Marguč v Kanadi plesal na deski, priplesal do zlata


Rok Marguč je postal svetovni prvak [foto: Oliver Kraus/FIS]

Kanadski Stoneham je gostil še zadnji preizkušnji tega svetovnega prvenstva. Za medalje v paralelnem slalomu se je borilo šestnajst deskarjev in deskark. Slovenija je imela v moški konkurenci dva tekmovalca, ki sta uspešno nastopila v kvalifikacijami pred nekaj urami. To sta bila Rok Marguč in Jernej Demšar.

Jernej, ki je pred dvema dnevoma na paralelnem veleslalomu zasedel 28. Mesto, je danes na kvalifikacijah deskal precej bolje in postavil 16. čas. To pa je seveda pomenilo, da se je v osmini finala srečal z najboljšim iz kvalifikacij, v tem primeru z Avstrijcem Andreasom Prommeggerjem, enem izmed najboljših deskarjev zadnjih sezon. Izkušenejši tekmovalec je Jerneja ugnal v dveh vožnjah in napredoval v četrtfinale. Jernej je tako na koncu zasedel 16. mesto, tako da njegova najboljša uvrstitev na svetovnem prvenstvu še vedno ostaja deseto mesto iz Gangwona pred štirimi leti.


Zmagovalni oder [foto: Oliver Kraus/FIS]

Rus in Švicar brez možnosti

Prvi tekmec Roka je bil Rus Andrey Sobolev, ki je v finale odšel z 11. časom kvalifikacij. Rok je bil za Rusa pretrd oreh in se tako uvrstil naprej, naslednji tekmec pa je bil Švicar Kaspar Fluetsch. Naš deskar je bil boljši v prvi vožnji in si priboril 31 stotink naskoka, v drugo pa prav tako nastopil odlično in z veliko prednostjo ugnal Švicarja.

V polfinalu se je tako srečal s Prommeggerjem, ki je pred tem ugnal svojega rojaka in večnega tekmeca Benjamina Karla. Marguč je najprej nastopil na modri progi in se predvsem v drugi polovici nastopa odrezal zelo dobro, saj je pred drugo vožnjo dobil 51 stotink prednosti. Naš deskar je ostal zbran tudi na rdeči progi in z majhno prednostjo napredoval v finale. S tem je že presegel najboljši rezultat v tej disciplini, pred dvema letoma je bil v La Molini namreč tretji.

A vprašanje je bilo, če lahko preseže tudi srebrno kolajno iz istega prizorišča, ki jo je osvojil na paralelnem veleslalomu. Deskar, ki mu je stal na poti do zlata je bil Justin Reiter iz ZDA, ki je danes prav tako nastopal odlično, v polfinalu pa je premagal Italijana Rolanda Fischnallerja. Ta je v petek v polfinalu ugnal Žana Koširja.

Žan Košir, ki je v petkovem polfinalu padel na hrbet in na koncu osvojil četrto mesto, je danes v prvi kvalifikacijski vožnji nastopil dobro in postavil 15. čas, drugega nastopa pa potem ni opravil. Brez finala je ostal tudi naš najizkušenejši deskar Rok Flander, ki je odstopil na prvi vožnji.


Žan Košir [foto: Oliver Kraus/FIS]

Prava drama v finalu

Rok je veliki finale začel na rdeči progi. Približno polovico časa sta bila deskarja izenačena, potem pa je Američan nekoliko pospešil in si do cilja nabral prednost 48. stotink ter Roku s tem zadal težko nalogo. Druga vožnja je poskrbela za pravi triler. Naš deskar se je odlično boril in cel čas dihal Reiterju za ovratnik. Američan, ki je verjetno čutil, da se mu tekmec približuje, je nekaj zavojev pred koncem naredil napako, na kar je Rok zapeljal mimo njega in do zlata.

Roka je po tekmi v izteku proge o občutkih najprej povprašal Jesse Jay Anderson, kanadska legenda deskanja in olimpijski prvak. Naš deskar, ki se takrat verjetno še ni zavedal fantastičnega dosežka je dejal: “To je neverjetno. Zelo rad imam to progo in te pogoje. Kanada je zame popolna, zdaj sem prvak. Ne vem točno, kaj sem imel v mislih v zadnjih zavojih. Nekaj takega kot, ostani visoko, vse bo dobro. Vedel sem, da je modra proga hitrejša. Moral sem ostati močan, vedel sem, da mi bo uspelo.” Anderson ga je pobaral tudi o prihajajoči tekmi na Rogli, Rok pa si je zaželel: “Upam, da bo prišlo veliko ljudi, to bo najboljša dirka letos.

Pred Margučem sta naslov svetovnega prvaka osvojila že Dejan Košir in Rok Flander.


Jernej Demšar [foto: Oliver Kraus/FIS]

Pri dekletih najboljša Rusinja

Med deskarkami je naslov prvakinje odšel v Rusijo po zaslugi Ekaterine Tudegesheve. Srebro je pripadlo Patrizii Kummer, bron pa Nemki Amelie Kober. Gloria Kotnik je izpadla v kvalifikacijah in na koncu zasedla 22. mesto.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Stoneham :. Paralelni slalom (m)
Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Stoneham :. Paralelni slalom (ž)


Leave a Comment