SP: Jakov Fak na stopničkah v zasledovanju


Jakov Fak [foto: Klemen Zibelnik]

Moška zasledovalna 12,5-kilometrska tekma je sklenila uvodne biatlonske preizkušnje sezone v švedskem Östersundu. Fantastičen rezultat je prvič v slovenskem dresu s tretjim mestom dosegel Jakov Fak. Triindvajsetletnik, ki je šele enajst dni imetnik slovenskega potnega lista, je prvič v karieri na tekmi svetovnega pokala stopil na zmagovalne stopničke.

Izkazal se je predvsem na streljanjih stoje, kjer je zadel vse tarče in do cilja obranil tretje mesto, na katerega se je zavihtel po zadnji strelski predstavi. Z dobrim tekaškim tempom je ohranil prednost pred Norvežanom Boejem, ki je bil njegov najtesnejši zasledovalec v zadnjem krogu. “Škoda za zgrešene strele leže, sicer bi bilo najbrž še boljše. Seveda sem vseeno zelo zadovoljen, to je eden mojih največjih dosežkov poleg kolajn na svetovnem prvenstvu in na olimpijskih igrah. Lepo, da se je tako razpletlo. Zelo sem bil sproščen pred tekmo in s trenerjem sva se dogovorila, da bom poskušal čim bolj uživati v tekmovanju. Nisem preveč razmišljal o možnih scenarijih, želel sem ostati zbran in le prenesti znanje s treninga na tekmo. Ekipa res funkcionira brezhibno in brez tega bi bilo težko dosegati takšne rezultate. Nisem še povsem dojel te situacije, ko se redno uvrščam med najboljše,” je še dodal Jakov in odhitel pakirati prtljago za povratek v domovino.

Štirinajstega štartnega izhodišča pa na žalost ni uspel izkoristiti Klemen Bauer. Kljub hitremu teku je prevečkrat zgrešil na strelišču in osem kazenskih krogov (1,1,2,4) je bilo preveč za vidnejši dosežek. S 40. mestom je za las ujel točko svetovnega pokala. “Leže se je znašel v redu, na prvem streljanju stoje se je sicer trudil, vendar dvakrat ni zadel. Na zadnjem postanku pa je poizkusil s hitrejšim in bolj rizičnim streljanjem, ker ni imel več veliko za izgubiti, vendar se ni izšlo. Jakov pa je danes prikazal dve odlični streljanji. Padali so res lepi, šolski zadetki v središče in tudi njegov pristop, ko se povsem umiri in kljub pritisku zadeva v ritmu, je bil za učbenik,” je s strelišča, kjer ponavadi spremlja slovenske nastope, poročal Tomaš Kos.

Štiri mesta za Bauerjem je bil uvrščen Janez Marič, ki je sicer izboljšal šprintersko uvrstitev za tri mesta (1,0,2,2), vendar to ni bil rezultat, ki bi si ga želel Blejec. Do 57. mesta (3,2,2,2) pa je pritekel Vasja Rupnik.

Nepremagljiv je bil spet norveški dvojec Emil Hegle Svendsen in Ole Einar Bjoerndalen. Tokrat je slednji ugnal mlajšega kolega in prvič v sezoni stopil na najvišjo zmagovalno stopničko. Svendsnov up na zmago je pokopalo zadnje streljanje, kje je zgrešil tarčo več kot njegov učitelj in po dveh zmagah na otvoritvi sezone, se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

Karavana svetovnega pokala se naslednji konec tedna seli na avstrijsko Tirolsko v Hochfilzen, kjer bodo šprinterske, zasledovalne in štafetne tekme potekale od petka, 10. do nedelje, 12. decembra.


Rezultati: Svetovni pokal .: Östersund :. Uradni rezultati


Leave a Comment