Drugi naslov za Fourcada, Fak osmi

Jakov Fak je z 8. mestom poskrbel za najboljšo slovensko moško uvrstitev na 12,5-kilometrski zasledovalni tekmi, ki je v Ruhpoldingu sledila včerajšnjim šprintom. Tretji tekmovalni dan je prinesel že drugi naslov za mlajšega od bratov Fourcade, Martina.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Kljub precej visokim temperaturam so oblaki nad biatlonskim prizoriščem poskrbeli, da je proga vseeno ostala trša kot včeraj, ko jo je topilo sonce. Seveda so bili pogoji za tekmovalce še vedno precej težki, vendar glede na format tekme mnogo bolj enakovredni. V teh razmerah se je znašel tudi Jakov Fak, ki je svojo uvrstitev popravil za tri mesta. V položaju leže je bilo njegovo streljanje brez napake, stoje pa se mu je trikrat zatresla roka (0,0,1,2). “Leže je bil veter zelo spremenljiv, pa mi je vseeno uspelo zadeti vse tarče. Stoje pa so se napake pojavile na drugem streljanju, ko prvega strela nisem oddal pravočasno in ritem se je porušil že na začetku. Tekaški občutek se je bistveno popravil od včeraj, zato sem zadovoljen s končnim izidom. Zasledovanje je tekma, kjer je potrebno tudi taktizirati, izkoriščati zavetrje nasprotnikov in hraniti energijo za zaključek. Zadnji krog sem zato spustil pred sebe Schemppa in Lindströma in jima šele na zadnjih treh vzponih pred ciljem vrnil milo za drago. Za kolajno bi bilo potrebno narediti popolno tekmo, sem pa zadovoljen tudi z uvrstitvijo med deseterico. Servisna ekipa odlično opravlja svoje delo, zato so tudi možni takšni nastopi. Žal me nekoliko dajejo sinusi, vendar bomo z zdravnikom tudi to odpravili do naslednje posamične tekme, ki bo zelo težka,” je bil sklep Faka.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Za izboljšanje uvrstitve je poskrbel tudi Klemen Bauer. Dvajsterica mu je sicer spolzela na strelišču, na progi pa je bil spet zelo hiter. Tretji tekaški čas in pet zgrešenih tarč (0,1,1,3) je bilo dovolj za 32. mesto. “Spet sem bil zelo hiter na progi, žal pa ne zadosti natančen na strelišču. S 44. mestom iz šprinta nisem imel česa izgubiti, kar se je videlo vse do zadnjega streljanja. Žal pa je bil končni izkupiček po treh zgrešenih tarčah stoje spet bolj povprečen. Iz vsake takšne tekme in razočaranja se moram tudi kaj naučiti za prihodnje tekme. Bila je lepa priložnost za še večje napredovanje, ki pa ni bila v celoti izkoriščena,” je ugotovil Klemen Bauer.

Janezu Mariču se tekma prav tako ni izšla na strelišču. Ostalo mu je šest nepodrtih tarč (1,1,2,2), kar ga je potisnilo na 48. mesto ob prečkanju ciljne črte.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Četudi Martin Fourcade ni prikazal popolnega streljanja (1,1,0,2), sta njegova prednost in tekaška predstava zadoščali, da se je še drugič v dveh dnevih zavihtel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Drugo kolajno s prvenstva, tokrat srebrno, je odnesel Šved Carl Johan Bergman (0,1,1,0). Do brona pa se je s 13. mesta prebil Rus Anton Šipulin, ki je osvojil tudi prvo kolajno za Rusijo na tem tekmovanju.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Ruhpolding :. Zasledovalno (m)


Leave a Comment