Bjoernu Ferryju še druga pokljuška zmaga, Fak 19.

Šved Bjoern Ferry je tudi na tekmi s skupinskim startom dokazal, da je po olimpijskih igrah v odlični formi in da mu pokljuška planota zelo ustreza. Brez zgrešenega strela in s taktično izvrstnim tekom je premagal vso konkurenco in na tretji tekmi še tretjič na Pokljuki stopil na oder za zmagovalce. Drugo mesto je osvojil Francoz Martin Fourcade, tretje pa Rus Jevgenij Ustjugov. Jakov Fak je bil s štirimi zgrešenimi streli 19., Klemen Bauer pa je zgrešil sedemkrat in pristal na 27. mestu.

Bilo je težko. Po drugem in tretjem streljanju sem skušal ujeti skupino, nato pa se mi je na najhitrejšem spustu pripetil še padec. K sreči nisem zlomil puške, ampak samo palico. Zato sem moral zamenjati palice. Največ škode je bilo narejene na strelišču. Na tem bom moral še več delati,” je po tekmi razložil Jakov Fak. Klemen Bauer je bil razočaran predvsem zaradi slabega strelskega nastopa: “Sedem zgrešenih strelov – to pa seveda ne prinaša nobenega zadovoljstva. Nastopati pred takim občinstvom je svojevrstno veselje. Jaz sem se potrudil po svojih močeh. Tekel sem v ozadju. Nato malo tvegal, ampak kakšne možnosti za napredek ni bilo.

Trojica z 20 zadetki

Najboljša trojica je zadela vseh dvajset strelov, Šved Ferry, ki po sezoni končuje kariero, pa je prvič zmagal na tekmi s skupinskim startom: “To je bila najboljša tekma v moji karieri. Sem zelo močan v teku, poleg tega pa sem zadel vse tarče. Neverjetno. Zadnji krog je bil izjemen, uspelo mi je premagati Fourcada. Res fantastično. Na tekmi s skupinskim startom pred dvema letoma sva se z Martinom prav tako borila do konca, le da za četro mesto. Tokrat sem imel v zadnjem spustu višjo hitrost, toda taktiko sva imela podobno. Očitno je bil Martin že malo utrujen, saj sem pričakoval, da bo odločal ciljni sprint.


Skupinski štart je potekal v lepem sončnem vremenu [foto: Črt Slavec/OK Pokljuka]

Martin Fourcade je vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, na Pokljuki pa mu še ni uspelo zmagati: “Bjoern je bil v zadnjem krogu res močan in lahko mu samo čestitam. V biatlonu sta streljanje in zadnji krog res pomembna, na zadnjem streljanju imajo sicer vsi možnost zadeti vse, le redkim pa uspe. Seveda si želim zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala, pa tudi zmag v posameznih disciplinah. Olimpijske igre so bile zame razočaranje. Vem, da sem sposoben osvojiti vse globuse in prihodnje tekme bodo zelo pomembne.

Na današnji tekmi so imeli biatlonci veliko manj težav z vetrom kot v preteklih dneh, zato je bil brezhiben strelski nastop še toliko bolj pomemben. “Na prejšnjih dveh tekmah smo imeli zaradi vetra precej težav na strelišču, vedno je bilo težko. Tokrat je bilo skoraj brezvetrje in zanesljivo streljanje je bilo odločilno. Zadovoljen sem s sezono. Dobre rezultate sem dosegal tudi v posamičnih disciplinah in s svojimi nastopi sem zadovoljen,” je po tretjem mestu dejal Ustjugov.

Potek tekme

S prvim strelskim nastopom je najhitreje in najnatančneje opravil Jevgenij Ustjugov, na drugem mestu Bailey, tretji Johannes Thingnes Boe, Fak 15. z eno nepokrito tarčo. Bauer je zgrešil dvakrat in bil 26. Po drugem streljanju je bil v vodstvu Daniel Boehm, drugi Lowell Bailey, tretji Simon Desthieux, Jakov Fak z drugim kazenskim krogom in padcem na progi 17., Bauer je zgrešil enkrat in napredoval na 25. mesto. Po tretjem strelskem nastopu je bil v vodstvu Martin Fourcade, drugi Emil Hegle Svendsen, tretji Bjoern Ferry, Jakov Fak je tudi na tretjem strelskem postanku zgrešil eno tarčo in je z zaostankom 1:15.4 zasedal 18. mesto, Klemen Bauer je bil prav tako nenatančen enkrat in se je v naslednji krog podal s 24. mesta. Z zadnjega strelskega postanka se je s prvega mesta podal Ferry, tik za njim je bil Fourcade, tretji Ustjugov. Fak je zgrešil en strel tudi na drugem postanku stoje in se je v zadnji krog podal z 19. mesta, Bauer je zgrešil kar trikrat in nazadoval na 27. mesto, kar je bila tudi njegova končna uvrstitev.

Nastopu na današnji tekmi se je zaradi bolezni odpovedal Rus Anton Šipulin. Ker se želi boriti za drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, se je odločil, da bo na sončno nedeljo raje počival in ohranjal moči za boj za najvišja mesta na naslednjih tekmah v Kontiolahtiju. Prav tako pa je nastop zaradi bolezni odpovedal Norvežan Tarjei Boe.


Rezultati: Svetovni pokal.: Pokljuka :. Skupinski start (m)


Leave a Comment