Fak s štirimi nepokritimi tarčami daleč od medalj

Najuspešnejši slovenski predstavnik Jakov Fak je moški skupinski štart zaključil na 19. mestu, Klemen Bauer pa je prečkal ciljno črto kot 26. Prve kolajne prvenstva se je veselil Norvežan Tarjei Boe, ki je s tem prišel tudi do prvih stopničk v tej zimi.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Fak je bil najvišje uvrščen tekmovalec s štirimi nepokritimi tarčami (0,2,0,2). Začel je zelo suvereno, ob boku najboljšim trem, vendar že po drugem ležečem streljanju, kjer je bil dvakrat nenatančen, zdrsnil na 24. mesto. Po še eni brezhibni strelski predstavi v položaju stoje je napredoval na 15. mesto, ki pa se mu je spet izmaknilo na zadnjem streljanju. “Zelo sem bil motiviran za dober dosežek, žal pa nisem obdržal zadostne koncentracije. Prvi dve strelski napaki sta me pomaknili precej mest v ozadje, s tem sem padel iz vodilne skupine in sem lahko samo še lovil nasprotnike. Prisotna je bila tudi utrujenost, največje napake pa so bile narejene na strelišču, kjer je zmanjkalo zbranosti. Želel sem si boljšega nastopa. Sicer pa sem užival v tekmi; po dveh letih sem končno nastopil na vseh tekmah prvenstva. Z nastopi tukaj v Novem Mestu sem v osnovi zadovoljen, bi si pa vedno želel še več uvrstitev na stopničke. Prvi vikend sem imel še nekaj več možnosti, vendar v smučini nisem bil stoodstoten in na tistih dveh tekmah bi lahko naredil več. Eno kolajno sem si prislužil in s tem se nadaljuje moj niz zbiranja kolajn z velikih tekmovanj in tega sem vesel. Seveda bi si želel znova postati prvak, vendar je pred menoj še tretjina tekem svetovnega pokala, kjer lahko dosežem še nekaj zastavljenih ciljev,” je ugotovil Fak.

Tudi drugemu slovenskemu predstavniku Klemnu Bauerju se tokrat ni izšlo na strelišču. Prav tako je zgrešil štirikrat (0,0,2,2) in zasedel 26. mesto. “Zjutraj sem bil kar nekoliko presenečen nad svojim fizičnim stanjem, saj sem bil včeraj že popolnoma izčrpan. Bil sem sproščen, vedel sem, da nimam kaj izgubiti in napadel sem iz ozadja. Prvo polovico tekme sem gladko držal priključek z najboljšimi, potem pa naredil spet napake na streljanjih stoje. Takšna statistika me spremlja že večji del sezone, kar sicer ni katastrofalno, ni pa zadoščalo za boljšo uvrstitev. To kaže, da bo potrebno na streljanju še delati, da se bom lahko kosal z najboljšimi. Bila je lepa in zelo napeta tekma vse do cilja, kar kaže na dejstvo, da resnično odločajo ključne malenkosti. Svoje nastope na prvenstvu bi ocenil kot povprečne. Potencial je veliko večji, kot sem ga prikazal in še se bo potrebno posvetiti njegovemu boljšemu izkoristku,” je bila ocena Bauerja.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Boe je bil poleg Šveda Bjoerna Ferryja edini, ki je na tekmi zadel vseh dvajset tarč in si na ta način prislužil zlato kolajno. Drugo mesto si je v zadnjem delu tekme izboril Rus Anton Šipulin (0,0,1,0), tretji pa je bil najuspešnejši moški udeleženec prvenstva, Norvežan Emil Hegle Svendsen (0,1,0,0).

Moški skupinski štart je tudi sklenil letošnje biatlonsko svetovno prvenstvo, ki je potekalo na Moravskem v Češki republiki in ga je večina tukaj prisotnih ocenila le s presežniki. Še posebej po lanskem v nemškem Ruhpoldingu, kjer je bilo vzdušje fantastično, so se tudi češki prireditelji zelo potrudili in prav nič zaostajali za Nemci, ki se ponašajo z dolgoletno tradicijo prireditelja biatlonskih tekem. Nov biatlonski stadion, več kot 200.000 gledalcev, brezhibno delujoče službe organizacijskega odbora in več kot 2.000 prostovoljcev, ki so pomagali pri izvedbi prvenstva, so pričarali lepo kuliso za nastope biatlonk in biatloncev.


Klemen Bauer in Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Slovenska reprezentanca je izpolnila večino zastavljenih ciljev in se z osvojeno bronasto kolajno Jakova Faka vrača v domovino zadovoljna. “Z vidika slovenske ekipe je rezultatska ocena prvenstva lahko zgolj pozitivna, saj smo celo presegli zastavljene cilje. Kolajna je vendarle kolajna, obenem pa smo osvojili še šesto mesto Jakova, osmo mesto Teje in peto mesto štafete, če omenim le najpomembnejše dosežke, ki so obenem odlični rezultati. Nekoliko grenak priokus ostaja zaradi neizpolnjene kvote za olimpijske igre, kjer nam je zmanjkala zgolj ena točka. Upamo, da zgodba še ni povsem zaključena in bomo z dodatno prošnjo zaprosili za manjkajočo kvoto in s tem morda le omogočili nastop mešane štafete v Sočiju,” je ocenil slovenske nastope na prvenstvu vodja reprezentance Matej Oblak.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Novo Mesto :. Skupinski štart (m)


Leave a Comment