Fak na zasledovanju napredoval na 21. mesto

Moški del biatlonske karavane je z zasledovalno tekmo zaključil prvo izmed devetih poglavij letošnjega svetovnega pokala. Spet je z zanesljivo prednostjo zmagal Francoz Martin Fourcade. Edini Slovenec na tekmi Jakov Fak je napredoval za dvajset mest in prečkal ciljno črto kot 21.

Fak je s štartno številko 41 pričel tekmo zelo suvereno in se po prvih dveh streljanjih brez napake povzpel do šestnajste pozicije. Z željo, da se še bolj približa deseterici najboljših, se je brezkompromisno postavil tudi za prvo stoječe streljanje. Žal sta ostali nepobeljeni druga in tretja tarča, kar ga je potisnilo nazaj na 22. mesto. Po zadnjem strelskem postanku je ostala nedotaknjena še ena in v cilj je prišel s skupino petih tekmovalcev v razmaku ene sekunde, ki so se zvrstili od 17. do 21. mesta. “Tekmoval sem brez pritiska in v prvi polovici mi je tekma lepo uspela. Škoda, da nisem zmogel zadeti še enkrat več v položaju stoje, kar bi zanesljivo zadostovalo za petnajsterico najboljših. Na strelišču sem več tvegal in streljal hitreje, kajti le tako sem si lahko obetal večje napredovanje po lestvici,” je v cilju pojasnil Jakov Fak. “Lansko leto smo tu dosegli lepe rezultate, zato so bila tudi letos pričakovanja visoka. Pozna se, da smo imeli težave z materialom in je izostalo nekaj boljših uvrstitev. Pomembno je, da je servisna ekipa sedaj našla rešitev težav in smo lahko spet brezskrbni za naslednje nastope,” je še dodal najuspešnejši slovenski predstavnik.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Zadnja dva dneva smo se ukvarjali s povsem drugačnimi zadevami, kot smo jih sicer vajeni in fantje iz servisa so vložili ogromno dela, da bomo lahko spet konkurenčni s pripravo smuči. Zavedamo se naših šibkosti, vendar delamo s tem, kar imamo na razpolago in kakšen sodelavec bi nam še kako prav prišel,” se je ugotovitvam pridružil glavni trener Uroš Velepec in pohvalil nastop Faka. “Jaka je pokazal, da niti slučajno ni bil po naključju osmi na prvi tekmi. Z eno zgrešeno tarčo manj bi bil danes že zelo blizu deseterice, pa tudi napredovanje z 41. do 21. mesta je zelo dober dosežek za njegov zaključek tekmovanj v Östersundu.

Zmagovalec Martin Fourcade se je še drugič letos povzpel na najvišjo stopničko. Zadel je vseh dvajset tarč in s prednostjo 25,5 sekunde premagal Norvežana Emila Hegleja Svendsena. Ta je svojo priložnost zapravil na tretjem in četrtem streljanju, ko sta mu ostali nepokriti dve tarči (0,0,1,1). Na zmagovalnem odru se jima je prvič v karieri s tretjim mestom pridružil Čeh Jaroslav Soukup (0,1,0,0), ki je popustil pritisku Svendsena šele v zadnjih metrih pred ciljem.

Ob 14.30 uri bosta slovenske nastope na Švedskem v zasledovalni tekmi sklenili Teja Gregorin in Andreja Mali.


Rezultati: Svetovni pokal .: Östersund :. Zasledovalno (m)


Leave a Comment