko zelo varljiv, saj je proga speljana precej nekonvencionalno in bo prav gotovo terjala svoj davek. Seveda si želim izboljšati svoje letošnje dosežke, vendar bo potrebno počakati na tekme, da bi lahko realno ocenil, koliko napredujem iz tedna v teden. Tudi v štafeti smo fantje pripravljeni za boljše rezultate, vendar bosta zaostanek in razplet v prvem delu štafetnega nastopa pokazala, kam lahko merimo. Prav gotovo je naš cilj vsaj osmerica,” je napovedal Jakov Fak.

Simon Kočevar, Klemen Bauer, Janez Marič in Jakov Fak bodo jutri ob 14.30 uri spet poskusili s postavo, ki jim v Hochfilznu sicer ni prinesla željenega dosežka, vendar verjamejo vanjo, zato so se po posvetu s trenerjema odločili za vnovično isto štafetno zasedbo. “Fantom zaupamo, zato smo jim dopustili, da so še enkrat sooblikovali predlog za štafetno postavitev. Posamezniki se morajo v svoji predaji počutiti čimbolj udobno in suvereno, zato smo sprejeli tak način razmišljanja,” je odločitev utemeljil Velepec.

Leave a Comment