Četrto in peto mesto Faka in Gregorinove

Švedski Östersund je gostil še tretjo moško posamično preizkušnjo. Na sporedu je bilo 12,5-kilometrsko zasledovanje, na katerem sta naše barve branila Jakov Fak in Klemen Bauer. Prvi se je na pot podal 29 sekund za včerajšnjim zmagovalcem Martion Fourcadom , Klemen pa je startal eno minuto in 35 sekund kasneje.

Že prvo streljanje je naredilo tekmo izredno zanimivo, saj je Fourcade zgrešil dvakrat, Fak pa je s petimi pokritimi tarčami prišel v vodstvo. Fourcade in Čeh Michal Slesinger sta za našim biatloncem zaostajala dobrih osem sekund, medtem ko se je odlično odrezal tudi Klemen, ki je bil strelsko 100-odstoten in se tako prebil iz 26. na 17. mesto.

Jakov je bil nato natančen tudi na drugem streljanju, Fourcade je zgrešil enkrat Slesing pa dvakrat, kar je pomenilo, da sta na drugo oziroma tretje mesto prišla Rus Evgeni Garaničev in Norvežan Ole Einar Bjoerndalen. Mirno roko je imel tudi Bauer in napredoval še za pet mest.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Jakov je s prvim streljanjem stoje začel izvrstno saj je prve štiri tarče pokril zelo hitro, zadnji strel pa je svoj cilj zgrešil. Fourcade se je s petimi pokritimi tarčami nato vrnil v igro in za našim tekmovalcem pred četrtim krogom zaostajal dobrih osem sekund. Bauer je pokril štiri tarče in zdrsnil na 14. mesto.

Na odločilnem streljanju je biatlonce pričakal spremenljiv veter, ki Jakovu ni šel na roko. Moral je namreč v dva kazenska kroga, Fourcade, ki je zgrešil le enkrat, pa je prevzel vodstvo. Na drugo mesto je z desetimi sekundami zaostanka prišel Rus Anton Šipulin, Norvežan Emil Hegle Svendsen pa je s 25. sekundami zaostanka zasedal tretje mesto.

Jakov se je v zadnji krog podal kot četrti s šestimi sekundami zaostanka za tretjim mestom, medtem ko je bil Klemen na strelišču ponovno 80-odstoten in tako napredoval na 11. mesto. Prvi trije biatlonci so mesta zadržali do cilja, Jakov pa je za nekaj centimetrov ugnal Avstrijca Dominika Landertingerja in tako osvojil četrto mesto. Odličen nastop je uspel tudi Bauerju, ki je v cilj prišel kot 12.

To je biatlon, tu je konkurenca taka, kot je ni v nobenem drugem zimskem športu. Kar je med prvih deset ali petnajst oziroma upam trditi med trideset, so fantje, ki lahko pridejo na stopničke. Da si zraven čisto v špici, tako kot je ta trenutek Jakov pa ne nazadnje tudi Bauer, ki se je prebil za petnajst mest naprej, smo lahko zelo zadovoljni. Jakov na koncu ni imel tiste mirnosti, ki bi jo rabil za zadnje streljanje. Bil je v vlogi tistega, ki ga lovijo, ni bil v vlogi lovca, kar je bistveno težje. Takih situacij je imel malo in za to rabi izkušnje, mislim, da bo z vsako tekmo, ko bo takole spredaj, lažje. Potrudil se je, kolikor se je lahko na strelišču, ampak biti številka ena je relativno težko in ni edini, ki je na koncu naredil napake. K sreči so bile majhne, niso kakšne grozne, ki se jih nebi dalo odpraviti do naslednje tekme,″ je po moški preizkušnji dejal glavni trener Uroš Velepec.

Peto mesto Gregorinove na zadnji tekmi v Östersundu

Prvo poglavje sezone svetovnega pokala v biatlonu se je končalo z žensko zasledovalno preizkušnjo. Sedma tekma v švedskem Östersundu se je začela ob 13.30, ko se je na pot odpravila Norvežanka Tiril Eckhoff, slovenski predstavnici Teja Gregorin in Andreja Mali pa sta startali iz 7. in 31. mesta z zaostankom 43. oziroma 94. sekund.

Na prvem streljanju, ki je bilo ob vetru zelo zahtevno, je redko katera biatlonka zadela vseh pet tarč, vodilna skupina deklet pa je ostala nespremenjena. Teja je bila dobro na poti da zadene petkrat, a je zgrešila zadnji strel, vseeno pa obdržala priključek z vrhom. Andreja se je odrezala odlično, bila 100-odstotna in tako napredovala na 20. mesto.

Naši dekleti sta se na drugem streljanju v leži izkazali, saj sta imeli mirne roke in mimo kazenskega kroga odtekli z devetim in desetim časom. Za vodilno Darjo Domračevo sta zaostajali dobro minuto, Belorusinji pa je v tretji krog tesno sledila Čehinja Veronika Vitkova, ki je zaostajala le desetinko sekunde.

Dekleta so na tretjem streljanju znova pričakale kaotične vetrovne razmere, kar pa ni motilo Finke Kaise Mäkäräinen, ki je s petimi uspešnimi streli prevzela vodstvo. Ostale so zgrešile kar nekaj tarč, med njimi pa sta bili tudi Gregorinova, ki je zgrešila tretji strel ter Malijeva, ki je zgrešila tretjega in četrtega. Teja je bila tako 11., Andreja pa 22.

Mäkäräinenova je prišla na zadnjo postajo s polminutno prednostjo, navkljub enemu zgrešenemu strelu pa je šla v zadnji krog kot prva in zmagi naproti. Teja je bila strelsko ponovno izjemna in se v zadnji krog podala kot peta, tik za Domračevo. Andreja je ponovila streljanje izpred nekaj minut in se tako proti cilju odpravila na 25. mestu.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Finka je brez težav prišla do zmage, boj za drugo mesto pa je dobila Ukrajinka Valj Semerenko, ki je premagala Italijanko Dorotheo Wierer. Domračeva je bila četrta, cel zadnji krog pa ji je odlično sledila Gregorinova in tako na koncu s petim mestom prišla še do enega izjemnega rezultata. Malijeva je prišla čez ciljno črto kot 24 in tako precej izboljšala šprintersko uvrstitev.

Glavni trener Uroš Velepec je najprej spregovoril o nastopu Gregorinove: ″Tejo bi pohvalil, saj je na streljanju naredila to kar je morala. Bila je dosti potrpežljiva tudi na teku. Ni še v tistem stanju, da bi lahko ves čas šprintala, tako kot nekatere, ampak se je potem odločila, da je tekmo treba odločiti na strelišču. Mogoče z najboljšim streljanjem danes, z ničlo na koncu v vetru, je pokazala, da je mojstrica. Bila je tik za najboljšimi in dosegla najboljši rezultat v Östersundu, kar je tudi dobra popotnica za naprej,″ o nastopu Malijeve pa dodal: ″Ja, Andreja je super začela, imela je krasen občutek in dve ničli, potem pa je žal zadela rob tarče v stoje, malo počakala na naslednji strel, potem pa se začne dogajati, da se bojiš. Res, da je bilo vetrovno a dva, dva je bilo preveč, pa še nekaj časa je porabila na strelišču.

Slovenka junakinja dneva je najprej menila: ″Ja, je bilo kar težko streljati, sicer pa sem bila zelo jezna, ker sem zgrešila zadnji strel na prvem postanku. Če bi ga sprožila bolj v ritmu bi bil verjetno zadet, a dobro je, da se zavedamo svojih napak. Potem sem šla sproščeno naprej v tekmo, sicer je bil še en strel v stoječem položaju zgrešen, a trenutno je strelska forma res dobra, tako da ne vidim razloga, da ne bi še naprej tako streljala.″ O rezultatih ekipe na Švedskem pa nato dodala: ″Sigurno je lepo videti, ko majhna slovenska ekipa konkurira tistim večjim, tako v servisu, kot rezultatsko. Zelo sem vesela, da nam je že tukaj uspelo doseči nekaj zelo odmevnih rezultatov. V bistvu je to zelo lepa popotnica za Hochfilzen, še lepša pa potem za Pokljuko.

Naslednja postaja karavane svetovnega pokala je tako vendarle avstrijsko prizorišče, ki je bilo pod vprašajem zaradi pomanjkanja snega. Sneg pripeljan iz Grossglocknerja bo tako omogočil tekme, ki bodo na sporedu od petka do nedelje. Najprej prideta na vrsto oba šprinta, v soboto bomo videli moške in ženske štafete, na koncu pa še zasledovalni preizkušnji. Naša ekipa bo Švedsko zapustila jutri zjutraj, v torek pa bo že na terenu v Hochfilznu.


Rezultati: Svetovni pokal.: Östersund :. Sprint (m)
Rezultati: Svetovni pokal.: Östersund :. Sprint (ž)
Izjava: Uroš Velepec (.mp3)
Izjava: Teja Gregorin (.mp3)


Leave a Comment