Biatlonke za pičlo točko ob nastop v Sočiju

Neverjetna Tora Berger je v zadnji predaji popeljala norveško žensko štafeto do naslova svetovnih prvakinj in se obenem veselila že svoje četrte zlate kolajne na svetovnem prvenstvu v Češkem Novem Mestu. Teja Gregorin, Andreja Mali, Dijana Ravnikar in Lili Drčar so osvojile 17. mesto.

Trenerja sta za današnji nastop slovenske četverice sestavila postavo z najhitrejšo Gregorinovo v prvi predaji. Že pred tekmo je bilo popolnoma jasno, da morata prvi dve tekmovalki opraviti odličen nastop, s čim manjšim zaostankom, ter pripraviti čim boljše izhodišče za drugo polovico štafete. Biatlonke so se namreč še zadnjič potegovale za osvojitev ženske kvote na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.


Dijana Ravnikar, Andreja Mali, Teja Gregorin, Lili Drčar [foto: Tomaž Šušteršič]

Do drugega strelskega postanka je bila Gregorinova suverena na strelišču, na progi pa nekoliko rezervirana. Na streljanju stoje je porabila le en dodaten naboj, zapustila strelišče kot trinajsta, nato pa z najhitrejšim tekom zadnjega kroga predala štafeto Andreji Mali na 3. mestu. “Skrajni čas, da se je odprla tekaška forma. Prva dva kroga se nisem najbolje znašla v silni gneči, poleg tega je pred menoj padla Nemka in ustavila celo skupino tekmovalk, ki smo bile za njo. Zadnji krog pa sem stisnila kot znam in se prebila do tretjega mesta. Sem vesela, da je generalka pred skupinskim štartom dobro uspela, ker bo to tudi moja zadnja priložnost tega prvenstva,” je svoj nastop opisala Teja Gregorin.

V močni konkurenci druge predaje se je dobro znašla tudi Malijeva. Tako kot Gregorinova je popravljala le enkrat (0+0, 0+1) in pripeljala štafeto skozi predajni prostor na 7. mestu. “Nastop je bil najboljši kot ga zmorem, strelsko natančno in tudi na progi dovolj hitro, da sem se lahko kosala s sicer precej hitrejšimi konkurentkami. Zaostanek ni bil velik, pa tudi sedmo mesto je še vedno obetalo dober rezultat štafete,” je povzela Malijeva.

Ravnikarjeva pomagala ekipi

Kot tretji člen štafete je nastopila povratnica Dijana Ravnikar, ki se je po treh sezonah znova pridružila ženski ekipi na prvenstvu. Predvsem zavoljo štafetne preizkušnje je iz kota znova vzela smuči in puško, da bi Sloveniji še enkrat pritekla in pristreljala izid, ki bi ženskemu delu reprezentance v Sočiju omogočil vsaj nastop v mešani štafeti. Po prvem streljanju je podrla vse tarče z dvema popravkoma, stoje pa ročno vlaganje nabojev v puško sploh ni bilo potrebno. Zadnji članici ekipe je predala štafeto na 11. mestu. “Želela sem pomagati ekipi po svojih najboljših močeh in tekmovati kot mi moči še dopuščajo. Punce so neverjetno hitre v smučini, zato sem tudi izgubila nekaj mest. Streljati pa očitno še znam v položaju stoje. Škoda, če naš nastop res ne bo zadoščal za uvrstitev več kot ene tekmovalke na olimpijske igre,” je bil komentar Ravnikarjeve.


Dijana Ravnikar [foto: Tomaž Šušteršič]

Tudi Lili Drčar, kot zadnja slovenska predstavnica, je nastopila, kot je najbolje zmogla. Le trije dodatni naboji so zadoščali za deset tarč (0+2, 0+1), v smučini pa je od neposredne konkurence zaostala več kot smo upali. Še posebej dvoboj s Kitajko v zadnjih metrih tekme je štafeto za slabi dve sekundi potisnil na končno 17. mesto med uvrščenimi 24. štafetami. Romunke, pred tekmo najtrše konkurentke slovenske štafete so bile namreč diskvalificirane, zaradi napačnega prihoda v predajni prostor.

Zmanjkala pičla točka

Očitno se nam res ni izšlo za dosego ženske kvote na olimpijskih igrah. Zelo sem razočaran, če bo tako tudi obveljalo. Pri osvojenih približno 1200 točkah, nam je zmanjkala le ena. To pomeni, da bi se morala le ena od punc uvrstiti za eno mesto boljše na eni izmed tekem, ki štejejo. To je nekaj najhujšega v moji trenerski karieri, kar se nam je lahko pripetilo. Punce so se v štafeti zelo dobro borile in sestavile soliden nastop. Še posebej Teja je bila spet odlična, Andreja v skladu s pričakovanji, Dijana glede na svoj status tudi dobro, iz Lili pa smo uspeli iztisniti celo več, kot smo upali. Žal tudi tak nastop ni zadoščal za osvojitev želenega cilja, torej nastopa žensk in mešane štafete v Sočiju. Seveda bomo vložili vse napore, da bi našli še kakšno možnost, morda preko slovenskega olimpijskega komiteja, vendar je upanja vse manj,” je po tekmi tarnal glavni trener Uroš Velepec.


Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Norvežanke (Fenne, Flatland, Solemdal, Berger; 1+9) so kljub kazenskemu krogu za sedem sekund ugnale ukrajinsko štafeto (Dzhyma, Semerenko Vi., Semerenko Va., Pidgrušna; 0+5). Na tretjem mestu so se nekoliko presenetljivo znašle strelsko zelo natančne Italijanke (Wierer, Gontier, Ponza, Oberhofer; 0+4).

Slovensko moško štafeto bodo jutri sestavljali Peter Dokl, Klemen Bauer, Janez Marič in Jakov Fak. Tokrat bo tekma 4 x 7,5 km potekala v dnevni svetlobi od 15.15 ure dalje.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Novo Mesto :. Posamično (ž)


Leave a Comment