Erženova prvič med svetovno elito

Biatlonke in biatlonci so se že včeraj in tudi danes merili še na tekmah drugega kakovostnega razreda, t.i. Pokalu IBU. Približno tri ure in pol vožnje iz Östersunda so v švedskem Idre tekmovali na šprinterskih preizkušnjah. Najbolj uspešno sta slovenske barve zastopala Anja Eržen in Janez Marič.


Anja Eržen se bo prvič pomerila med svetovno elito biatlona [foto: SZS]

Erženova, novinka med biatlonkami, je na včerajšnji tekmi z 19. mestom (0,1) izpolnila kvalifikacijski kriterij, ki ji omogoča, da bo že v sredo stala na štartu tekme svetovnega pokala, kar je bil tudi njen osnovni cilj. “Seveda sem vesela, da mi je to uspelo že na prvi biatlonski tekmi, ki sem se je udeležila na mednarodni ravni. Še posebej sem zadovoljna, da sem opravila strelski nastop v skladu z željami. Tekaško pa se mi tudi še nekoliko pozna, da nosim s seboj na ramenih puško, česar kot smučarska tekačica prej nisem bila vajena. Vedno bolj se privajam na vse te specifične biatlonske dejavnike in mislim, da mi gre kar dobro,” je bila skromna novopečena biatlonka Erženova.

Marič prepričal trenerje

Drugi potnik, ki bo nastopil na bližajočih se tekmah svetovnega pokala v konkurenci posameznikov, bo njen stric iz Bohinja, Janez Marič. Dolgoletni član slovenske biatlonske reprezentance, ki je poletni del priprav treniral po svojem programu, je z današnjim 7. mestom (2,1) na šprintu prepričal reprezentančna trenerja Uroša Velepca in Tomaša Kosa, da ga bosta kot četrtega člana slovenske moške ekipe uvrstila na štartno listo.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Anja je prikazala dober nastop in si izborila možnost za nastope na svetovnem pokalu, kar smo že dalj časa verjeli tudi v strokovnem delu ekipe. Odlično se je ujela z reprezentanco, je delavna in prizadevna, kar se ji bo prav gotovo poznalo tudi na tekmovanjih. Zaenkrat nimamo nobenih posebnih zahtev glede njenih uvrstitev, pomembno je, da bo startala čim več tekem v letošnji sezoni in pridno nabirala izkušnje. Za Mariča pa smo veseli, da se vrača v karavano, saj je dokazal, da je še vedno zelo konkurenčen. Več kot pol minute je v teku še vedno hitrejši od Kočevarja, zato bo on poleg Faka, Bauerja in Dokla dopolnil moško ekipo,” je pojasnil glavni trener Velepec.

Simon Kočevar, ki je veljal za najbolj resnega internega konkurenta Mariču, je bil včeraj med 140. tekmovalci uvrščen na 29. mesto (0,1). Danes pa je med 131., ki so uspešno prečkali ciljno črto, dosegel 23. mesto (1,2). Novinec v A ekipi Lenart Oblak je včerajšnji šprint s strelsko ‘ničlo’ zaključil kot 47., danes je imel v močnem vetru nekaj manj strelske sreče (0,4) in je bil 60.

Anja in Janez sta že odpotovala v Östersund, kjer sta se priključila preostanku A ekipe, sam pa se bom jutri s Simonom in Lenartom ter serviserjem smuči odpravil na novo postajo pokala IBU, v norveški Beitostolen, kjer bosta konec tedna na sporedu posamična in šprinterska preizkušnja,” je s Švedske še sporočil vodja odprave Boštjan Lekan.


Rezultati: Ibu pokal .: Idre :. Šprint I (ž)
Rezultati: Ibu pokal .: Idre :. Šprint II (ž)
Rezultati: Ibu pokal .: Idre :. Šprint I (m)
Rezultati: Ibu pokal .: Idre :. Šprint II (m)


Leave a Comment