Jakov Fak po naslovu: ″Imam nekaj talenta″

V finskem Kontiolahtiju smo videli še zadnji boj za odličja svetovnega prvenstva. Ob 16:15 se je začel skupinski start s tridesetimi najboljšimi biatlonci, med katerimi je bil seveda tudi Jakov Fak, kot tretji najboljši tekmovalec sezone. Tako kot pri ženskah nekaj ur pred tem, so na finskem prevladovali dobri pogoji za nastope


Jakov Fak je postal svetovni prvak [foto: Tomaž Šušteršič]

Tekmovalci so v prvem krogu tekli v zelo strnjeni skupini, v kateri je prišlo tudi do nekaj kontaktov, a brez večjih posledic. Na prvem streljanju je bilo 100-odstotnih dvajset tekmovalcev, med njimi tudi Jakov, tako da je z novim 3-kilometrskim krogom začel na desetem mestu. Naš biatlonec se je odlično odrezal tudi na drugem streljanju v leže in pokril pet tarč, enako uspešnih pa je bilo še trinajst tekmecev. Tokrat so bili enkrat nenatančni trije izmed številnih favoritov za medalje, Francoz Martin Fourcade, Rus Anton Šipulin in Nemec Simon Schempp. Vodil je Norvežan Johannes Thingnes Boe, Fak pa je na enajstem mestu zaostajal 12 sekund.


Jakov Fak je postal svetovni prvak [foto: Tomaž Šušteršič]

Na prvo streljanje v stoje je znova prišlo veliko tekmovalcev naenkrat, Francoz Simon Fourcade in Norvežan Ole Einar Bjoerndalen, ki sta pokrila vse tarče pa sta s preizkušnjo nadaljevala v vodstvu. Jakov je bil blizu, da ponovno zadane petkrat, a je zadnji naboj zletel mimo, kar je pomenilo, da je prišel na osmo mesto. Na zadnjem vzponu je skupaj z ostalimi, ki niso bili na streljanju 100-odstotni, z Norvežanoma Tarjeiom Boejem in Emilom Heglejem Svendsenom ter z Rusom Evgenijem Garaničevom ujel vodilne.

Z zadnjim strelskim nastopom je Jakov ponovno opravil vrhunsko in se v zadnji krog odpravil na četrtem mestu z 4.1 sekunde zaostanka za Bjoerndalnom, drugo mesto je zasedal T. Boe, tretji pa je bil Čeh Ondrej Moravec. Kakšen kilometer pred ciljem je Jakov začel narekovati hitrejši tempo, kateremu Norvežana nista bila kos, na zadnjem vzponu pa je začel s silovitim tekom, ki je Moravca izčrpal, tako da mu ciljni ravnini ni mogel konkurirati.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Fak je tako prišel do svojega drugega naslova svetovnega prvaka, prvega na skupinskem startu oziroma do sedme zmage v karieri, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa se je precej približal Šipulinu, za katerem trenutno zaostaja 22 točk. V boju za današnje tretje mesto je bil boljši Boe, ki je ugnal Bjoerndalna.

Ko sem zadel zadnjih pet tarč, sem razmišljal o temu, kako izpeljati zadnji krog, saj sem vedel, da sem najhitrejši. Nekaj razlike je bilo, a sem zaupal vase in želel taktično odteči še zadnji krog. Skupina se je bližala in vedel sem, da imam še nekaj moči. Mogoče sem startal malo prezgodaj, a pri temu tempu se nisem počutil dobro in sem hotel iti hitreje. Takšnega zaključka si nisem predstavljal, težko je bilo. Najtežje se je zbrati na koncu, ko so že vse priložnosti mimo, a očitno imam nekaj talenta za ta šport,″ je po tekmi dejal Jakov Fak.

Leave a Comment