Izjemen nastop Faka za tretje mesto v Anterselvi

Italijanska Anterselva je gostila prvo izmed šestih tekem IBU svetovnega pokala. Biatlonci so nastopili na sprinterski tekmi in bili priča pravim zimskim razmeram. Na startu je bila tudi četverica Slovencev, saj je Klemen Bauer zaradi slabega počutja preizkušnjo izpustil.

Izmed naših fantov se je prvi na pot podal Jakov Fak, ki je s startno številko 48 nastopil za vsemi tekmeci, ki so zasedali najvišja mesta na lestvici svetovnega pokala. Jakov je bil v prvem krogu med hitrejšimi tekači, po strelskem nastopu, na katerem je bil nezgrešljiv pa je prevzel vodstvo s 6.6. sekunde prednosti pred Nemcem Simonom Schemppom, ki je prav tako pokril pet tarč.


Jakov Fak se je razvesel tretjega mesta [foto: Tomaž Šušteršič]

Prvi štirje streli na drugi postaji so bili za našega biatlonca prav tako uspešni, zadnji naboj pa nato ni našel tarče, kar je pomenilo, da se je Jakov v zadnji krog odpravil kot tretji, s 17.9 sekunde slabšim časom od Schemppa. Po novi odlični predstavi na smučeh je ciljno črto prečkal s tretjim najboljšim časom, njegov zaostanek za vodilnim pa je znašal 20.1 sekunde.

Tudi trojica naših biatloncev, ki se je na 10-kilometrsko pot podala kasneje, je svojo nalogo na prvem strelišču opravila vrhunsko, saj je zadela vseh pet tarč. Lenart Oblak je bil na polovici tekme 58., Rok Tršan 66., Peter Dokl pa 73. Fantje so nato blesteli tudi v streljanju v stoje in skupaj pokrili kar 15 tarč. Tršan se je na zasledovalno preizkušnjo uvrstil s 53. mestom, medtem ko je Oblak za sobotno tekmo na 61. mestu zaostal samo dve desetinki sekunde. Dokl je bil na koncu 69.

Vrh lestvice se do prihoda zadnjega tekmovalca v cilj ni spremenil. Do zmage je prišel Schempp, ki je za 14 sekund ugnal prav tako strelsko 100-odstotnega Rusa Evgenija Garaničeva, Fak pa je tretjič v sezoni prišel na stopničke. Pred vzponom na zmagovalni oder je rekel: ″S tem zgrešenim strelom sem verjetno podaril prvo mesto, a na strelišču se nisem počutil najbolje, kar je bil glavni problem. Nekako sem imel čuden občutek. Če na treningih vse zadanem, zna biti potem na tekmi malo slabše,mogoče bi moral prej več zgrešiti.

Na novinarski konferenci po podelitvi je nato dejal: ″S stopničkami sem zelo vesel, upam pa da bom v nadaljevanju sezone še kakšno mesto višje. Zelo sem jezen zaradi zadnjega strela, drugič se bom moral odrezati bolje, čestitam pa Simonu, ki je bil danes boljši. Na tekmi je bilo nekoliko drugače kot na nastrelitvi, saj se je sonce dvignilo, veter pa je spremenil smer in mislim, da so nižje startne številke tudi zato zgrešile strele. Številke okoli mene so imele možnost videti spremembe v pogojih na strelišču in so se bolje odzvale nanje. Pogoji na progi so bili isti za vse, saj so proge odlično pripravljene.


Rok Tršan [foto: Tomaž Šušteršič]

Za tem je spregovoril še nekaj besed o naslednji preizkušnji: ″O tekmi bom razmišljal jutri, danes se bom še malo veselil. Dve leti nazaj sem najprej osvojil bronasto medaljo nato pa srebrno in če bo tudi zdaj tako, bo kar v redu,″ za tem pa je komentiral še izjavo Simona Schemppa, ki je prav tako dejal, da je dobil zmago v dar: ″Res je, da sem bil danes hiter na progi, a kot sem rekel je za zmago treba vse zadeti.

Jutri bodo v Anterselvi na sprintu nastopile biatlonke, med njimi tudi Teja Gregorin in Andreja Mali, medtem ko na startu ne bo Anje Eržen in Urške Poje. Vodja panoge biatlon Tomaž Šušteršič je pojasnil razloge za odsotnost mlajših biatlonk na naslednjih tekmah: ″Anja se je že v času tekem v Ruhpoldingu borila z lažjo virozo. Ta jo je do zdaj precej oslabila, po treningih v Anterselvi pa je padla odločitev, da je bolje, da pred bližajočim se evropskim prvenstvom odpotuje domov, se odpočije in pozdravi. Zelo nam je žal, da tu ne bomo imeli ženske štafete. Čeprav je Urška naredila kvalifikacije za to tekmo in prišla v Anterselvo, bo tukaj ostala brez nastopov, saj ne bo startala na sprintu. Tu bo s trenerjem naredila nekaj intenzivnih treningov pred nastopom na Olimpijskem festivalu evropske mladine.

Šušteršič je nato spregovoril še o stanju Bauerja: ″Klemen je navkljub vročini pripotoval v Anterselvo in danes opravil trening. Žal je bilo njegovo počutje takšno, da smo se odločili, da ne bi bilo dobro, da bi nastopil v takšnem stanju. Po posvetu z zdravniki smo se nato odločili, da izpusti tudi štafeto, saj mu je vročina pobrala preveč moči. Nanj še zelo računamo v zadnji tretjini svetovnega pokala in na svetovnem prvenstvu. Odločitve so takšne, mogoče se komu zdijo neracionalne, a na prvem mestu je zanesljivo zdravje. Že kar nekajkrat smo videli, da so imeli športniki, ki so nastopili na pol oboleli, na koncu več škode kot koristi. Te odločitve so bile tehtne in premišljene.

Leave a Comment