Gregorinova in Malijeva do točk v Hochfilznu

Na vrhu ženske šprinterske preizkušnje v Hochfilznu so se znašle trenutno najhitrejše biatlonke svetovnega pokala. Zmagala je nosilka rumene majice Nemka Magdalena Neuner. Točke svetovnega pokala sta osvojili tudi obe slovenski predstavnici.

Teji Gregorin so nekaj preglavic povzročale predstave na strelišču, pa tudi tekaško ne dosega nivoja, kot smo ga vajeni pri njej. V preteklih dnevih jo je resda ujel manjši prehlad s povišano temperaturo in morda gre razloge za trenutno stanje iskati tudi v tem dejstvu. Enkrat je bila premalo natančna v položaju leže in enkrat v položaju stoje, zasedla pa je 21. mesto. “Na streljanju leže bi prav gotovo lahko zadela vse tarče, stoje pa se z zgrešenimi borim tudi na treningih. Na progi mi zmanjka energije, enostavno nimam prave moči in prav gotovo nisem takšna kot v mojih najboljših časih. Tu se še skriva tista rezerva, ki bi me lahko peljala višje in je morda tudi posledica prehlada. Streljanje pa je poglavje zase in tudi tam bo še boljše. Mora biti,” ostaja optimistična Teja Gregorin.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Andreja Mali je osvojila 28. mesto. Na strelišču je bila neuspešna le enkrat v položaju stoje.
Za današnji nastop nimam razloga za razočaranje kot tudi ne za navdušenje. Bolj mi ustrezajo hitrejše proge, tukaj pa so klanci zelo počasni. Vse skupaj je bilo povprečno, s streljanjem pa izgubljam preveč časa in dragocena mesta. Nastop zadostuje za trideseterico in takšno bo tudi izhodišče za zasledovanje. Večje priložnosti bom iskala tam, kjer bodo tudi pogoji bolj pisani meni na kožo,” je pojasnila Andreja Mali, ena izmed najstarejših tekmovalk v ženskem delu svetovnega pokala.

Strelske dosežke slovenskih predstavnikov je pokomentiral trener Tomaš Kos: “Šprinta res nista bili naši optimalni tekmi in nista potekali tako kot smo pričakovali. Še posebej zaradi dejstva, ker bi jih lahko šteli dvojno zaradi vpliva zaostankov na zasledovanje. Večina se jih je sicer uvrstila naprej, vendar pa bi bili zaostanki lahko manjši in le upamo lahko, da se bodo jutri uspeli prebiti v ospredje podobno kot na Švedskem. Naša glavna težava danes je bila, da so se tekmovalci želeli dokazati in so premalo pozornosti posvetili prihodu na strelišče, na kar smo jih še posebej opozarjali. Tekaški tempo so držali predolgo in so prihajali na strelišče premalo osredotočeni in umirjeni. Zaradi tega niso streljali v ritmu in položaju kot so ga navajeni s treningov. Na jutrišnjih tekmah se bo najbrž teklo bolj v skupini in tam se je potrebno prilagoditi tempu sotekmovalcev oziroma iskati svoje priložnosti za napredovanje, ki pa se pogosto odloča prav na strelišču.


Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Čeprav je Magdalena Neuner na včerajšnji novinarski konferenci napovedala, da po letošnji sezoni zaključuje tekmovalno kariero, se ni to prav nič poznalo na njenem današnjem nastopu. Brezhibno je opravila na strelišču in se s prednostjo skoraj petnajstih sekund že šestindvajsetič v karieri in drugič letos zavihtela na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Tam sta ji družbo delali še lanska skupna zmagovalka svetovnega pokala Kaisa Mäkäräinen in Rusinja Olga Zaitseva. Obe sta zgrešili po enkrat leže, kar pa je vseeno zadostovalo, da sta prehiteli strelsko natančnejšo Švedinjo Heleno Ekholm na četrtem mestu.

Žensko zasledovanje (10 km) jutri ob 14. uri bo prav gotovo spet odlična in obenem zadnja priložnost slovenskih biatlonk za osvajanje novih točk svetovnega pokala v Hochfilznu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hochfilzen :. Sprint (ž)


Leave a Comment