Fak in Bauer med petnajsterico

Moški so se v Hanti Mansijsku pomerili na zadnjem šprintu sezone, kjer je zmagal Francoz Martin Fourcade in obenem osvojil tudi skupno šprintersko zmago. Jakov Fak je osvojil 10. mesto, Klemen Bauer pa je bil 12.

Po hudem vnetju sinusov in manjši virozi, ki sta mu preprečili nastopa na zadnjih tekmah svetovnega prvenstva, se je Fak zelo dobro odrezal in z ‘ničlo’ že enajstič v letošnji sezoni prišel do uvrstitve med deseterico. “Po naporni tekmi se vidi, da moje zdravstveno stanje še zdaleč ni povsem sanirano. Kot kaže, je vmes preteklo premalo časa za popolno okrevanje, zato sem kljub izgubi nekaj mest v zadnjem krogu, zelo zadovoljen tudi z desetim mestom. Moči so mi resda pošle, rešila pa me je perfektna izvedba na strelišču, čeprav sem na progi dal od sebe kolikor sem le mogel,” je pojasnil svoj nastop Jakov Fak.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Zelo hiter je bil tudi Klemen Bauer, ki je s šestim tekaškim časom in z dvema nepokritima tarčama (1,1) osvojil 12. mesto. S tem je osvojil svojo tretjo letošnjo uvrstitev med petnajsterico, obenem pa postal tudi zelo resen kandidat za enega od štartnih mest na nedeljski tekmi s skupinskim štartom. V jutrišnje zasledovanje se je od slovenskih predstavnikov uspelo uvrstiti še Petru Doklu, ki je bil 58. (1,1). Vasja Rupnik in Simon Kočevar sta pristala na 66. (2,1) oziroma na 69. mestu (0,1) in sta zaključila z letošnjimi nastopi v svetovnem pokalu.

Do tretje zaporedne šprinterske zmage je prišel Francoz Martin Fourcade pred Nemcem Arndom Peifferjem in Švedom Fredrikom Lindströmom. Med zmagovito trojico si je edinole Peiffer privoščil eno zgrešeno tarčo (0,1), vsi trije pa so se zvrstili v razdobju 6,7 sekund. Fourcade je že osvojil skupno šprintersko lovoriko, pred Norvežanom Svendsenom pa ima pred zadnjima dvema tekmama že 66 točk prednosti tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Malijeva pred Gregorinovo

Magdalena Neuner je z zmago na ženskem šprintu potrdila, da ne misli prepustiti skupne zmage tekmicam, ki so se ji pred današnjo tekmo že precej približale v točkovanju. Zaradi napake Gregorinove na strelišču, je bila najbolje uvrščena Slovenka Andreja Mali na 28. mestu.

Po nastopih na svetovnem prvenstvu sem bila že precej izčrpana, vendar sem se motivirala in nastopila najbolje kot znam. Na streljanju leže sem zaradi vetra naredila korekcijo, stoje pa sem počakala zadnji strel in ga zadela. Nikakor nisem hotela v kazenski krog in sem uspela skupaj zadeti vseh deset strelov. Po moški tekmi je zapadlo nekaj snega, ki pa je bil zelo počasen, zato sem imela nekaj rezerve tudi še na progi. Takšen nastop mi daje tudi zelo solidno izhodišče za zasledovalno tekmo, kjer pa vseeno računam z nekoliko hitrejšo smučino in napredovanjem,” je opisala svoj nastop Malijeva.

Teji Gregorin se nastop ni izšel na streljanju stoje, kjer so ji ostale nepobeljene tri tarče, imela pa je tudi nekaj težav z vračanjem zaklepa v zadnji položaj. Tekmo je končala tudi brez točk svetovnega pokala na 43. mestu. “To je bila res moja napaka, ki je požrla nekaj sekund in povzročila dodatno nervozo, vendar sem se že pred tem zelo trudila na progi, pa ni bilo pravega učinka. Pojavile se mi bolečine v glavi in oteklo grlo, zato je bil moj nastop že vnaprej vprašljiv. Sicer nimam povišane temperature, vendar je bil slab občutek s proge prenešen še na strelišče. Jutri se bomo odločili ali bom sploh nastopila v zasledovanju ali bom prihranila moči raje za nedeljsko tekmo s skupinskim štartom. Vsekakor se bom potrudila, da v skupnem seštevku ostanem vsaj med petnajsterico najboljših,” je napovedala Gregorinova.

Pri moških sta nas prepričala tako Jakov, ki še vedno ni povsem ozdravel, kot tudi Klemen, ki je s strelskim izkupičkom izposloval zelo dobro uvrstitev. Tudi Dokl se je glede na svoje streljanje, ki bi moralo biti brez zgrešene tarče, vseeno le uspel uvrstiti na zasledovanje. Pogoji Malijevi niso bili povsem pisani na kožo, pa je bila vseeno naša najbolje uvrščena. Gregorinovi pa moramo glede na njeno stanje pustiti pravico, da naredi tudi kakšno napako in se kljub celoletni konstantnosti, uvrsti nižje kot sicer sodi,” je bil komentar glavnega trenerja Uroša Velepca.

Magdalene Neuner kljub dvema zgrešenima streloma (1,1) ni uspela ogroziti niti strelsko brezhibna Ukrajinka Vita Semerenko. Ta je za Nemko zaostala le 3,2 sekunde, zato pa je za 13 sekund premagala Belorusinjo Darjo Domračevo na tretjem mestu, ki je pustila nepokrito eno tarčo. Neunarjeva je zmagala na kar osmih šprintih od desetih, zato je prepričljivo osvojila tudi skupno zmago v tej disciplini, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je njena prednost spet narasla za 44 točk.

V jutrišnjem zasledovanju ob 11.30 uri bodo na štartu stali slovenski predstavniki Jakov Fak, Klemen Bauer in Peter Dokl v moški konkurenci, pri ženskah ob 13.45 uri pa Andreja Mali in Teja Gregorin.

Leave a Comment