Jakov Fak med novinarje?


Jakov Fak in Peter Kauzer [foto: Črt Slavec]

Pokljuko je včeraj obiskal odlični slovenski kajakaš Peter Kauzer. Aktualni evropski prvak je vsestranski športnik in predvsem velik ljubitelj biatlona, zato se je z veseljem odzval povabilu športnega uredništva Televizije Slovenija.

Danes, pred začetkom sprinterske tekme, smo tako lahko videli še en zanimiv prispevek v sklopu pokljuškega dogajanja. “Biatlon mi je všeč že zelo dolgo in ga podrobno spremljam. Tako kot kajak, je tudi ta šport nepredvidljiv. Vem, koliko truda vložijo tekmovalci, potem pa jim načrte prav hitro lahko odpihne veter.” Peter tokrat takih težav na strelišču ni imel, divjevodaš je pravzaprav pokazal, da po naravi ni samo divji. S puško v roki mu je šlo odlično, podrl je dve tarči in le eno zgrešil, dobro pa se je znašel tudi na tekaških smučeh: “Zelo rad tečem, in če mi pozimi dopušča čas, naredim kar nekaj kilometrov. Streljal pa nisem prvič, enkrat sem namreč že poizkusil med študijskimi obveznostmi. Takrat sem zadel štiri tarče od petih, a bile so tiste malce večje.

Kauzer ima v biatlonskih vrstah ogromno prijateljev in ob prihodu na Pokljuko so se ga zelo razveselili. Vsi so zaposleni v Slovenski vojski, zaradi tekem in treningov pa se ne vidijo prav pogosto, zato so takšna presenečenja toliko slajša. Fantje so mu hitro priskočili na pomoč pri izposoji opreme in mu dali nekaj koristnih nasvetov.

Edini, ki “Perota” še ni poznal, je bil Jakov Fak, a se je že po nekaj uvodnih stavkih kar sam javil, da bi z njim opravil intervju. In tako je bilo vse skupaj še bolj sproščeno. Medtem ko smo poslušali zanimive izjave Kauzerja, pa smo kaj hitro ugotovili, da bi po končani karieri Jakova morda lahko zaposlili v kateri izmed medijskih hiš. “To je bila najlepša novinarska izkušnja v moji karieri. Upam, da imam nekaj potenciala. Sicer pa je Peter super fant. Spoznal sem ga šele danes in hitro sva se ujela. Dobro mu je šlo na strelišču in malo se že bojim za svoje mesto v štafeti,” je v šali povedal Jakov. Tudi Peter je za novega prijatelja našel nekaj lepih besed: “Res je model. Pa kako dobro govori slovensko. Fenomenalen je.

Hrastničan bo zdaj še močneje stiskal pesti za naše fante, prav dobro pa se spominja tudi obiska prve biatlonske tekme: “Pred štirimi leti sem bil na Pokljuki, ko je Tadeja osvojila tretje mesto. Upam, da jim kaj takega uspe tudi letos. Ko jim ne gre, postanem živčen. Sem namreč strasten navijač. Če bi kadil, bi zagotovo prižgal kako cigareto.

Peter je ob koncu povedal še, da zelo spoštuje Norvežane: “Ole Einar Bjoerndalen je legenda, alfa in omega biatlona. Tudi Emil Hegle Svendsen je dober. A tudi najboljši zgrešijo.” Tako kot včasih spodleti tudi svetovnemu prvaku iz leta 2009. A saj veste, Peter se zna pobrati. Januarja že odhaja v Avstralijo, spomladi pa bomo spet lahko navijali zanj. Vse dobro so mu zaželeli tudi biatlonci, z Jakovim Fakom na čelu, ki je včeraj sprejel še lepo povabilo na kajakaši preizkus: “Seveda bom šel. Še nikoli nisem veslal na divji vodi. Upam, da bom preživel. Nekje bom že izplaval.” In takrat mu bo zagotovo roko ponudil kralj brzic, Peter Kauzer.

Leave a Comment