Bo Ruhpolding izpolnil pričakovanje privržencev biatlona?

Gostitelj letošnjega svetovnega prvenstva je nemški Ruhpolding, od katerega vsi pričakujejo enega največjih in najboljših svetovnih prvenstev. Tekmovalne ekipe, opremljevalci in medijski poročevalci so povečini prispeli pod Bavarske Alpe že v začetku tedna, iz dneva v dan pa je v nemškem biatlonskem svetišču in okolici opaziti tudi vedno več obiskovalcev tekem in navijačev, ki jih organizatorji v vseh tekmovalnih dneh pričakujejo preko 200.000.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Del slovenske spremljevalne ekipe je prispel na Bavarsko že v nedeljo, tekmovalci in trenerji v ponedeljek, vodstvo pa včeraj. Na tekmovališču bodo slovenske barve branili Teja Gregorin, Andreja Mali, Jakov Fak, Klemen Bauer, Vasja Rupnik, Janez Marič in Peter Dokl.

Prvo uradno dejanje prvenstva je bil današnji uradni trening pred jutrišnjo tekmo mešanih štafet, kjer bodo za Slovenijo nastopili Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak. “Mešana štafeta postaja zelo zanimivo tekmovanje, kjer je možno prav vse. Vsekakor nas čaka razburljiva tekma, kar smo letos že lahko videli, ko so tudi favorizirane postave pogorele. Na treningu smo simulirali tekmo in naredili malo generalko pred nastopom. Po pričakovanjih se je na strelišču izkazala Teja Gregorin, pa tudi drugi trije niso bistveno odstopali. Če povzamem trening, generalka je uspela,” je s trenerskega položaja na strelišču povedal Tomaš Kos.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Trening je potekal po našem načrtu, vendar je to tekma, kjer je potrebno izkoristiti ves potencial, tako ženskega kot moškega dela ekipe. Ne veljamo ravno za največje favorite, enkrat letos smo zasedli trinajsto mesto, enkrat pa nismo nastopili. Vse ekipe bodo postavile na štart svoje najboljše pare in nervoza bo prav gotovo velika. Pri nas smo se odločili, da gre v prvo predajo Malijeva, v drugo Gregorinova, ki ji sledita še Bauer in Fak. Zelo pomemben bo že sam štart, kjer se bo potrebno s številko 19 ob boku Norvežanov, čimbolj prebiti v ospredje, v čemer je Malijeva dobra. Prva streljanja bodo odločilna in tudi tu se lahko Malijeva znajde, če bo le dovolj hitra na strelišču. Zna in zmore, konec koncev mi je to tudi obljubila. Na treningu so vsi streljali z dodatnimi naboji, torej so popravljali pri zgrešeni tarči in porabili so po največ en naboj, kar je dober znak. Pogoji bodo težki, proga zmehčana, s pomladnimi temperaturami. Glede na lokacijo Ruhpoldinga in pozen termin prvenstva drugega niti ni bilo pričakovati, zato smo se na takšne razmere tudi pripravljali. Pomembno bo stanje duha in tukaj le glava lahko prepriča telo, da se prižene do zadnjih meja vzdržljivosti,” je komentiral glavni trener Uroš Velepec.


Strokovno vodstvo [foto: Tomaž Šušteršič]

Želim si začeti prvenstvo bolje kot ponavadi, ko sem šele iz tekme v tekmo prihajala v boljšo formo, čeprav gre najprej za ekipno tekmo. Dober individualni nastop bo namreč dobra popotnica za prihodnje tekme. Vsaj osebno bi si želela popolnega nastopa, seveda bomo morali pa vsi štirje odlično opraviti za vrhunski rezultat. Današnji pogoji mi niso najbolj ustrezali, vendar obljubljajo, da bodo posolili progo, da bi bila trša in verjamem, da bodo storili vse, da bo temu tako,” je ugotavljala po treningu Teja Gregorin.

Štart prve tekme prvenstva, mešanih štafet 2 x 6 km + 2 x 7,5 km bo jutri ob 15.30 uri.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment