Malijeva do rezultata sezone, Bauer do točk

Khanty Mansiysk je gostil zadnjo moško zasledovalno tekmo svetovnega pokala v biatlonu. Med šestdesetimi tekmovalci na startu so bili tudi trije Slovenci. Jakov Fak je startal deseti po vrsti, 38 sekund za včeraj najboljšim Martinom Fourcadom iz Francije, Klemen Bauer se je na pot podal štiri sekunde kasneje, Rok Dokl pa je startal kot 58., 2 minuti in 45 sekund za Fourcadom.

Najboljši slovenski biatlonec sezone je zaradi zdravstvenih težav nastopil oslabljen, a se na progi kljub temu dobro boril z najboljšimi. Startal je zelo dobro, potem pa začel izgubljati na času. Kljub težavam na progi je na strelišču prikazal dobre nastope in zgrešil samo enkrat, na tretjem postanku.

Glede na to, da nimam veliko moči in se slabo počutim je enajsto mesto dosti dobro, od včeraj sem nazadoval samo za eno mesto. To je mogoče moja zadnja tekma v sezoni saj sem precej utrujen. Na teku sem imel ogromno težav, ker sem brez moči, glede na to, da sem zgrešil samo enkrat pa lahko rečem, da e bilo streljanje na visokem nivoju. Žal pa na teku ne morem dati več od sebe,” je po tekmi dejal naš svetovni prvak, ki je še dodal, da ni prepričan, če bo jutri nastopil na skupinskem startu.

Glavni trener Uroš Velepec je opisal nastop Jakova: “Videlo se je, da je utrujen, toda na strelišču se je »zlizal«, kakor rečemo. Ne vem, od kje je na koncu potegnil toliko moči, da je šel v sprint, zgleda, da je čez progo nekoliko hranil moči.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Bauer in Dokl na strelišču nista bila tako natančna. Prvi se je na 12,5 kilometrsko pot prav tako podal zelo dobro, bil na prvem streljanju natančen, a na naslednjih treh postankih skupno zgrešil šestkrat. Klemen je tako dan v Rusiji končal na 23. mestu. Dokl je bil na strelišču za odtenek bolj natančen in vsega skupaj poklopil 15 tarč ter na koncu izboljšal včerajšnjo uvrstitev. Zasedel je 54. mesto.

Z 19. uspešnimi streli je bil še enkrat najboljši Fourcade, ki je zmagal tudi v seštevku točk iz zasledovanja. Z istim strelskim izkupičkom je drugo mesto v Khanty Mansiysku zasedel Nemec Peiffer, ki je v tej disciplini na koncu zasedel tretje mesto, tretji pa je bil Norvežan Svendsen. V seštevku točk se je uvrstil med Fourcada in Peifferja.

Malijeva z rezultatom sezone, Domračevi globus

Za moško zasledovalno preizkušnjo svetovnega pokala je v Rusiji prišla na vrsto še ženska. Zadnja tovrstna preizkušnja za biatlonke se je v Khanty Maniysku začela ob 13.45, ko se je na 10-kilometrsko pot podala Nemka Magdalena Neuner. Andreja Mali je tokrat nosila startno številko 28, na včerajšnjem šprintu pa je za Neunerjevo zaostala 2 minuti in 9 sekund. Teja Gregorin zaradi slabšega počutja danes ni nastopila, v ekipi pa si seveda želijo, da bi jo videli na jutrišnji preizkušnji, za katero je danes hranila moči.

Malijeva je danes kot edina predstavnica zelo dobro zastopala slovenske barve. Tekaško nalogo je opravila z odliko, izkazala pa se je tudi na strelišču. Nenatančna je bila samo enkrat in sicer na drugem streljanju v leže. V cilj je prišla 3 minute in 45 sekund kasneje od zmagovalke in tako zasedla 21. mesto.


Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Za zadnje zasledovanje sem kar zadovoljna. Postavila sem najboljši rezultat sezone. Streljanje je bilo super, sicer sem zgrešila en strel, a vseeno je bilo kar v redu. Tudi tek je bil dober, saj sem lahko sledila tekmovalkam. Napredovala sem po lestvici, tako da lahko rečem, da mi je danes uspel lep nastop. Pravzaprav sta bili zadnji dve tekmi najboljši letos. V Ruhpoldingu me je malo pobralo, zbolela sem, a potem hitro prišla k sebi. Danes sem se počutila odlično, imela sem moč do konca,” je po tekmi nasmejana dejala Teja.

Andreji je danes uspela odlična dirka. Videli smo zelo dobro tekaško predstavo. Ubrala je dobro taktiko in tekla za Nemko Goessnerjevo, ki je odlična tekačica. Mogoče je malo počasneje streljala v leže, a navkljub temu je napredovala za sedem mest, kar je velik uspeh. Ta rezultat je eden izmed boljših, v tej sezoni se je večkrat uvrščala med trideset in štirideset, zdaj pa je na dveh tekmah posegla visoko. To je naredila na finalu, kar pomeni, da je dobro zdržala do konca sezone. Moram je pohvaliti,” pa je po preizkušnji dejal Uroš Velepec ter nato razložil zakaj Teje danes ni bilo na startu: “Upamo, da bo jutri nastopila. Je članica ekipe v kateri ima skoraj vsak dan nekdo vročino. Tudi trenerji nismo imuni, smo nahodni in kihamo. Če ne bi bila jutri zadnja tekma, verjetno nanjo nebi šla. Upamo da se bo stanje toliko popravilo, da bo šla jutri na start.

Belorusinja Domračeva je po zaslugi današnje zmage, do katere je prišla po dveh zgrešenih strelih, osvojila mali kristalni globus za zasledovanje. Drugo uvrščeno Nemko Neunerjevo, ki je danes zasedla četrto mesto, je v seštevku zasledovanja ugnala za dvajset točk, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa se ji je približala na 43 točk razlike. Na zmagovalni oder sta po tekmi v Khanty Mansiysku prišli tudi Finka Maekaeraeinenova in Ukrajinka Semerenkova.

Leave a Comment