Gregorinova svetovna prvakinja še v zasledovanju, Bauer do srebra

Teja Gregorin je zlati kolajni s šprinta danes dodala še zlato v zasledovanju. Za več kot 21 sekund (0,0,1,0) je pokorila vso konkurenco in se že drugič v dveh dneh povzpela na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Njen uspeh je z izvrstnim 2. mestom na moški tekmi dopolnil Klemen Bauer (1,0,1,1), ki je zaostal le za nemškim veteranom v belgijskem dresu Michaelom Roeschem.


Teja Gregorin je še drugič postala svetovna prvakinja [foto: Biatlonska zveza Slovenije]

Gregorinova je vodila praktično od štarta do cilja in le pred zadnjim strelskim postankom je pred sebe spustila ukrajinsko biatlonko Valj Semerenko. Ihanka je zadela vseh pet tarč, Ukrajinki pa je roka zadrhtela ob četrti tarči in zmaga je bila s tem zagotovljena slovenski predstavnici. Drugo mesto je tako pripadlo Semerenkovi (1,0,1,1), bron pa je ponovno osvojila Kitajka Jialin Tang (1,0,1,0).

Taktični nastop

Strelsko sem se danes počutila še najbolje od vseh treh dni tekem, zato sem bila tudi precej suverena na zadnjem streljanju. Valj sem pred tem nekoliko taktično spustila pred sebe, saj sem bila prepričana, da bom v neposrednem dvoboju in na drugi poziciji lahko še bolj skoncentrirana, saj bom imela stvari pod nadzorom. Streljanje pred tem sem namreč sama naredila napako, zato je bila to tudi edina tarča, ki je ostala nepodrta. Tekaško je Ukrajinka sicer v tem trenutku najbrž vsaj pol minute boljše pripravljena, vendar so se moji letošnji treningi pričeli kasneje in tudi bolj narobe bi bilo, če bi bila sedaj že na vrhuncu forme, saj smo šele pričeli z njenim stopnjevanjem. Posebnega proslavljanja, čeprav bomo danes ostali še v Rusiji, najbrž ne bo, temveč šele ko se vrnemo domov,” je v smehu zaključila dvakratna svetovna prvakinja Teja Gregorin.


Andreja Mali [foto: Biatlonska zveza Slovenije]

Z dobro predstavo in 6. mestom je tekmo zaključila Andreja Mali (2,0,1,1). Začela je sicer nekoliko bolj zadržano, saj je na prvem streljanju pustila nepokriti dve tarči, zaradi česar je za dve mesti nazadovala. Nato pa je zadela vse tarče na zadnjem ležečem streljanju in zgrešila le po eno na vsakem stoječem strelskem postanku ter prečkala ciljno črto štiri mesta boljše kot včeraj.

Bauer do srebrne medalje

Na moški tekmi si je precejšnjo prednost na zadnjem strelskem postanku ustvaril Michael Roesch (2,0,0,0), ki je nato z zmanjšanim tempom lahko pretekel zadnji krog. Tudi sicer je tekma minila predvsem v znamenju bojev med nemškim veteranom v belgijskem dresu in ostalimi zasledovalci, med katere se je po dveh strelskih nastopih uspešno vmešal slovenski predstavnik Klemen Bauer. Slednji se je že pred polovico tekme zavihtel na tretje mesto, pred zadnjim strelskim postankom pa napredoval na drugega. Ker je moral po streljanju zaviti v kazenski krog, ga je prehitel strelsko brezhiben Bolgar Krasimir Anev (0,0,0,0), vendar mu je Ihanec z obrestmi vrnil v tekaškem delu zadnjega kroga in pred njim pritekel skozi cilj na odličnem 2. mestu (1,0,1,1).


Klemen Bauer se je razveselil srebrne medalje [foto: Biatlonska zveza Slovenije]

Strelsko sem poskušal realizirati vse tisto, kar mi včeraj še ni povsem uspelo. Tu mislim predvsem na streljanje stoje in še posebej na zadnji postanek, kjer je pritisk ponavadi največji. Po treh zadetih tarčah sem vedel, da je položaj očitno dober in kljub četrti, ki je ostala nepokrita, sem se zbral še za peti strel. Četrte tarče mi sicer povzročajo največ preglavic in tu bo potrebno še delati na psihološki pripravi. Tekaški del pa je tudi poglavje zase, saj še nisem v pravi formi, zato sem zadnji krog kar trpel, a vseeno uspel prehiteti in se otresti Bolgara Aneva, ki me je v zadnjem vzponu poskušal še enkrat napasti. Čeprav sem lani na zasledovalni tekmi poletnega svetovnega prvenstva v Forni Avoltriju zmagal, je bila tokratna srebrna kolajna osvojena bistveno težje, saj je tudi konkurenca neprimerno hujša in mi bo zaradi tega najbrž tudi bolj ostala v spominu. Imeli smo dober test, sedaj pa pogumno naprej proti zimski sezoni,” je po tekmi že razmišljal Klemen Bauer.

Drugi slovenski predstavnik Lenart Oblak je imel več težav na strelišču (3,2,2,1), vendar je tekmo vseeno zaključil na 26. mestu in s tem izboljšal svojo šprintersko uvrstitev za štiri mesta.

Tudi mlada Urška PojeTjumen v Sibiriji. Slovenska odprava se vrača v Slovenijo z letalom v ponedeljek v poznih popoldanskih urah.

Leave a Comment