Biatlonski uvod v sezono pripadel Čehom, Slovenci deveti

Uvodna preizkušnja nove biatlonske sezone svetovnega pokala v švedskem Östersundu je prinesla prvo letošnjo zmago Čehom. Med šestindvajsetimi mešanimi štafetami so slovenski biatlonci Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak zasedli deveto mesto (5+15).

Tekmo so v veliki meri krojile vetrovne razmere na strelišču, zato so vse ekipe z izjemo zmagovalnih Čehov in tretjeuvrščenih Ukrajincev vsaj enkrat obkrožile kazenski krog. Andreja Mali si je že v prvi predaji privoščila dva spodrsljaja v strelskem položaju stoje, kar je Slovence odneslo na 20. mesto po njenenem nastopu. Gregorinova je z le dvema dodatnima nabojema podrla vseh deset tarč in priborila Sloveniji 11. mesto ob predaji Klemnu Bauerju. Ihanec je uspel napredovati v deseterico, tvegal na zadnjem strelskem postanku, a moral tudi on dvakrat v kazenski krog. Kot deveti je štafeto predal Jakovu Faku, ki je z velikim zaostankom poskušal pridobiti še nekaj mest. Tudi on je po stoječem streljanju pretekel dodatnih stopetdeset metrov in pripeljal slovensko mešano štafeto skozi cilj kot deveti.

Gregorinova ima še rezerve

Pomembno, da se je sezona pričela in ni več ugank glede pripravljenosti. Nekaj imam še rezerve, vendar sem s svojim prvim nastopom sezone zadovoljna. Zaostanek je bil res že precej velik, sicer bi ob boku hitrejšim tekmovalkam lahko pridobila v teku še nekaj sekund,” je v cilju ugotavljala Gregorinova.


Biatlonska reprezentanca Slovenije [foto: SZS]

Občutek na progi je bil res dober in sem presenečen, da sem bil tekaško konkurenčen, saj mi je v zadnjem obdobju zaradi terapij ramena manjkalo kar nekaj treninga. Pri velikih obremenitvah me rama še nekoliko boli, vendar je bistveno bolje kot v lanski sezoni. Upam, da bo tako tudi ostalo in bom lahko dokaj normalno tekmoval,” je pojasnil svoje občutke Fak.

Na trenutni pripravljenosti bomo gradili še naprej

Z devetim mestom ne smemo biti zadovoljni, čeprav je to še vedno uvrstitev na rob prve tretjine uvrščenih štafet. Slaba tolažba je, da sta tudi biatlonski velesili Rusija in Nemčija končali tekmo le dve oziroma tri mesta pred nami. V prvi predaji Andreja žal ni opravila, kot smo pričakovali, zato je bilo velik zaostanek praktično nemogoče nadoknaditi. Teja je opravila suvereno, fanta pa sta morala potem več tvegati na strelišču, če sta hotela še izboljšati položaj na končni lestvici. Hitra sta bila v smučini, jima pa ne gre zameriti manj natančnosti na strelišču, kjer sta poskušala kompenzirati zaostenek. Če bi Jakov zadel še zadnji popravljalni strel, bi bili lahko tudi šesti, kar pa že ni več slabo v tej konkurenci. Vsi trije naši najboljši so tekaško dobro pripravljeni in na tem bomo gradili še naprej,” je bila prva ocena glavnega trenerja Uroša Velepca.

Češki tekmovalci Veronika Vitkova, Gabriela Soukalova, Zdenek Vitek in Ondrej Moravec (0+8) so osvojili zmago pred Norvežani (Tora Berger, Synnoeve Solemdal, Vetle Sjastad Christiansen, Tarjei Boe), ki so z enim kazenskim krogom (1+12) zaostali le nekaj več kot deset sekund. Ukrajinci Olena Pidgrušna, Valj Semerenko, Sergej Semenov in Andrej Derižemlja so na tretjem mestu brez zgrešene tarče zaostajali že več kot minuto in enajst sekund (0+12).

Biatlonce čaka po uvodni preizkušnji sezone dvodnevni tekmovalni premor, ki ga bodo že v sredo prve prekinile tekmovalke z nastopom na 15-kilometrski posamični preizkušnji.


Rezultati: Svetovni pokal .: Östersund :. Mešane štafete (m)


Leave a Comment