Mäkäräinenova do zmage z izjemnim tekom, Gregorinova 27.

Pokljuka je gostila predzadnjo tekmo svetovnega pokala v biatlonu. 30 najboljših biatlonk se je pomerilo na prvem skupinskem startu sezone, ki ga je spremljalo več kot 6000 gledalcev. Pogoji za nastope so bili tako kot v preteklih dneh vrhunski, celotno kuliso na Rudnem polju pa je še polepšalo sončno vreme.

Preizkušnja nam je, kot se za skupinski start spodobi, prinesla zanimive spopade tekmovalk, kjer je bilo kandidatk za stopničke precejšnje število. Na koncu je z odličnim tekom v zadnjem krogu do zmage prišla Finka Kaisa Mäkäräinen, ki je pustila dve nepokriti tarči na tretji postaji v streljanju stoje. Druga je bila Francozinja Anais Bescond, ki je bila strelsko 100-odstotna, a morala priznati tekaško premoč Finki, tretja pa Belorusinja Nadežda Skardino, ki je prav tako pokrila 20 tarč.

Na skupinskem štartu je Slovenjo zastopala Teja Gregorin [foto: Anže Kacin/OK Pokljuka]

31-letna Finka je svoj zadnji nastop na Pokljuki ocenila: ″Zjutraj sem bila nekoliko utrujena in upala sem, da se podobno počutijo tudi ostale tekmovalke. Po tretjem streljanju, ko sem zgrešila dve tarči, sem vedela, da bom morala trdo delati in vse do zadnjega kroga sem mislila, da sem na tretjem mestu. Šele v zadnjem krogu so mi serviserji ob progi povedali, da je pred menoj le ena tekmovalka s šestnajstimi sekundami prednosti. Potrudila sem se jo ujeti in vse se je izšlo v najlepšem redu.

Edini slovenski predstavnici nastop ni uspel. Teja Gregorin je bila po polovici preizkušnje sicer na 14. mestu, saj je zgrešila le en strel na drugi postaji. Tretje streljanje se je izteklo isto, na zadnjem postanku, kjer se je pred domačo publiko želela izkazati in pridobiti kakšno mesto, pa je svoj cilj našel le en naboj. Ob aplavzu navijačev je v cilj pritekla kot 27-ta.

Po tekmi je naša najboljša biatlonka spregovorila o tekmovanju na Pokljuki ter o zadnjem strelskem nastopu stoje: ″Rezultati so bili zagotovo drugačni, kot sem pričakovala, saj sem tu želela prikazati dobre nastope, a to mi ni uspelo niti na eni tekmi. Treba bo narediti analizo, da vidimo, kaj je šlo narobe. Nisem podlegla domačemu terenu, pač pa forma ni bila takšna, kot bi morala biti. Pred zadnjim streljanjem sem vedela, da moram ustreliti ničlo, če hočem narediti en lep rezultat. Ampak v preveliki želji po tem sem naredila največjo napako, ki sem jo lahko.

Kaisa Mäkäräinen je s četrto letošnjo zmago, na Pokljuki je zmagala že lani, vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala samo še povečala, zbrala je že 422 točk. Prva zasledovalka je Valj Semerenko, danes peta, s 328. točkami. Tretja Darja Domračeva, ki je danes zaradi padca in posledično težav z orožjem morala odstopiti, zaostaja za 119 točk. Teja Gregorin je zdrsnila na 16. mesto (175 točk).  


Rezultati: Svetovni pokal.: Pokljuka :. Skupinski štart (ž)


Leave a Comment