Jakov Fak pred domačimi navijači šesti

Rus Anton Šipulin je na zasledovalni preizkušnji z odličnim tekom in enim zgrešenim strelom pridobil mesto in se zavihtel na najvišjo stopničko odra za zmagovalce ter slavil prvo zmago letos in peto v svetovnem pokalu. Drugo mesto je osvojil zmagovalec sprinta Šved Bjoern Ferry, na tretje pa se je s šestega povzpel Norvežan Ole Einar Bjoerndalen. Jakov Fak je z dvema zgrešenima streloma leže napredoval na šesto mesto, Klemen Bauer je bil s štirimi kazenskimi krogi 18., Janez Marič pa je z devetimi zgrešenimi streli osvojil 54. mesto.

Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak je bil zadovoljen s svojim nastopom, a skok povsem na vrh mu zaradi dveh zgrešenih strelov ni uspel, kljub temu, da je dosegel drugi tekaški čas. V ciljnem sprintu se je za peto mesto boril z Avstrijcem Dominikom Landertingerjem, a mu ga ni uspelo premagati: “Vedel sem za taktiko Landertingerja. Hotel je ostati zadaj cel del proge, a morala bi si deliti delo. Na koncu me je premagal. Mu bom jutri že vrnil. Veliko bolj sem zadovoljen, čeprav mi ni uspelo to, kar sem hotel. Tisti premik pa je narejen.


Jakov Fak je prejel priznanje za šesto mesto [foto: Črt Slavec/OK Pokljuka]

Bauer štirikrat mimo

V težkih vetrovnih pogojih na strelišču je Klemen Bauer zgrešil štiri tarče in svojo sprintersko uvrstitev poslabšal za eno mesto: “Zanimiva tekma. Spet nas je spremljal močan veter na strelišču. Danes bi bil pravi čudež, da bi spet ustrelil ničlo. Štirje zgrešeni streli niti niso tako slabi v teh razmerah. Še vedno sem čutil posledice prehlada. Proga je zahtevala vso pozornost med celo tekmo, časa za sprostitev ni bilo. Bila je zelo hitra smučina. Sem zadovoljen, 18. mesto ni slabo.

Z nastopom svojih najboljših varovancev je bil zadovoljen tudi glavni trener Uroš Velepec: “Sigurno je Fak naredil odlično tekmo. Tekaško je bil suveren, držal se je načrta, da ni napadal. Oddirkal je taktično perfektno. En strel je šel narobe. 52 sekund bi se dalo zmanjšati, če bi bil brezhiben na strelišču. Tisti na vrhu pač niso grešili. Če bo Fak v takšen stanju kot danes, bo jutri kreiral vrh. V zadnjem krogu je bila pomembna taktika. Težje je sprintati, če so trije na kupu. Klemen Bauer je naredil zelo lepo dirko, žal šel z dvema zgrešenima streloma z zadnjega streljanja. Malo bomo še preračunavali točke, in upamo, da bomo jutri imeli na startu dva tekmovalca.

Da so bile razmere za tekmo težke, je potrdil tudi zmagovalec Šipulin: “S tekom sem zelo zadovoljen, prav tako s streljanjem. V vetru je bilo res težko. Danes je lep dan. Po olimpijskih igrah sem našel formo, sezono želim končati čim bolje in se prebiti med najboljše tri na svetu. Današnja zmaga je najlepše presenečenje za vso ekipo.


Klemen Bauer [foto: Črt Slavec/OK Pokljuka]

Ferry končuje kariero

Kljub odlični formi in rezultatom je švedski veteran Ferry potrdil, da po koncu sezone končuje kariero: “Sem 100 % prepričan, da bom nehal. Veliko sem treniral, še nikoli tako trdo v karieri, kot tokrat. Najbrž je to glavni razlog, da sem tako pozno prišel v pravo formo. Škoda, ker se to ni zgodilo že na olimpijskih igrah. Sem zelo vesel, da sem v tako dobri formi tukaj na Pokljuki.” Za razliko od Ferryja pa je pred dnevi kariero za dve leti podaljšal zimzeleni Bjoerndalen: “Dobro se počutim, tudi tekma mi je šla dobro. Zadovoljen sem s streljanjem, pa tudi s smučmi, čeprav sem se na njih počutil bolje v četrtek. Ne verjamem, da je med mladimi in izkušenimi velika razlika. Mladi so zelo dobri, mi smo bolj izkušeni. Že dolgo časa smo v tej igri in smo mogoče malo pametnejši, toda mladi ves čas pritiskajo na nas.

Po prvem strelskem nastopu je bil v vodstvu Nemec Arnd Peiffer, ki je pokril vseh pet tarč, enako uspešna sta bila tudi Norvežan Ole Einar Bjoerndalen na drugem in Francoz Martin Fourcade na tretjem mestu. Jakov Fak je strelišče z eno napako zapustil kot 17., Klemen Bauer kot 19. Na drugem strelskem postanku jo je veter zagodel Nemcu Peifferju, ki je moral trikrat v kazenski krog. Vodstvo sta tako prevzela Rusa Anton Šipulin in Dmitrij Mališko, na tretje mesto se je povzpel Avstrijec Dominik Landertinger. Tudi v drugem poskusu leže je bil Fak enkrat nenatančen, v tretji krog se je podal s 15. mesta, Bauer pa je brez zgrešenega strela napredoval na 17.

S tretjim strelskim nastopom sta najbolje opravila ruska predstavnika, tako Mališko kot Šipulin sta pokrila vse tarče in se v četrti krog podala s prvega oziroma drugega mesta. Tretji je bil Bjoerndalen. Fak je z brezhibnim nastopom napredoval na 7. mesto, Bauer je ostal na 17. Po zadnjem strelskem nastopu se je zmaga že nasmihala Šipulinu, ki je bil še enkrat stoodstoten, na drugo mesto je skočil zmagovalec sprinta Ferry, tretje mesto je zadržal Bjoerndalen. Fak je tudi v drugo v stoje podrl vse tarče in se je v zadnji krog podal s šestega mesta, Bauer je kljub dvema kazenskima krogoma zadržal 17. mesto. V zadnjem krogu se je Fak z Avstrijcem Landertingerjem boril za peto mesto, a je bil Avstrijec za 0,3 sekunde hitrejši.

Organizatorji so odlično pripravili progo, bila je zelo ledena in hitra, ter enaka za vse nastopajoče.


Rezultati: Svetovni pokal.: Pokljuka :. Sprint (m)


Leave a Comment