Gregorinova na tretjem streljanju ob (še) boljšo uvrstitev

Skupinski štart za ženske je na domačem dvorišču v Oslu pred kraljem Haraldom V. prinesel novo zmago Norvežanki Tori Berger, ki je že enajstič v sezoni stopila na najvišjo stopničko. Teja Gregorin se je z devetim mestom po fotofinišu znova uvrstila med najboljših deset.

Še boljšo uvrstitev je Gregorinova nekoliko nesrečno zastreljala na prvem strelskem postanku stoje, kjer je zgrešila kar trikrat. To so bile tudi njene edine strelske napake, zato je bila grenkoba ob izgubljeni priložnosti še toliko večja. Pred tem se je s tekmicami borila za stopničke na četrtem in petem mestu. “Težko rečem, kaj je šlo zares narobe. Morda le zbranost ni bila takšna, kot bi morala biti. Bolje bi bilo, če bi zgrešila po eno tarčo na vsakem streljanju, kot pa tri na enem postanku. Izkušenj imam dovolj, torej ni pravega opravičila za takšno strelsko predstavo. Na zadnjem streljanju sem bila zato še bolj pozorna, predstavljala sem si, da za menoj stoji strelski trener Tomaš in mi daje navodila, ki sem si jih sama ponavljala v glavi. Vsak strel je bil natančno pomerjen in izstreljen. Seveda v zadnjem krogu ni bilo več možno narediti nemogočega, zato sem samo šprintala, da bi ujela čim več tekmovalk pred menoj. Tekaška forma, ki je očitno spet zelo dobra, mi je tako omogočila boj za deseterico. Takšni nastopi so vendarle napredek od lani, manjka pa ‘pika na i’, ker še vedno nisem dosegla stopničk,” je ob slovesu od Norveške ugotavljala Teja Gregorin.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Na legendarnem Holmenkollnu, pred 25.000 gledalci, je vsaka uvrstitev med najboljših deset krasen rezultat. Teja je prikazala odličen tek, imela je odlično pripravljene smuči, vendar ni izkoristila priložnosti, ki se ji je ponudila. Kar tri zgrešene tarče na enem streljanju so vsekakor preveč. Ali si je nadela prevelik pritisk, da mora zadeti, ali ji je po glavi rojilo še kaj drugega, so možne razlage, kajti zadnje streljanje stoje je bilo spet popolno. Takšnih priložnosti v sezoni ni veliko in takrat jih je pač potrebno zagrabiti, druge formule za uspeh ni,” je pojasnjeval glavni trener Uroš Velepec.

Najboljša biatlonka letošnje zime je očitno brez prave konkurence vse od svetovnega prvenstva. Na domačem prizorišču je pobrala vse tri zmage, saj se je tudi po dveh zgrešenih tarčah (0,0,0,2) na današnjem zadnjem streljanju, ponovno povzpela na najvišjo stopničko. Drugouvrščena Slovakinja Anastazija Kuzmina (0,2,0,0) jo je v ciljni ravnini lahko samo še gledala v hrbet, medtem ko je iz ozadja s tremi nepobeljenimi tarčami (0,1,2,0) napadla tretje mesto Belorusinja Darja Domračeva.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je prednost še povečala neulovljiva Bergerjeva (1069 točk), druga je Domračeva (748 točk) in tretja Nemka Henklova (699 točk). Gregorinova zapušča Oslo kot štirinajsta (518 točk), Malijeva pa je trenutno štirideseta (105 točk).

Prva zmaga za Čeha Moravca, Fak 16.

Moški skupinski štart je postregel z manjšim presenečenjem, saj je Čeh Ondrej Moravec v zadnjem krogu uspel odbiti napad najboljšega biatlonca letos, Francoza Martina Fourcada in si na ta način izboriti prvo zmago svetovnega pokala v karieri. Jakov Fak je 15-kilometrsko tekmo končal na 16. mestu.

Moravec je zgrešil le eno tarčo (0,0,0,1), Fourcade pa je nabral v kazenskem krogu kar 450 dodatnih metrov (1,0,0,2). Na tretjem mestu se je tudi nekoliko nepričakovano znašel mladi Nemec Erik Lesser (0,0,1,0), ki je bil v zaključnem finišu boljši od bolj izkušenih Američana Burkea, Rusa Makovejeva in Ukrajinca Derižemlje


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Edinega slovenskega predstavnika na tekmi je od vodilnih oddaljilo že prvo streljanje, ko je moral zaviti v kazenski krog. Drugič leže je šlo brez težav, prav tako pa tudi zadnjič v položaju stoje; pred tem pa je moral po prvem streljanju stoje še dvakrat v kazenski krog. “Res, leže bi bila potrebna ‘ničla’, vendar se je veter naenkrat umiril in razmere so se spremenile glede na tiste med nastrelitvijo. Stoje pa je bilo premalo zbranosti, padel sem v nekakšno stanje, ko sem bil z mislimi na progi namesto na strelišču. Zadnje streljanje je bilo spet pravo nasprotje tega, zato tudi vse zadete tarče. Žal je bilo skupaj preveč zgrešenih, da bi jih lahko nadoknadil s sekundami na progi. Brez teh pomanjkljivosti bi bil lahko izid bistveno boljši. Pravzaprav bi moral biti, ker zmorem več. Ko sem si pred sezono ustvarjal cilje za vsako prizorišče posebej, sem si želel tudi v Oslu stati med prvimi tremi, kar pa se glede na stanje, v kakršnem sem prišel na Norveško, žal ni uresničilo. Od obeh naslednjih prizorišč bom zato poskušal odnesti čim več. Največja naloga za Soči bo poleg vrhunskih rezultatov, še pridobivanje dobrih občutkov in akumuliranje čim večjega števila informacij, ki bodo potrebne za kasnejšo vizualizacijo tekmovališča med pripravami na olimpijske igre,” je bil Jakov Fak z mislimi že na naslednjih postajah svetovnega pokala.

Biatlonke in biatlonci se namreč jutri selijo v Rusijo, kjer jih čakata še dve prizorišči. Prvi bo na vrsti olimpijski Soči, kjer bodo naslednji konec tedna na Krasnaji Poljani premierne tekme biatlonskega svetovnega pokala, za zaključek pa se bodo teden dni kasneje preselili še v sibirski Hanti Mansijsk. Slovenska ekipa ostaja predvidoma vse do konca sezone v nespremenjeni zasedbi.

Pred nadaljevanjem kaže skupni vrstni red moškega svetovnega pokala naslednjo sliko. Premočno vodi Francoz Martin Fourcade (1012 točk), drugo mesto je kljub odsotnosti v Oslu obdržal Norvežan Emil Hegle Svendsen (751 točk), tretji pa je slovenski predstavnik Jakov Fak (650 točk). Klemen Bauer zaseda 37. mesto (185 točk), Peter Dokl pa 76. (20 točk).


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Oslo :. Skupinski štart (m)
Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Oslo :. Skupinski štart (ž)


Leave a Comment