Košir po padcu v polfinalu na koncu četrti


Žan Košir je za las zgrešil medaljo [foto: Oliver Kraus/FIS]

Po uspešnih nastopih v kvalifikacijah smo v finalu paralelnega veleslaloma svetovnega prvenstva v kanadskem Stonehamu spremljali trojico naših deskarjev. Izkušnje Roka Flandra, bivšega svetovnega prvaka, in Roka Marguča, aktualnega podprvaka, ter forma zadnjega zmagovalca tekme svetovnega pokala Žana Koširja so bile lepe napovedi za slovenski pohod na kolajne.

Košir, ki je popoldne postavil drugi čas se je v osmini finala pomeril z Avstrijcem Antonom Unterkoflerjem, Marguč, ki je bil v kvalifikacijah 11., se je spopadel z Italijanom Rolandom Fischnalerjem, Flander pa se je kot 14. srečal z Aaronom Marchom, še enim Italijanom, ki je imel v kvalifikacijah tretji čas. Vsi naši fantje so bili v spodnji polovici razpredelnice.

V osmini finala izpadel Marguč

Flander je bil v prvem dvoboju boljši za 42 stotink, v drugo pa skozi celotno progo z odlično vožnjo držal prednost in ob napaki Italijana prišel v cilj kot prvi. Marguč je po slabšem začetku v prvi vožnji nadoknadil zaostanek in v cilj prišel le osem stotink kasneje kot tekmec. Ponovitev dvoboja je prinesla kar nekaj napak z obeh strani, žal pa Marguč zadnjih nekaj zavojev ni odpeljal najbolje in tako prišel v cilj za Fischnallerjem. Košir v uvodu ni startal najbolje, potem pa je po napaki Unterkoflerja prišel v vodstvo in ga obdržal do konca. Prednost pred drugo vožnjo je tako znašala 19 stotink, ki jih je Žan v drugo uspel še povečati in se brez težav uvrstil v četrtfinale.

V četrfinalu za Flandra usoden Fischnaller

Tretji par četrtfinala nam je prinesel dvoboj Flander-Fischnaller. Tekmovalca sta skoraj ves čas deskala eden ob drugem, zadnjih nekaj zavojev pa je bolje uspelo Italijanu, ki je s tem dobil pol sekunde prednosti. V drugo je Flander nastopil na modri progi in deskal odlično, kar pa ni bilo dovolj za napredovanje. Fischnaller ga je namreč ugnal za 0.24 sekunde.


Rok Marguč je nastopil v finalnih bojih [foto: Oliver Kraus/FIS]

Koširja od finala ločilo le 24 stotink

Naslednji Koširjev tekmec je bil Švicar Kaspar Fluetsch, ki pa proti našemu deskarji ni imel veliko možnosti. Žan je v prvo svojo nalogo opravil vrhunsko in v cilj prišel s prednostjo 96 stotink. Tudi druga vožnja je bila brez napak, tako da je imel naš deskar v prihodu čez ciljno črto kar 75 stotink prednosti pred Švicarjem. Naloga Žana v polfinalu je bila tako maščevanje v imenu ekipe, naš deskar se je namreč pomeril s Fischnallerjem. Tudi tokrat smo najprej spremljali zelo izenačeno tekmo, ki pa se je v prvem delu žal končala z izgubo ravnotežja in padcem Koširja nekaj deset metrov pred koncem. 28-letni deskar je moral tako v drugo stisniti zobe in startati sekundo in pol kasneje kot Italijan. Pogumen nastop bi ga kmalu pripeljal v finale, a je moral na koncu vseeno priznati premoč tekmecu. Za finalom je zaostal le 24 stotink sekunde.

V velikem finalu smo videli spopad Avstrijca Benjamina Karla in Fischnallerja. Slednji je bil tokrat počasnejši in moral zlato prepustiti Karlu. Še pred tem pa smo seveda videli malo finale, kjer se je Žan za bron boril z Vicom Wildom, ruskim tekmovalcem rojenim v ZDA. Prva vožnja se je končala z zmago Slovenca, ki je v zadnji nastop dneva odnesel 16 stotink prednosti. Tudi v drugo smo videli dobri vožnji obeh, je pa bila za odtenek boljša tista Wilda, ki je osvojil tretje mesto.

Popravni izpit na paralelnem slalomu

Košir, ki je pred dvema letoma na paralelnem veleslalomu v španski La Molini zasedel šesto mesto, je bil tako danes le za las oddaljen od medalje in uspeha kariere. Četrto mesto je vseeno izjemen rezultat, predvsem pa veseli dejstvo, da je v nedeljo na sporedu še paralelni slalom, ki je Žanova bolj priljubljena disciplina. Vodja ekipe svetovnega pokala Peter Kotnik je po tekmi dejal: “Škoda tistega padca v polfinalu, mislim, da si je malo poškodoval križ. Telo po tem ni več pustilo tako dobrih nastopov kot pred tem, toda tudi četrto mesto je odlično.” Dejstvo, da je slovensko deskanje v samem svetovnem vrhu sta potrdila tudi Flander in Marguč, ki sta na koncu zasedla osmo oziroma dvanajsto mesto.

Pri dekletih se je zlata veselila Nemka Isabella Laboeck, druga je bila Avstrijka Julia Dujmovits, tretja pa še ena Nemka Amelie Kober. Gloria Kotnik je končala na 33. mestu.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Stoneham (m)
Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Stoneham (ž)Rok Flander [foto: Oliver Kraus/FIS]

One Comment

  1. Pingback: Smucka.com – Marguč v Kanadi plesal na deski, priplesal do zlata

Leave a Comment