Gregorinova na robu deseterice

Ženska šprinterska preizkušnja v Anterselvi-Antholzu je kljub zgrešeni tarči pripadla vodilni v skupnem seštevku Nemki Magdaleni Neuner. Najboljša Slovenka Teja Gregorin je bila z 11. mestom za las ob deseterico.

Gregorinova je že drugič letos zadela vseh deset tarč in z nekoliko spremenjeno tekaško taktiko prišla do druge najboljše uvrstitve sezone. “Res sem začela tekmo v prvem krogu hitreje kot ponavadi, zato sem tudi plačala nekaj davka v drugem in tretjem krogu in sem zaradi tega tudi malo razočarana. Imela sem konkurenčen material, vendar sem tekaško pač trenutno na tej ravni in kljub stoodstotnemu izkupičku na strelišču, se nisem uspela uvrstiti med deseterico. Kot bi mi zmanjkalo moči, da bi lahko tekmo na takem nivoju zdržala do konca. Temu se bo treba posvetiti doma predno odidemo na skandinavski del svetovnega pokala. Strelska forma je stabilna že vse od novega leta in morda se sedaj počutim na strelišču le še bolj suverena, zato tudi na tekmi s skupinskim štartom ne bi smelo biti težav. Dan počitka brez štafetnega nastopa bo dobrodošel, da se lahko dodobra pripravim za nedeljsko tekmo,” je bil komentar Teje Gregorin.

Nemalo težav pa je imela na strelišču Andreja Mali, ki je resda zgrešila le enkrat (0,1), vendar je zaradi tehničnih težav s puško porabila za prvih pet strelov več kot minuto in pol časa. Tekmo je zaključila na 71. mestu. “Na streljanju leže nisem popolnoma nič videla skozi okular in prva dva strela sem oddala bolj na slepo. Poskušala sem ga očistiti s pihanjem, vendar ni kaj dosti pomagalo. Šele za zadnje tri strele sem uspela toliko očistiti namerilno napravo, da sem dokaj normalno streljala. Malenkost je namreč padal sneg in ta je najbrž botroval tem težavam. Škoda, ker sem se danes res dobro počutila, tudi v položaju stoje sem bila uspešna, zato je razočaranje še toliko večje,” je svoje probleme opisala Malijeva.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Zadovoljen sem s Tejinim pristopom, saj je začela tekmo brezkompromisno, tako kot smo se dogovorili. Tretjo sezono sem njen trener in vedno sem ji poskušal dopovedati, da je potrebno začenjati hitreje. Če si želiš osvajati stopničke, je potrebno aktivno priti do njih, ker one pač ne bodo prišle do tebe. Treba je začeti na polno, četudi na koncu ne zmoreš vedno popolnoma do konca zdržati visokega tempa. Zadnji krog redko lahko nadoknadiš toliko kot bi želel. Danes sta Neunerjeva in Domračeva res tekli izvenserijsko, zato se ne gre popolnoma primerjati z njima, proti drugim pa ni izgubila veliko. Zadovoljen sem z njenim napadalnim pristopom, čeprav trenutno še nima tiste optimalne tekaške forme. Že nekaj časa drži dokaj visok nivo, zmanjka pa ji še kakšne pol minute na tekmo. Andreja pa je žal imela smolo in to je tisto, kar si trener najmanj želi videti, da se zaradi tehnične napake izgubi 30 ali 40 mest na tekmi,” je povzel slovenska nastopa glavni reprezentančni trener Uroš Velepec.

Dober razlog za slavje so imeli v nemškem taboru, saj jim je Magadalena Neuner prinesla že svojo peto zmago v letošnji sezoni. Neuspešna je bila le enkrat v položaju stoje, kar pa je vseeno zadoščalo za 17,5 sekund prednosti pred drugouvrščeno Kaiso Mäkäräinen. Finska biatlonka je bila edina od trojice na stopničkah, ki je zadela vse tarče. Tretje mesto je odšlo v Belorusijo z Darjo Domračevo, ki je še enkrat dokazala, da je lahko najhitrejša v smučini, žal pa ne vedno najnatančnejša na strelišču, kjer sta ji ostali nepokriti dve tarči po streljanju leže.

Jutri ob 14.30 uri se bodo na šprintu pomerili še moški. Slovenska udeležba bo z Jakovim Fakom, Klemnom Bauerjem, Janezem Maričem, Vasjo Rupnikom in Petrom Doklom številčnejša od današnje ženske. “Naši fantje so nekoliko drugačni od deklet, zato pričakujemo napad na zmago. Za marsikoga je zmaga lahko tudi 15. mesto, kot na primer za Rupnika na Češkem, za Faka ali Bauerja pa so realne tudi stopničke. Vremenska napoved sicer obeta sneženje in otoplitev, zato upamo, da bomo našli material s katerim bomo lahko konkurenčni najboljšim,” je bila še napoved Velepca.


Rezultati: Svetovni pokal .: Anterselva


Leave a Comment