Fak najboljši Slovenec, Bauer prvič z ničlo

Prva preizkušnja svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki je pripadla Švedu Bjoernu Ferryju, ki je imel srečo s startno številko in mirno roko na strelišču, zgrešil je le en strel stoje. Drugo mesto je v spremenljivem vetru in težkih razmerah na progi in strelišču osvojil Rus Anton Šipulin, tretje pa Nemec Arnd Pfeiffer. Slovenski biatlonci so imeli težave na strelišču oziroma mehki progi, tako da se je najvišje zavihtel Jakov Fak, ki je s tremi zgrešenimi streli v stoje, a najboljšim tekom, osvojil 15. mesto. Klemen Bauer je bil s svojo prvo strelsko ničlo v svetovnem pokalu 17., Janez Marič 44., Peter Dokl pa je sprint končal na 84. mestu.

Jakov Fak je odlično začel in bil po prvem strelskem nastopu v vodstvu, pri streljanju v stoje pa je zaradi vetra v hrbet zgrešil tri strele in kljub najhitrejšemu teku na koncu osvojil le 15. mesto: “Žal nisem imel sreče v vetrom. Nisem zadovoljen z nastopom. Lahko bi tudi tekel bolje. Proga je bila težka, zaradi sonca je na progi veliko vode, sneg se topi. Na začetku je bila proga trša, nato pa je bilo na njej veliko vode. Na veter pa se žal ne da vplivati. Kar je bilo je bilo, v soboto imamo popravni izpit.


Klemen Bauer je prvič tekmo svetovnega pokala zapuščal z ničlo [foto: Črt Slavec/OK Planica]

Zgodovinska tekma Bauerja

Strelska ničla je prvič v karieri v svetovnem pokalu uspela Klemnu Bauerju, ki pa s startno številko 40 na mehki in razmočeni progi ni imel možnosti za vrhunski rezultat. Zadovoljiti se je moral s 17. mestom: “To je nekakšen mejnik v moji karieri in to je prav poseben dan. Moja prva ničla v svetovnem pokalu. Vesel sem, da se je to zgodilo na Pokljuki. Visoke temperature in pa sonce so opravili svoje. Proga je bila vedno počasnejša in se je poznalo na hitrosti. Imel sem zadnjo številko v drugi skupini. V zadnjem krogu mi je tudi prehlad, ki sem ga preboleval v zadnjih dneh, pobral nekaj moči. Za nas je nastop na Pokljuki po olimpijskih igrah drugi vrhunec sezone. Upam, da bom v soboto s podobnim strelskim nastopom lahko posegel še višje.” Razmere na progi je slikovito opisal nekdanji slovenski reprezentant, zdaj pa strokovni komentator Tomas Globočnik: “Na sončnih delih je proga izredno mehka. V mehkem, novem snegu se smuči, če niso prave, dobesedno zalepijo v podlago.

Težave z zdravjem je imel po olimpijskih igrah tudi najizkušenejši slovenski reprezentant Janez Marič. Na sprinterski preizkušnji je danes dobro streljal, zgrešil je le en strel, a zaradi počasnejšega teka ni zmogel višje od 44. mesta: “Na strelišču sem za te razmere naredil zelo dobro, na progi pa je bilo zelo pocasto in težko. Po Sočiju sem se zelo prehladil in kaj več ne morem pričakovati.


Pokljuka [foto: Črt Slavec/OK Planica]

Štirje zgrešeni streli Dokla

Vetrovne razmere niso bile naklonjene četrtemu slovenskemu predstavniku Petru Doklu, ki je s štirimi zgrešenimi streli končal na 84. mestu in se ni uvrstil na sobotno zasledovalno preizkušnjo: “Res je, danes mi razmere res niso bile naklonjene. Poskusil sem in čakal na boljše razmere, a se žal ni izšlo.

Presrečni Ferry je osvojil šesto posamično zmago v svetovnem pokalu, že drugič je bil najboljši v sprintu na Pokljuki: “Ta proga mi ustreza, čeprav ne morem reči, zakaj. Dobro se počutim v Sloveniji. V Sočiju mi ni uspelo osvojiti kolajne, očitno je forma prišla malce prepozno. A jasno je, da mora biti vse popolno, če želiš priti na oder za zmagovalce. Moja taktika je imeti enak tempo do zadnjega kilometra, ko pošteno pritisnem na plin. Izjemno sem srečen zaradi šeste zmage v svetovnem pokalu.

Drugouvrščeni Rus Anton Šipulin je priznal, da po olimpijskih igrah ni prav veliko treniral, saj so Rusi pošteno proslavili zlato kolajno, ki so si jo pritekli in pristreljali v štafeti: “Po zlati kolajni v štafeti sem bolj malo treniral, a vseeno sem želel prikazati dober nastop, kar mi je danes tudi uspelo. Zadovoljen sem.” Tretje mesto je osvojil Nemec Arnd Pfeifer: “Proga je bila težka, a imel sem tudi srečo s startno številko. Odlično sem se počutil, malo sem presenečen, ker sem po olimpijskih igrah zbolel in nisem pričakoval, da bom tako hitro spet v formi.

Omenimo še, da je za slovenske biatlonce danes pesti stiskalo tudi dva tisoč otrok iz 30 slovenskih osnovnih šol. Ogled tekmovanja jim že tretjič omogočila Zavarovalnica Triglav. Otroci so izdelali navijaške transparente, najboljše v akciji “Naj navijaški transparent” pa so pomagali izbrati slovenski biatlonci Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak. Otroci so prvi tekmovalni dan na Pokljuki zaključili s srečanjem z biatlonci.


Rezultati: Svetovni pokal .: Pokljuka :. Sprint (m)


Leave a Comment