Gregorinova in Fak najuspešnejša na državnem prvenstvu


Teja Gregorin in Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Pokljuka je s skupinskim startom gostila prvo tekmo biatlonskega državnega prvenstva v letu 2011. V vremenskih razmerah, ki so bile daleč od tistega, kar je že postalo pokljuška stalnica v zadnjem tednu, sta se v plesu snežink in v megli najbolje znašla Jakov Fak (ŠD Pokljuka) in Teja Gregorin (ŠD Nika Ihan). Tekmovanje je štelo tudi za slovenski pokal, z udeležbo bratov Mesotitsch z avstrijske Koroške in še z nekaterimi hrvaškimi tekmovalci pa je nosilo mednaroden pečat. V absolutni moški konkurenci je bil tako sicer najhitrejši Daniel Mesotitsch (1,1,0,0), ki se je danes z veseljem vrnil na to gorenjsko planoto, saj je potrdil zmago s posamične tekme svetovnega pokala pred dobrima dvema tednoma.

Z dvema ‘ničlama’ po prvi polovici tekme je najbolje kazalo Bohinjcu Janezu Mariču (TSK OGP Grad Bled), vendar je svojo priložnost zapravil na streljanjih stoje, kjer je pustil nepokritih osem tarč. Njegovo nenatančnost sta najbolje izkoristila Fak (1,1,1,2) in Klemen Bauer (0,1,1,2), ki sta se tudi najostreje spopadla za državni naslov v moški konkurenci. Tesno je bilo vse do cilja, ko je moral Bauer v fotofinišu priznati premoč biatloncu iz Mrkopalja. Po neuspešnem zaključku Mariča je do tretjega mesta prišel Vasja Rupnik (TSK Valkarton Logatec).

Hja, to je sedaj moj prvi pravi naslov slovenskega državnega prvaka,” se je v cilju nasmehnil Fak. “Po tem kratkem tekmovalnem premoru se dobro počutim. Na strelišču bi moral sicer pokazati več, tekaško pa sem imel še nekaj rezerve. Tudi zato pred nadaljevanjem sezone svetovnega pokala še naprej gojim visoka pričakovanja. Najbrž je Klemen izbral tudi napačno taktiko, ko sva tekla zadnji krog, ker mu res nisem bil pripravljen prepustiti zmage. V Oberhofu sem doslej nastopal trikrat, tokrat bomo začeli s štafeto, kjer smo zmožni uvrstitve na mesta med prvo šesterico.

V ženski konkurenci je bila Teja Gregorin (1,0,2,0) praktično brez prave konkurence, saj je zmagala s prednostjo minute in 56 sekund pred Andrejo Mali (TSK Jub Dol) in tri minute in 19 sekund pred Tadejo Brankovič Likozar (TSK Merkur Kranj) na tretjem mestu. “Moja konkurenca so bili mlajši člani, ki so tekli isto razdaljo,” se je pošalila na zmagovalnem odru. “Tekaško res nimam težav, le streljanje sem želela zaključiti brez napake. Ne želim več razmišljati o tem, kdaj bom tudi v svetovnem pokalu stopila na stopničke za najboljše. Najbrž takrat, ko bom dovolj zrela za njih. Oberhof ni ravno moje najljubše prizorišče, je pa nedvomno posebno zaradi ogromnega števila obiskovalcev tekem. Včeraj sem bila na obisku pri Dijani Ravnikar in sva se šalili, če bi se nam pridružila v štafeti na svetovnem prvenstvu,” je še razkrila Gregorinova.

Moški del ekipe bo v Nemčijo že jutri popeljal trener Tomaš Kos, ki se mu bo z ženskim delom odprave v sredo neposredno pred moško štafeto pridružil še glavni trener Uroš Velepec. “Med prazniki smo imeli pet dni intenzivnih treningov, kjer smo se osredotočali predvsem na dejavnike, ki bi jih bilo še možno korigirati pri strelskih nastopih. Trudimo se ohraniti visok nivo tekaške forme, zato smo veliko časa namenjali tudi teku. Računamo na uspešno rezultatsko nadaljevanje sezone,” je zaključil Velepec.


Rezultati: Državno prvenstvo
Rezultati: Državno prvenstvo – absolutni rezultatiStart [foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment