Gregorinova in Bauer med dvajseterico na zasledovanju

Zadnji biatlonski preizkušnji pred nastopi na letošnjem svetovnem prvenstvu sta pripadli domačinki Kaisi Mäkäräinen in Norvežanu Oleju Einarju Bjoerndalnu. Med prvo petnajsterico oziroma dvajseterico zasledovalcev sta bila uvrščena tudi slovenska predstavnika Teja Gregorin in Klemen Bauer.

Prvi so opoldan nastopili moški na 12,5-kilometrski tekmi, kjer se je po več kot letu dni že 93. v biatlonski karieri povzpel na najvišjo stopničko sloviti Ole Einar Bjoerndalen. Čeprav je pričel tekmo kot četrti in zgrešil dve tarči že na prvem strelskem postanku (2,0,0,0), je vseeno zmagal s skoraj 14 sekundami prednosti pred trenutno najboljšim biatloncem sveta Martinom Fourcadom. Francoz je zmago bržkone zapravil na strelišču, kjer so mu ostale nepokrite tri tarče (0,1,0,2). Do tretjega mesta se je s sedme štartne pozicije povzpel Rus Dimitrij Mališko (1,0,1,0), za katerega so bile to tudi prve stopničke v svetovnem pokalu.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Za najboljšega Slovenca na tekmi Klemna Bauerja je 19. mesto peta uvrstitev sezone med najboljšo dvajseterico. Zopet je bil eden najhitrejših na progi, saj je bil od njega tekaško boljši le Norvežan Svendsen, na strelišču pa ne preveč natančen. Do položaja stoje je že ujel deseterico pred seboj, potem pa streli niso zadeli petih tarč in strelišče je poslednjič zapuščal kot 21. Do cilja je prehitel dva tekmovalca pred seboj in se zavihtel med najboljših dvajset.

Zelo podoben nastop kot na šprintu, kjer sem izkoristil le polovico svojega potenciala in le delno popravil napake v zasledovanju. Če sem na šprintu pri streljanju leže napačno odreagiral na veter, pa danes kljub vizualizaciji položaja stoje nisem uspel podreti petih tarč. Morda sem se v teh dneh preveč koncentriral na tek, ker nisem bil povsem prepričan, da sem dovolj dobro pripravljen. Sedaj, ko to vem, bom moral spet razmišljati bolj po biatlonsko. Žal v zadnjih dveh dnevih nisem povsem nadomestil vloge, ki jo sicer v letošnji sezoni prevzema v ekipi Jakov in izkoristil pogojev, ki so na Finskem marsikomu povzročali preglavice. Sam sem se zelo hitro privadil na mraz, pa tudi proge in hladen zrak so mi kar ustrezale. Tokrat smo imeli tudi odlično pripravljene smuči, sicer ne bi bili možni takšni tekaški dosežki,” je videl svoje nastope Klemen Bauer.

Janez Marič je napredoval za enajst mest in s 30. mestom (0,0,1,3) dosegel druge točke svetovnega pokala v tej sezoni.

Oba sta bile glede na svoje trenutne zmožnosti zelo hitra, vendar pa zaradi zgrešenih tarč nista mogla napredovati več, kot bi lahko. Pri Klemnu sem bil celo presenečen, da je s šestimi napakami v precej izenačeni konkurenci okrog dvajsetega mesta, še vedno popravil dosežek s šprinta za pet mest,” je po moški tekmi ocenil slovenska biatlonca njun trener Uroš Velepec.

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala še naprej vodi Francoz Martin Fourcade (774 točk) pred Norvežanom Emilom Heglejem Svendsenom (753 točk) in Nemcem Andreasom Birnbacherjem (607 točk). Od slovenskih biatloncev je trenutno najvišje uvrščen Jakov Fak, ki je zaradi odsotnosti z zadnjih tekem zdrsnil na 19. mesto (360 točk), 38. je Klemen Bauer (150 točk), 66. Vasja Rupnik (33 točk) in 85. Janez Marič (17 točk).

Pri dekletih slavila domačinka

Na veselje domačih navijačev si je na ženskem 10-kilometrskem zasledovanju drugo zmago letos pritekla in predvsem pristreljala lanska zmagovalka svetovnega pokala Kaisa Mäkäräinen. Natančna je bila kar devetnajstkrat (0,1,0,0), zato je brez večjih težav in s prednostjo skoraj 36 sekund pred zasledovalkami prečkala ciljno črto kot prva. Najbližje sta ji bili Nemka Magdalena Neuner in Belorusinja Darja Domračeva, ki sta svoji priložnosti zapravili na strelskih postankih, kjer sta pustili nepobeljene po štiri tarče.

Zelo uspešno je napredovala najboljša Slovenka Teja Gregorin. V položaju leže je zadela vse tarče, se prebila do vmesnega dvanajstega položaja, stoje pa sta ji ostali nezadeti dve (0,0,1,1) in do cilja je zadržala 13. mesto.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Bilo je težko na strelišču, predvsem stoje je bilo zelo težko zadeti. Nekaj je bilo tudi vetra in nikakor se nisem mogla umiriti. Zato sem streljala zelo netipično, tarče sem zadevala od sredine navzven, in tudi precej dalj časa kot ponavadi. Prvi krog na progi sva si dajali tempo s Henklovo, v drugem pa me je povsem zavirala Romanova in to je bila napaka, da je nisem prehitela in si pridobila še nekaj več mest. V zadnjih krogih spet čutim, da lahko iztisnem več iz sebe, zato ne preseneča sedmi tekaški čas na zadnjih dveh kilometrih,” postaja spet vse bolj samozavestna Gregorinova.

Po rezultatski lestvici se je vzpela tudi Andreja Mali, ki je z 42. uvrstitve po šprintu napredovala na 35. mesto. Poskušala je s hitrejšim streljanjem, vendar je bila uspešna le šestnajstkrat (1,2,1,0), sicer bi si prav gotovo lahko pridobila še kakšno mesto.

V vodstvu svetovnega pokala ostaja Magdalena Neuner (930 točk), ki ji sledita Darja Domračeva (891 točk) in Kaisa Mäkäräinen (793 točk). Teja Gregorin ohranja 13. mesto (408 točk), Andreja Mali pa trenutno zaseda 53. mesto (71 točk).

Po praznovanju trening

Slovenska ekipa se s Finske vrača z letalom v Slovenijo jutri ponoči, v torek je na Smučarski zvezi Slovenije novinarska konferenca in manjša svečanost za osvojeno 3. mesto Teje Gregorin v Oslu, v četrtek pa bodo slovenske biatlonke in biatlonci že zasedli proge pod Viševnikom na Pokljuki. Vse do odhoda na svetovno prvenstvo v Ruhpolding konec meseca bo Športni center Triglav Pokljuka na Rudnem polju pripravljalni tabor slovenske in tudi češke biatlonske reprezentance pred najpomembnejšimi nastopi letošnje zime.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kontiolahti :. Zasledovanje (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Kontiolahti :. Zasledovanje (ž)


Leave a Comment